Nedir Festigan? Fesleğen'in Egede söyleniş biçimi(imiş). Beni ziyaret etmesi sonucu tanımış olduğum Festigan adlı blogda Egeye özgü bir çok tarif keşfettim. Bloğun ismine ve tariflerine bayıldım. Bu yemeği de orada gördüm ve "Tulum Peynirli Patlıcan Sarma" olan ismini, kendisine ithafen "Festigan Kebabı" olarak değiştirdim.
Tarifte yoktu ama ismiyle kaynaşsın diye domates sosuna fesleğen koydum :) Patlıcanların sayısını baya bir arttırdım. Bir de malzemelerde ufak tefek değişiklikler yaptım. Tadına doyulmaz bir kebap oldu diyebilirim. Peyniri ve patlıcanı sevenler (hatta sevmeyenler bile) mutlaka denesin derim..
Kaynak: Festigan
MALZEMELER: (6 kişilik)
10 adet patlıcan
İç Harcı İçin:
½ çay bardağı tulum peyniri
½ çay bardağı lor peyniri
½ su bardağı bulgur
Taze nane
Reyhan
Karabiber, pulbiber
Sosu İçin:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 orta boy kuru soğan
4 diş sarmısak
4 adet domates
½ su bardağı su
1 yemek kaşığı fesleğen
Tuz, karabiber, pulbiber, kırmızı biber
YAPILIŞI:
İç Harcı:
- Bulguru üzerini geçecek kadar suyla kısık ateşte haşlayıp suyunu süzün. Birazcık dinlensin.
- Demlenmiş bulgurun içine iç harç malzemelerini ekleyin.
Sosu:
- Soğanı ve sarmısakları incecik kıyıp zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun.
- Kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesler ile suyu ekleyip, sos kıvamına gelene kadar pişirin. (Yaklaşık 20 dakika)
- En son baharatları ve fesleğeni koyup iyice karıştırın.
Patlıcanlar:
- Patlıcanları yıkayıp alacalı bir şekilde soyun. (Siyahları az olsun)
- Uzunlamasına dilimlere ayırıp tuzlu suda bekletip yavaşça sıkarak suyunu süzün. (Tuzlu suda bekletirseniz daha az yağ çeker)
- Patlıcanları kızartın ve kağıt havlunun üzerine alın.
- Kızarmış patlıcanların ucuna bir tatlı kaşığı kadar harçtan koyup rulo şeklinde sarın.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip 170 derecelik fırında 30 dakika kadar pişirin.
- Fırından çıkan patlıcanları sos ile birlikte sıcak sıcak servis yapın.
nefis olmuş,eline sağlık..
YanıtlaSilçok hoş bir tarif olmuş...
YanıtlaSilcanım ellerine sağlık...
kocaman sevgiler...
Offf canım Neslim, tam benlik bir lezzet olmuş bu. Hmmm, o patlıcanların kokusu geldi burnuma. Ellerine sağlık. Tüm yiyenlere afiyet olsun. Patlıcan mevsimini açtık. Bütün yaz yeriz artık. Senin yaptığın her şeyi çok beğeniyorum bunu da söylemeliyim. Çok seviyorum seni :)
YanıtlaSilOhhh şahane olmuş, çok canım çekti.Ellerine sağlık.Mutlu haftalar olsun inşallah.Sevgiler:)
YanıtlaSilTam yemek vakti böyle bir lezzet sunulur mu ? Harika olmuş canım , ellerine emeğine sağlık , mutlu akşamlar.
YanıtlaSilMehtap; teşekkürler..
YanıtlaSilGurme Şirine; sen beğendiysen tamamdır ;) teşekkür ederim.
YanıtlaSilAhumm; Egeli olursun da senlik olmaz mı... Yazın bolcana yaparsın artık. Çok mutlu oluyorum sen beğendikçe... Ben de seni çoooook seviyorum Ahuceylanım :))))
YanıtlaSilCafe Kanelo; canınız çektiyse hemen yapın derim. Size de iyi haftalar.. Teşekkürler...
YanıtlaSilZeynebim; saati düşünemedim canım yaaa çok pardon. Beğenmene çok sevindim..
YanıtlaSilBenim için çok geğişik ve de yapılabilecek bir tarif ki egeli olduğumdan dolayı belki de cazip geldi,özellikle malzemeler..zira ben;çok minik kuşbaşı etli-yanında püre ve pilavla...emeğine sağlıkla teşekkür ediyorum..İyi akşamlar Sevgiler
YanıtlaSilçok lezzetli görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilbenide ziyaret etmişti İlhan bey bende yeni gördüm bu tarifi orda...ama....hiç aklıma yatmadı bugur ve peynirin tadının uyumu...hatta sırf peynirli yaparım dedim ama sen öyle bir anlattınki çok merak ettim..tabak nefis gözüküyor Neslicim afiyet olsun sevgiler.
YanıtlaSilCanim eline saglik olsun. Guzel isim dusunmussun..
YanıtlaSilPatlicanin uzerine bir kasik yogurt lezzet olur lezzet.
Hikayelerdir geriye kalan; kesinlikle yapılabilecek bir tarif. Hele Egeliyseniz mutlaka denemelisiniz. Damak zevkinize göre çeşitlendirebilirsiniz. Önerileriniz yanına çok yakışır. Ben teşekkür ederim asıl...
YanıtlaSilMutfağa buyrun; beğenmene sevindim Sevdacım. Teşekkürler..
YanıtlaSilPozitif Pembe; ben de başta biraz çekindim. Bulgur nasıl olur acaba diye. İlhan Bey 1 su bardağı bulgur koymuştu. Ben de ona uydum ama iç harç çok arttı. O yüzden tarifte ½ su bardağı verdim. Bence bir dene canım. Beğeneceğinden eminim. Teşekkür ederim..
YanıtlaSilMutfak dili; senin de diline sağlık olsun canım benim.. İsmini ben de çok sevdim. Aaaa bak yoğurdu hiç düşünemedim. Sarmısaklı iyi olurdu.
YanıtlaSilÇok güzel bir tarif,deneyeceğim..Ellerine sağlık..Sevgilerimle:))
YanıtlaSilNeslicim bu ne güzellik boylee...
YanıtlaSilEmegine saglik canimm.
Bir tanecik aldım ,notumu da oluşturdum buzdolabima.
Yapılacak kismetse.
Öpüyorum canım.
Cici haftalar.....
Yemeğin adını "Festigan" olarak değiştirmeniz beni çok onurlandrdı. Çok teşekkür ediyorum.
YanıtlaSilellerine sağlık canım hem leziz hem şık bir görüntü:))))
YanıtlaSilismide ne hoş olmuş ya öleee :)))
sevgilerimle canım...
Bulgur haşlandığına göre sanırım pilavlık. mı?
YanıtlaSilEllerine sağlık Neslicim.Nefis bir lezzet ve harika bir sunum:)
Bloğunu zevkle takip ediyorum,ama izleyenlerim olmadığı için arada kaçırdıklarım da oluyor sanırım:(
Ben de değişiğini yapıyordum bunu da muhakkak deniycem.
Sevgiler...
Patlıcanla peynir inanılmaz yakışıyor değil mi? Ben de çok seviyorum.Ellerine sağlık.Nefis görünüyor:)
YanıtlaSilBirincisin; teşekkür ederim canım. Dene mutlaka.
YanıtlaSilBir tutam kekik; bütün tabak senin olsun canım benim.. Yapar da beğenirsen pek sevinirim..
YanıtlaSilİlhan; asıl ben teşekkür ederim bizi böyle leziz bir tarifle tanıştırdığınız için. İsmi de çok yakıştı :)
YanıtlaSilPasta Köşesi; beğenmene çok sevindim canım. İsmi çok yakıştı dimi? :)
YanıtlaSilTeşekkürler..
Sevalce Lezzetler; ince bulgur kullandım. Çok teşekkür ederim çok mutlu ediyorsunuz beni. Ben de sizi zevkle takip ediyorum.. Sevgiler benden..
YanıtlaSilPembe kekik; patlıcanı da peyniri de çok sevdiğim için bu ikiliyi acayip yakıştırdım birbirine. Allah ayırmasın :) Teşekkürler tatlım..
YanıtlaSilCanım Neslim şimdi ben hem peyniri, hemde patlıcanı çok seven biri olarak, bayıldım bu tarife. Bu görüntü öyle nefiski ne diyeyim :) birde saat on buçuk olmasına rağmen ben halen yemek yemedim ve inanılmaz açım. Hemen mutfağa gidiyorum :)
YanıtlaSilEllerine, emeklerine sağlık..
ımmm nefıs gorunuyor patlıcanın her halını severım bu halını de oyle ellerıne sağlık canım cok guzel gorunuyor
YanıtlaSilüfff bu ne yaaaa müthiş bişiye benziyo yaptığın.
YanıtlaSil:)
Vavvvv, nefis birşey bu. Ellerine sağlık güzeller güzeli. Hemen denemeliyim ben de. Afiyet bal şeker olsun. Sevgiler tatlı Nesli'ciğim.
YanıtlaSiliadeyi ziyarete geldim Allahım o da ne patlicaaann çok severim çok sabah sabah mest oldum :) süper :)
YanıtlaSilAslımm; damak zevklerimiz de aynı desene.. Akşam yemeği için çok geç kalmışsın be güzelim. Daha erken ye bir daha. Teşekkürler canım benimmmm...
YanıtlaSilZeymuran; ben de patlıcanın her halini sevenlerdenim. Hatta reçelini bile. Çok teşekkürler..
YanıtlaSilDeeptone; festigan bu festigan :)
YanıtlaSilBeyaz Hanımelimm; valla nefis birşey. Hemen dene bence de.. Öpüyorum canım..
YanıtlaSilÇiço; hoş geldin sefa geldin.. Sabah sabah canın çektiyse, akşam bakma bile :))
YanıtlaSilEllerine sağlık canım çok güzel görünüyor, sevgiler..
YanıtlaSilTarifkolik; teşekkürler Öznurcum. Özlemiştim seni..
YanıtlaSilpatlıcana bayılırım çok nefis bir tarif ellerine sağlık
YanıtlaSilresimlerine tariflerine bloğuna hayran kaldim.
YanıtlaSilbenimde yeni bir blogum var beklerim
http://tatlikiraz.blogspot.nl/
Slince; ben de patlıcanı çok seviyorum. Beğenmene sevindim. Teşekkürler..
YanıtlaSilTatlı Kiraz; çok mutlu oldum yorumunuza. Beğenmeniz gurur verici. Hemen geliyorum..
YanıtlaSilÇok beğeneceğimi düşünüyorum bu yemeği.Deneyeceğim. Blogunuz ve tarifleriniz çok hoş. Tebrikler..
YanıtlaSilEsEr - Vakit Buldukça
Eser; birazcık zahmetli ama beğeneceğinizi umuyorum. Çok teşekkürler..
YanıtlaSil