19 Eylül 2018 Çarşamba

Muffin Poğaça

Sonbahar geldi.. Yazın ve tatilin bitmesinin rehaveti midir bilmem, herkeste bir melankoli hali. Sararmış yaprakların süslediği doğaya karşı okunan şiirler.. Mutfaklardan gelen kek kokuları.. Battaniyelerin yerlerinden kalkıp dizlerin üzerine örtülmeleri.. Hep sonbaharın işleri bunlar.. Ve sonbaharı en güzel yapan ay bence Eylül..

Havaların serinlemeye başlamasıyla birlikte bende kek pişirme, pofuduk poğaça yapma isteği pek bir arttı. Daha kekten üç beş dilim varken yeni bir pastaya girişmeler, yumuşacık poğaça arayışında olmalar.. Ama dedim ya bunlar hep sonbaharın işleri.


Aslında öyle çok poğaça yapan biri değilimdir. Yaparsam da sıcak sıcak aynı gün yemeyi tercih ederim. Ertesi güne kalan poğaçaları hep bi yavan bulur(d)um. Ta ki dün akşam bu poğaçaları yapana kadar. 

Bunlar hem yumuşacık oldu, hem de ertesi gün bile pofuduk kaldı. (Şu an o pofuduk poğaça ile kahvaltımı yaptığım için söylüyorum.)

Ben bu sefer sade yaptım. Tadı da pastanelerdeki açma gibi oldu. İçine ister piştikten sonra peynir koyun, ister salça sürün, isterseniz sade yiyin. Ama bir dahaki sefere cevizli, zeytinli, ay çekirdeği içli, baharatlı türlerini deneyeceğim. Çünkü aşırı lezzetli ve saatler geçse bile evi mis gibi kokutan bir poğaça oldu. Malzemelerinin kolaylığı, yapılışının pratikliği, şeklinin güzelliği de cabası. İnanın lezzetine bayılacaksınız.

MALZEMELER: (12 kişilik muffin kalıbı + 5 muffin)
1 çay bardağı ılık süt (hafif ısıtılmış)
1 çay bardağı ılık su (hafif ısıtılmış)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket instant maya (kuru maya)
1,5 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
3 su bardağı un (benim çay bardağım biraz büyük olduğu için 4 su bardağı un kullandım)

Üzeri İçin:
1 yumurtanın sarısı
Çörekotu, susam

YAPILIŞI:
  • Çırpma kabında ılık sütü, ılık suyu, sıvıyağı, mayayı ve toz şekeri tel çırpıcı ile çırpın. 
  • İçine bir yumurtayı (ben üzerine süreceğim yumurtanın akını da ekledim) ve tuzu ekleyin. 
  • Unu her defasında bir su bardağı olacak şekilde kademeli ekleyip yoğurmaya başlayın. (Ele hafif yapışan çok yumuşak bir hamur olacak. Hamur cıvık diye sakın un eklemeyin çünkü mayalanırken hamur toparlayacak.) 
  • İçine çok az sıvıyağ sürdüğünüz bir kabın içine hamurunuzu koyup üzerini streç filmle kapatın. 1 saat dinlendirin.
  • Muffin kalıbınızın içini yine çok az sıvıyağ ile yağlayın. 
  • Hamuru kalıbınızın sayısı kadar eşit parçaya bölüp elinizde yuvarlayarak kalıplarınızın içine yerleştirin. 
  • Üzerini nemli bezle örtüp yarım saat daha dinlendirin. 
  • Sonrasında üzerlerine yumurta sarısını sürüp, çörekotu/susam serpin. 
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.


Not: Muffin kalıbınız yoksa kelepçeli kalıpla çiçek ekmek gibi de yapabilirsiniz.

Afiyet şeker olsun..

10 yorum:

  1. Hafta sonu günüm var. Tam da tuzlu bişeyler arıyordum cuk diye oturdu. Bunu yapayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım yapmışsınızdır ve umarım beğenilmiştir :)

      Sil
  2. muffin hep yiyiom daaa hiç yapmadım saoool denerim kuuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuzlu muffinlerin tahtına oturur bence :)

      Sil
  3. Sana şöyle minik bir yer açmak şart oldu :) Görselleri gördükçe iştahım açılıyor :)

    YanıtlaSil
  4. Harika görünüyorlar ...
    Şiir gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir yorum :) teşekkür ederim

      Sil
  5. Ben hiç poğaça yapamam ve denediğim bir kaç sefer taş gibi oldu Neslim. Kimse yemedi dolayısıyla bende :)

    Bu tarifini standart poğaça gibi yapabilirim dimi?

    Ellerine sağlık canım benim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslım sen nerelerdesin ya? Mail at bana lütfen. Şekil olarak standart poğaça olarak yapabilirsin tabi ama tarife bağlı kalmalısın yumuşak olması için.

      Sil

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...