Yine bir Cafe Fernando tarifi ile karşınızdayım. Hayatımın sonuna kadar
Cafe Fernando tariflerini deneyip, hayal kırıklığı ifadesini kafamdan sonsuza
kadar silmek istiyorum. Çünkü Cafe Fernando tarifleriyle yapılan her şey harika
ötesi. Ve asla hayal kırıklığı yaşatmıyor. Bloğunu ya da kitabını incelediğinizde ve tariflerini denediğinizde ne kadar haklı olduğumu anlayacaksınız.
Gün geçtikçe Cafe Fernando'ya olan hayranlığım daha da artıyor. Onun kadar araştırmacı, tariflerinde mükemmelliği arayan ve bildiklerini en ufak detayına kadar paylaşan birini ne yazık ki henüz görmedim. Okuduğu yemek kitapları bile ne kadar donanımlı olduğunu anlamanıza yeterli.
Cafe Fernando’nun
kitabı ilk çıktığında ben doğum yapalı bir kaç hafta olmuştu. O dönemde bile
kitabı takip edip hemen siparişini vermiştim. Kitabın ilk baskısı üç günde,
ikinci baskısı birinci haftanın sonunda tükenmişti. Ve ben, ilk baskısına sahip
olan şanslılardan biriyim.
O günlerde, bir
taraftan yeni doğmuş bir bebekle ilgilenirken, diğer taraftan bebeğimden bile
daha ağır olan bu kitabı okuyordum. Tarifleri yapma şansım yoktu. Yazılanları
okuyup fotoğraflarına bakmak yetiyordu bana.
Cafe Fernando 2015’teki
Gourmand Dünya Yemek Kitabı Ödülleri’nde kendi kategorisinde dünya birincisi,
hemen ardından da son 20 yılın dünya birincisi olan kitapların yarıştığı
Gourmand Best of the Best’te tekrar dünya birincisi seçilmiş. İdil Meriç Cafe
Fernando ile büyüyor ve ben bu kitabın birinci baskısını kızıma bırakabileceğim
için çok mutluyum.
Cafe Fernando’nun daha
önce denediğim Klasik Browniesi dillere destan bir lezzet yaşatmıştı. Hatta o
browniyi “Öyle Bir Brownie Yaptım ki, Kafanı Gömer Uyursun” başlığı ile
paylaşmıştım.
Bu sefer Tahinli
Leblebili Brownisini denedim. Kitabın ilk baskısında Leblebili Brownie tarifi var.
Ama tahinli leblebili brownie tarifi son baskısında ve blogda yer alıyor.
Kitap çıkalı 5 sene
olmuş. Ve bugünlerde kitabın 13. baskısı yayımlandı. 1. baskıda olmayan ama
bloğunda ve son baskısında yer alan enfes Tahinli Leblebili Brownie tarifi
sizleri başbaşa bırakıyorum.
Kaynak: Birebir Cafe Fernando tarifi ile yapılmıştır.
MALZEMELER:
Brownie:
85 gr tereyağı, küp küp kesilmiş
250 gr bitter çikolata, irice doğranmış
1/2 su bardağı (124 gr) tahin, oda sıcaklığında (ölçmeden
önce çok iyi karıştırın)
3/4 su bardağı (78 gr) çifte kavrulmuş sarı leblebi tozu
2 yemek kaşığı (13 gr) kakao
1/4 tatlı kaşığı (2 gr) tuz
3 adet büyük boy yumurta (yumurtalar küçük ise 4 adet)
1 su bardağı + 2 yemek kaşığı (225 gr) toz şeker
Leblebi ve
Tahinli Katman:
1/4 su bardağı (62 gr) tahin, oda sıcaklığında (ölçmeden önce
çok iyi karıştırın)
3 yemek kaşığı (20 gr) çifte kavrulmuş sarı leblebi tozu
Bir çimdik tuz
YAPILIŞI:
- Fırını 180 derecede ısıtmaya başlayın.
- 20 cm’lik ve en az 5 cm derinliğinde kare bir kek kalıbının tabanını ve yanlarını az miktarda tereyağı ile yağlayıp dört bir yanından tabanına kadar sarkacak büyüklükte iki parça pişirme kağıdını, üste gelen kağıdın kaymaması için alttaki kağıdın tepesini de yağlamak suretiyle üst üste serin. (Ben 20X25 cm'lik bir kalıp kullandım.)
- Brownie’yi hazırlamak için, çikolatayı tereyağıyla birlikte benmari usulü eritin. Kabı suyun üzerinden alın, tahini ekleyip bir spatula yardımıyla karıştırarak yedirin ve oda sıcaklığına gelmek üzere bir kenarda bekletin.
- Sarı leblebiyi havanda iyice dövün. İnce bir süzgeçten geçirin. Süzgecin üzerinde kalan parçaları parmağınızla aşağıya itmeyin. O parçaları tekrar havanda dövün. Sarı leblebi tozunu, kakaoyu ve tuzu orta boy bir kaba eleyin.
- Yumurtaları şekerle birlikte büyük boy bir karıştırma kabında, mikser yardımıyla 5 dakika boyunca yüksek/orta hızda çırpın.
- Oda sıcaklığına gelen tereyağlı ve tahinli erimiş çikolatayı ekleyip malzemeler iyice karışıp pürüzsüz bir kıvam alana kadar, yaklaşık yarım dakika kadar orta hızda çırpın. Mikseri durdurup elenmiş kuru malzemeleri ekleyin ve tamamen yedirene kadar çırpmaya devam edin. Bir miktar yapışkan bir harç elde edeceksiniz.
- Kabın yanlarını ve dibini bir spatulayla sıyırarak topak kalmadığına ve her şeyin iyice karıştığına emin olduktan sonra kalıba dökün ve bir metal spatula yardımıyla kabın köşelerini de dolduracak şekilde düz bir katman halinde yayın.
- Leblebili ve tahinli katmanı hazırlamak için; tahini, leblebi tozunu ve tuzu ufak boy bir kasede çatal (veya ufak boy bir tel çırpıcı) yardımıyla çırpın. Kıvamını test edin. Karışımın bir kısmını çatalla yukarı kaldırınca kaseye uzayarak koyu bir kıvamda dökülüyorsa ve döküldükten sonra oluşan tepe 5 saniye sonra kayboluyorsa ideal kıvamdadır. Eğer kaldırdığınızda çataldan kaseye doğru boylu boyunca uzamak yerine iri öbekler halinde düşüyor, düştüğü yerde de olduğu gibi kalıyorsa kıvamı fazla koyudur; bu durumda az miktarda tahin ekleyip karıştırdıktan sonra testi tekrarlayın. Eğer kaldırdığınızda çataldan kaseye doğru ince bir şekilde akıyorsa ve düştüğü yerde anında kayboluyorsa kıvamı fazla akışkandır; bu durumda az miktarda leblebi tozu ekledikten sonra testi tekrarlayın.
- Kıvamın doğru olduğuna emin olduktan sonra karışımı, brownie harcının üzerine birer çay kaşığı dolusu olarak pay ederek ve aralarında eşit boşluklar bırakarak dökün.
- Bir bıçağın ucunu kabın içine herhangi bir köşesinden başlayarak dik olarak batırıp (bıçağın ucunun kabın tabanına değmemesine özen gösterin) gezdirerek tahinli ve leblebili katmanın brownie harcı üzerinde dört bir yana yayılmasını sağlayın.
- Kalıbı fırının orta katındaki bir tel ızgaranın üzerine yerleştirin ve 25 dakika boyunca pişirin. Pişen brownie’nin içi oldukça ıslak kalacağı için keklerde uyguladığınız kürdan testi bu tarif için geçerli değildir. Brownie’yi fırından alıp kalıbın içinde oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Yaklaşık 2 saat sonra, oda sıcaklığına geldiğinde, kenarlarından sarkan kağıtlardan tutup yukarı kaldırarak kalıptan çıkarın, kağıtları dikkatlice sıyırın ve servis tabağına yerleştirin.
- Oda sıcaklığında veya soğuk servis edin. Soğuk servis edecekseniz en az 2 saat, tercihen ertesi güne kadar streç filmle kaplı olarak buzdolabında muhafaza edin. Servis etmeden hemen önce 9 veya 16 eşit kareye kesin. Kıvamı sebebiyle, özellikle pişirdiğiniz gün oda sıcaklığında servis edecekseniz, keserken bıçağa yapışması doğaldır. Bunu engellemek için plastik bir bıçak kullanabilir ya da dilimler arasında kullandığınız bıçağı ıslak bir mutfak havlusuyla silebilirsiniz.
Afiyet şeker olsun..
Tariflerin hepsi güzel ama bedenimle uyuşmuyorlar (çok istememe rağmen) O yüzden glütensiz ve süt ürünsüz malzemelerden yaratıyorum ben de. Ama onları da sevdim cidden. Sadece bu ne menem bir şeydir böyle diye merak ettim. Keşke komşum olsan da sen yapınca tatsam :)))
YanıtlaSilEllerin dert görmesin..
Çok teşekkür ederim. Komşu olsak yavaş yavaş alıştırırdım aslında :)
Sil