Nimet Usta'nın (yani annemin) televizyonda keşfettiği ve "bizim çırak buna kesin bayılır" diyerek yaptığı bir salatadır bu. Bilenler bilir, normalde kendim yapmamışsam, tarifi bloğuma koymuyorum. Ama Nimet Usta'nın salatasından bi çatal alır almaz tadına doyamadım. Vee böylelikle "asma yaprağı salatası" neslice tarifler'in salatalar ve mezeler platformunda yerini aldı.
MALZEMELER:
2 demet salamura asma yaprağı (tahminen 200 gr.)
1 türk kahvesi fincanı pirinç
1 baş soğan
1 tepeleme çay kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı sıcak su
Üzeri İçin:
Sarmısaklı yoğurt
Pulbiber
Maydanoz
YAPILIŞI:
Salamura asma yapraklarını soğuk suyla yıkayıp tuzunu çıkarın. (Taze yaprak ile yapacaksanız, önce haşlayın.) Yaprakların saplarını koparıp demet halinde açarak önce uzunlamasına, sonra kare kare olacak şekilde doğrayın.
Soğanı zeytinyağı ile birlikte pembeleşene kadar kavurun. Salçayı ekleyin. Üzerine doğranmış asma yapraklarını ekleyip bikaç dakika kavurun. Üzerine pirinci de döküp hafif karıştırın. Bir su bardağı sıcak suyu ilave edip pirinçler diri kalana kadar kısık ateşte pişirin. Salamura yapraklar tuzlu olacağından tuz eklemeyin.
Piştikten ve biraz soğuduktan sonra sarmısaklı yoğurt ile harmanlayıp pulbiber ve maydanoz ile süsleyerek servis yapın.
Not: Damak zevkinize göre, isterseniz zeytinyağını ve kırmızı biberi kızdırıp üzerine gezdirebilirsiniz. (Nimet Usta yapmamış)
Afiyet şeker olsun.
hiç duymadım ben böyle.. nefis görünüyor ellerine sağlık sevgileirmle..
YanıtlaSilAsmaların içindeyiz ama ben denemedim canım, annenin ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevgiler..
İlk defa duydum ve çok merak ettim tadını. Nefis görünüyor. Anneciğinin ellerine sağlık. Sevgiler.
YanıtlaSilNimet Usta hepinize çok teşekkür ediyor. Çok mutlu olmuş :)
YanıtlaSilTam benlik tarif. Denemeliyim
YanıtlaSilSevgiler
İyi haftalar
Nilay; bi dene bakalım.
YanıtlaSilTeyzem derki hep, bu dolmalari saracagimiza hepsini atip pisirsek. Tazesi ile yapildiginda mayhos ve lezzetli olur herhalde denemek lazim. Annenizin eline saglik.
YanıtlaSilTeyzeniz doğru söylemiş. Taze yaprakla yaparsanız önce bi haşlayın. Mayhoş ve lezzetli olacağından eminim. Teşekkürler.
YanıtlaSilTarif için teşekkürler
YanıtlaSilRica ederim.
SilAnnemler eskiden köyde yaşarken tarla bahçe isleri çok olurmuş yaprak sarma yapip yemeye vakitleri olmazmiş bu şekilde yapip yerlermiş.bizde sarmanin üstune sarımsaklı yoğurt ta konur.bu salata ayni tadi veriyor sarmaya vakit harcanmiyor.elinize sağlik
YanıtlaSil