Ne demiş şair "Herkesin bir hikayesi vardır ama herkesin bir şiiri yoktur." Ben de; herkesin bir havuçlu kek tarifi vardır ama herkesin mis gibi tarçın kokan, cevizleri kıtır kıtır ağıza gelen, içi pofuduk, üstü enfes kremalı ve bol havuçlu kek tarifi yoktur diyorum.
Havuçlu kek deyince bir çok kişinin aklına Issız Adam filmi geliyor olabilir. Ben mesela, havuçlu kek duyduğumda ya da gördüğümde filmden belli sahneleri hatırlıyorum. Ve bazı şeylerin hatıralarla birlikte yendiğine inanıyorum. Mesela rulo pasta, mesela bisküvili pasta, mesela havuçlu kek..
Ne zamandır havuçlu kek yapmak istiyordum ama bir taraftan da kek gibi olmasın, pasta gibi olsun, tadını damakta bıraksın, görüntüsüyle de büyülesin istiyordum. Damy's Kitchen'ın havuçlu pratik pastasının görüntüsünü çok beğenmiştim ama o tarifi uygulamadım. Kremayı da her zaman yaptığım tiramisu kreması ile yaptım ama labne peynirsiz.
Ben kekte çok seçiciyimdir. Öyle her keki beğenmem. İçi pişmemiş keki hayatta yiyemem. Pofuduk kabaran, pişerken üzeri çatlayan kekler favorimdir. Bu tam da öyle oldu. Bol havuç kullanmak acaba keki nemlendirir mi, kabarmasını engeller mi diye düşündüm. Tam tersi kabaran ve bol havuçlu olmasına rağmen içi tam kıvamında pişen bir kek oldu. Üzerine krema sürünce de pasta.
MALZEMELER:
3 yumurta
3 su bardağı havuç (ince rendelenmiş)
3 su bardağı havuç (ince rendelenmiş)
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ayçiçek yağı (ya da zeytinyağı)
3 su bardağı un
2 çay kaşığı karbonat
2 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
Yarım çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
Kreması İçin:
2 yumurta sarısı
1 çay bardağı toz şeker
5 su bardağı süt
4 tepeleme yemek kaşığı un
2 tepeleme yemek kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 paket vanilya
Süslemek İçin:
2 adet havuç
1 limonun suyu
2 su bardağı soğuk su
Taze nane yaprakları
KEKİN YAPILIŞI:
- Yumurtayı, sıvıyağı, şekeri ve vanilyayı mikserle çırpın.
- Başka bir kapta unu, kabartma tozunu, karbonatı, tuzu ve tarçını karıştırın.
- Sıvı karışımın içine unlu karışımı eleyerek ekleyin.
- En son havuçları ve cevizleri koyup spatula ile karıştırın.
- Kelepçeli kalıbı tereyağı ile yağlayıp, unlayın. Fazla unu silkeleyin.
- Kek hamurunu kalıba döküp, önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında kontrollü bir şekilde 50 dakika pişirin.
- Kek piştikten sonra fırının kapağını aralayıp keki 10 dakika kadar fırının içinde dinlendirin.
KREMANIN YAPILIŞI:
- Yumurta sarısını, toz şekeri, sütü, unu ve nişastayı bir tencerede çırpma teli ile iyice çırpın.
- Sonrasında orta ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirin.
- Fokurdadığında tereyağını ve vanilyayı ekleyip ocağın altını kapatın.
- Mikserin yüksek ayarında kremayı pürüzsüz hale getirin.
SÜSLEMENİN YAPILIŞI:
- Havuçları salatalık soyacağı ile incecik soyun. (İnce olması önemli yoksa kıvrılırken kırılır.)
- Soğuk suyun içine limon suyunu ekleyip havuç dilimlerini 15 dakika bu suyun içinde bekletip süzün.
- Ilınmış ya da soğumuş kekin üzerine kremayı yayın. (Krema katı olduğundan kenarlarından akmaz. Daha akışkan bir krema olsun istiyorsanız süt miktarını 1 su bardağı daha arttırabilirsiniz.)
- Yumuşamış havuç dilimlerini kıvırın. (Benim havuçlar biraz kalın olduğundan kıvırırken kürdan ile tutturdum.)
- Pastanızı kıvrılmış havuçlarla ve nane yaprakları ile süsleyip servis yapın. Nane yapraklarının ve havuçların daha taze görünmesini istiyorsanız servis yapmadan önce süsleme yapabilirsiniz. Ve pastanız buzdolabında dinlenince keki de kreması da daha bir lezzetli oluyor.
Afiyet şeker olsun..
Muhteşem bir görüntü. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSevgiyle kalın.
Sizi tekrar görmek çok güzel Birgül Abla.
Siloldukça şık bir sunum ve bayaaa estetik elinize sağlık.. destek için geri dönüşünü beklerim yorumlarınla :)
YanıtlaSilBeğeniniz için teşekkür ederim. Bloğunuzu inceledim. Kozmetikte çok fazla değişikliğe giden biri olmadığım için pek destek olamam gibi :)
SilHavuçlu kek hele kremalı çok severim. Çok güzel kabarmış, iştah açıcı görünüyor. Tarifi yazdım. Elinize sağlık, fotoğraf da çok güzel olmuş.
YanıtlaSilBeğenmenize çok sevindim. Teşekkürler :)
SilMerhabalar.
YanıtlaSilKekin paylaştığınız fotoğrafları o kadar güzeller ki, çok lezzetli ve enfes bir kek olduğuna eminim. Elinize, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.
Selam ve saygılarımla.
Yorumunuz çok mutlu etti Recep Bey. Çok teşekkür ederim.
SilMarhaba blogunuzu ziyarete geldim. Benim bloguma da beklerim
YanıtlaSil