Ülkemizin belki de en sevdiğim tarafı, kültür çeşitliliği kadar yemek çeşitliliğinin de olması. Nereye gidersek gidelim, mutlaka o yöreye ait bir yiyecek vardır. Hatta bazen aynı yiyeceğin, yöreye göre farklı pişirilmesi bile oluyor. Mesela içli köfteye Hatay'da oruk derler ve farklı pişirirler. Gidin Gaziantep'e kendilerine özgü malzeme ve baharatlarla daha farklı pişirirler. Hoş, henüz Antep mutfağını yerinde tadamamış olsam da, eminim öyledir.
Sırın da benim memleketime yani Elazığ'a özgü bir yemek. Başka yörelerde yapıyorlar mı ya da adına başka bir şey diyorlar mı bilmiyorum ama bizim yörede pişmiş yufka ile yapılıyor ve ismine de sırın deniliyor.
Sarmısaklı yoğurtlu yiyeceklere bayılan biri olarak, abartısız bir oturuşta koca tepsinin yarısını yiyebilirim. O derece lezzetli bir yemek bu. Gerçi Elazığ yemekleri saymakla bitmez. Ama şimdilik yapabildiklerim sırınla sınırlı :) Bunu da iyi ki annemden öğrenmişim.
Yapılışı çok zor değil ama biraz el oyalıyor. Ve kendimce belirlediğim bir kaç püf noktası var. Mesela sırını servis etmeden en az bir saat önce yoğurdunu dökmelisiniz ki yufkalar yoğurdu çeksin. Ve yine küçük bir öneri daha, sırını yoğurtlamadan önce üzerine minik parçalar halinde tereyağı koyup fırına verirseniz daha çıtır ve efsane bir lezzeti oluyor.
Sırın, başlı başına bir yemek de olabilir, misafirinize hazırladığınız ikramlık da. Ama şunu baştan söyleyeyim, genelde sofrada baş tacı oluyor.
MALZEMELER
6 adet yufka (hafif pişirilmiş)
1 yemek kaşığı tereyağı
Bir büyük kase yoğurt
7-8 diş sarmısak (damak zevkinize göre azaltabilir ya da arttırabilirsiniz)
Yarım tatlı kaşığı tuz
Üzerinin Sosu İçin:
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
YAPILIŞI:
- Yufkaları yuvarlak şekilde serin ve ikiye bölün. (Yarım daire olacak).
- Yarım daire şeklindeki yufkayı ne çok sıkı ne de çok gevşek olacak şekilde sarın.
- Şerit haline gelen yufkayı mutfak makası ile ya da bıçakla yarım parmak uzunluğunda kesin. (Boyutu, yerleştireceğiniz kabın yüksekliğine göre de ayarlayabilirsiniz.)
- Kestiğiniz yufkaları delik olan yerleri yukarı bakacak şekilde borcama ya da fırın kabına dizin.
- Üzerlerine minik minik tereyağı koyup 180 derecelik fırında 10 dakika kadar pişirin.
- Sırını fırından çıkarıp soğumasını bekleyin. (Bir kaç saat beklerse daha çıtır oluyor.)
- Bir kapta yoğurdu, rendelenmiş sarmısağı ve tuzu iyice karıştırın. (Yoğurt çok katıysa 2 yemek kaşığı suyla sulandırabilirsiniz.)
- Fırınlanmış ve soğumuş yufkaların üzerine sarmısaklı yoğurdu dökün. Bir saat kadar bekletin.
- Servis yapmaya yakın yarım çay bardağı zeytinyağı ile bir yemek kaşığı kırmızı toz biberi kızdırıp sırının üzerine gezdirin.
Afiyet şeker olsun..
Görüntü şahane, eminim tadının da alta kalır tarafı yoktur😍
YanıtlaSilTadı görüntünün bi tık ötesinde :)
SilGel de yeme:) Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilDi mi ya :) teşekkür ederim.
SilElinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkürler..
Silçok güzel görünüyor 😊 ellerine emeğine sağlık sevgiler 😊🌸
YanıtlaSilÇok sağolun. Ben de sevgiler..
SilMerhaba Nesli kızım. İnan canım istedi ama daha az sayıda yufka ve küçük bir tepsiyle deneyeceğim. Mutfak benim çünkü. Aslında mantıya da benzettim biraz. Ellerine sağlık kızım. Sevgilerimle .)
YanıtlaSilMerhaba Ece Ablacım. Keşke aynı şehirde olsaydık da yapıp getirseydim size. Bir kaç yufkadan da deneyebilirsin. Arasına ya da üzerine kavrulmuş kıyma ile sunulursa mantı gibi olabilir evet. Çok teşekkür ederim. Benden de sevgiler, selamlar..
SilSırın çok harika bir yemeğe benziyor. Teşekkürler.
YanıtlaSilKesinlikle çok harika bir yemek.
SilBiliyorum bu yemeği sık olmasa da yaparım bende.
YanıtlaSil>Görseller şahane ellerinize sağlık.
Afiyet olsun.
Ne güzel :) Sık sık yapmanıza ve beğenmenize çok sevindim. Teşekkürler..
SilBen Sivaslıyım,biz de içli köfte haşlama usulü yapılır,kızartma usulünü bilmez annem.
YanıtlaSilEmeklerine sağlık :)
Bizde de içli köfte haşlanır. Hatta kızartması çok ağır gelir bana. Annem de çok güzel yapar Allah için. Sağol Yurdagülcüm.
Sil