Ne zamandır başlattığım pasta arayışımı, ablamın doğum günü için yaptığım bu pasta ile sonlandırıyorum. Bugün ablamın doğum günü... Ama biz hafta sonu kutladık. Hem de benim yaptığım pastayla... İyi ki doğdun kardeşim..
Pastanın adı kısaca NesLiBal :) Çünkü üçlü bir karşımın eseri. Pandispanyası Balpare'den, kreması Pastalila'dan, geri kalanı da benden. Üçümüzü birleştirince de ortaya NesLiBal çıkıverdi.
Çikolatanın duygusallığı, likörün sertliği, pandispanyanın yumuşaklığı, portakalın acı mı tatlı mı anlaşılmaz tarafıyla biraz bana benzeyen bir pasta oldu. İsmi de yakıştı. Gelelim tarifine:
MALZEMELER:
Pandispanyası İçin: (20-22 cm'lik kalıba)
4 yumurta (sarısı ve akı ayrılmış)
2 yemek kaşığı tepeleme toz şeker (sarılarını çırpmaya)
4 yemek kaşığı tepeleme toz şeker (aklarını çırpmaya)
1 paket 25 gramlık kakao
1,5 çay bardağı kaynar su
3 tepeleme yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çimdik tuz (akları köpürtmeye)
1 çay bardağı sıvıyağ
Kreması İçin:
1 su bardağı toz şeker
2 yumurta
3 silme yemek kaşığı un
6 silme yemek kaşığı mısır nişastası
Yarım çay kaşığı tuz
1 litreden biraz az süt
1 paket vanilya
3 tepeleme yemek kaşığı kakao
1 türk kahvesi fincanı portakal likörü
3 yemek kaşığı balından arındırılmış portakal reçeli tanesi (ya da portakal şekerlemesi)
1 portakal kabuğu rendesi
2 su bardağı portakal suyu
1 çay bardağı damla çikolata
1 tatlı kaşığı margarin ( ya da tereyağı)
Üzeri için kıyılmış fındık
YAPILIŞI:
Pandispanyanın Yapılışı:
Kakaoyu kaynar suyun içinde eritin. Bir kenara alın, ılınsın. Yumurta aklarını bir çimdik tuz ile çırpın. Yavaş yavaş 4 yemek kaşığı toz şekeri ekleyerek kar görünümü alana kadar çırpın. Kenara koyun.
Ayrı bir kapta yumurta sarılarını 2 yemek kaşığı toz şeker ile beyazlayana kadar çırpın. Yağı ve vanilyayı ekleyin. Kakaolu suyu ekleyin. Akları da kaşık kaşık döküp, karışıma yedirin. Unu ve kabartma tozunu birlikte eleyip karışıma ekleyin.
Katı yağ ile yağladığınız kalıba karışımı dökün. (Dibine yağlı kağıt kesip sererseniz daha iyi olur) Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında çöp şiş temiz çıkana kadar pişirin.
Piştikten sonra pandispanyayı fırından çıkarıp ılınmasını bekleyin. Daha sonra kalıbından çıkarıp keki ters çevirin. Kek soğuyunca makara ipliği ile ortasından ikiye bölün. (Bu metodu kuzenim söyledi. Bıçakla kesmek hem keki parçalayabiliyor hem de orantısız olabiliyor. İple kesmek hem çok rahat hem de eşit parçada kesilmiş oluyor)
Kremanın Yapılışı:
Portakal reçeli tanesini ya da portakal şekerlemesini bir kasede likörün içinde bekletin.
Yumurtayı ve toz şekeri iyice çırpın. Unu ve nişastayı ekleyerek pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpmaya devam edin. Tuzu ve vanilyayı ekleyip bir süre daha karıştırın. Sütü azar azar ilave edip karışıma yedirin. Karışımı pişirmeden önce ikiye bölüp ayrı tencerelere alın. Yarısına kakaoyu ekleyin.
Ocağın altını yakıp sürekli karıştırarak her iki kremayı da pişirin. Ocaktan indirmeden önce margarini ekleyip iyice karıştırın.
Kremalar piştikten sonra:
Portakallı krema için; kakakosuz kremaya bir su bardağı portakal suyunu, bir portakal kabuğu rendesini ve portakal reçeli tanesini likörsüz ekleyin. (Tarifte portakallı kremaya parça çikolata eklemişti. Ben damla çikolata koydum. Sonradan pişman oldum. Kremayı kararttı. Pastanın ara kreması olduğundan hafif turuncu olması daha güzel olabilirdi. Siz çikolatayı koymayın)
Çikolatalı krema için; kremanın kakaolu yarısına 1 su bardağı portakal suyunu ve likörü ekleyin. İyice karıştırın.
Pandispanyanın ortasına portakallı kremanın tamamını yayın. Üzerini kekin diğer katıyla kapatıp çikolatalı kremayla kaplayın. Üzerini kıyılmış fındık ile süsleyip buzdolabında bir gece bekletin.
Ne yalan söyleyeyim biraz zahmetli bir pasta. Baya bir uğraştırıyor. Ama pastayı yiyenlerin yüzündeki ifadeyi görünce tüm yorgunluk gidiveriyor. Kardeşimin doğum günü için yapmış olmam da ayrı bir mutluluk sebebim zaten. Tarif gözünüzü korkutabilir ama denemeye değer ;)
Ne yalan söyleyeyim biraz zahmetli bir pasta. Baya bir uğraştırıyor. Ama pastayı yiyenlerin yüzündeki ifadeyi görünce tüm yorgunluk gidiveriyor. Kardeşimin doğum günü için yapmış olmam da ayrı bir mutluluk sebebim zaten. Tarif gözünüzü korkutabilir ama denemeye değer ;)
Afiyet şeker olsun..
ımmmmmm çok tatlıymış bende deniycem canım;)hllbrhmzn
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK TATLIM ÇOK İŞTAH AÇICI GÖRÜYORUM.
YanıtlaSilSEVGİLER
Merhaba ellerine sağlık biraz zahmetli bir pasta gibi duruyor ama bayağı lezzetli olmalı canım sevgiler...
YanıtlaSilŞahane bir pasta olmuş canım,denemeye değer bence..Ellerine sağlık..
YanıtlaSilSevgiler..
Görüntü süper isim çok özgün bence isim hakkını alın çok güzel ellerinize sağlık
YanıtlaSilKreması bol bir pasta!Harika olmuş.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilNeslican ellerine sağlık sıradışı olmuş:) adıda fiyakalı:)) ellerine sağlık:)
YanıtlaSilöperimm:))