Yeni bir yıl ve yeni bir tarifle herkese merhaba.
Bir yılı daha geride bıraktık. Yılların kar-zarar defteri yok maalesef. Ne bir
önceki yılın alacağını bir sonraki yıla devrediyor, ne de bir önceki yılın
kazancını bir sonraki yıla ekliyor. İyisiyle kötüsüyle anlık yaşatıyor her
şeyi. O yüzden yeni yıldan beklentin nedir diye sorarsanız sağlık ve huzur
derim. Gerisi bir şekilde geliyor zaten.
Zaten oldum bittim yeni yıl heyecanını severim.
Sokakların, evlerin ışıl ışıl parlaması, yılbaşı ağaçları, hediyeler, yeni
umutlar, yeni planlar hepsi bana heyecan katar.
Yeni yıla en çok yakışan pasta kütük pastaysa
eğer, yeni yıla en çok yakışan kurabiye de zencefilli kurabiyedir bence. Zencefilli kurabiyeler hem tadı ile hem de
şekli ile insanın içini kıpır kıpır yapıyor. Hatta sadece yılbaşı zamanı değil,
doğum günlerinde, çocuğunuzun kreşteki etkinliklerinde, sevdiklerinizin özel
günlerinde de yapabilirsiniz.
Herkese ışıl ışıl bir yıl dileyerek mis gibi
zencefil kokan nefis kurabiyemin tarifine geçiyorum.
MALZEMELER:
1 adet yumurta
70 gr (4 yemek kaşığı) tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
150 gr (3/4 su bardağı) esmer şeker
120 gr (1/3 su bardağı) pekmez
420 gr (3 su bardağı) un
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz zencefil
2 tatlı kaşığı toz tarçın
1/4 tatlı kaşığı toz karanfil (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı vanilya
YAPILIŞI:
- Bir kapta unu, tuzu ve tüm baharatları harmanlayın.
- Başka bir çırpma kabında tereyağı ve esmer şekeri yaklaşık bir dakika kadar çırpın. (Fazla çırpmayın, kabarmasın.)
- İçine yumurtayı ekleyin, karıştırın.
- Sonrasında pekmezi ve vanilyayı ekleyin.
- En son kuru karışımı ekleyin ve hamur haline getirin. (Elinizle bir miktar yoğurabilirsiniz.)
- Tezgahı unlayıp hamurdan parçalar kopararak merdane ile açın. (Hamur çok yapışkansa biraz un ilave edebilirsiniz.)
- Merdaneyle açtığınız hamurdan kalıplarınızla şekiller çıkartıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
- Buzdolabında 10 dakika beklettikten sonra önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 8-9 dakika pişirin.
- Kurabiyeler piştikten sonra fırın tepsisinde soğumaya bırakın.
- Kurabiyelerinizin üzerini süsleme glazürü ile dilediğiniz gibi süsleyin. (Kurabiyeler sıcakken ya da ılıkken glazür ile süslerseniz glazür akışkan olup sabitlenmeyecektir.)
Afiyet şeker olsun..
Nefis olmuş elinize saglik
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Beğenmenize sevindim.
SilAy sen ne beceriklisin yaaaa...Fotoğraflar bile iştah açmaya yetiyor.Kesinlikle bu alanda ilerlemelisin :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim Yurdagülcüm. Planlarım o yönde :)
SilÇok harika bayanların estetik anlayışına bayılıyorum.
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Estetik anlayışı olan herkes harikadır :)
SilMerhabalar.
YanıtlaSilBu kurabiyeleri yesek mi yoksa, çocuklarla birlikte onlarla oyun mu oynasak? Önce oynayalım, oynamaktan usanınca da hemen ağzımıza atıp, afiyetle yiyelim. Elinize, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim. Efendim, bunlar ne güzel kurabiyeler böyle, sizler bir harikasınız...
Selam ve saygılarımla.
Recep Bey siz de ne kadar zarif bir beyefendisiniz. Çok teşekkür ederim güzel dilekleriniz için. Bu kurabiyeleri kızımın kreşindeki Yerli Malı etkinliği için yapmıştım. Severek yemiş çocuklar :) (öncesinde de oynamışlardır belki)
Sil