3 Ocak 2019 Perşembe

Zencefilli Kurabiye (Gingerbread Kurabiye)



Yeni bir yıl ve yeni bir tarifle herkese merhaba. Bir yılı daha geride bıraktık. Yılların kar-zarar defteri yok maalesef. Ne bir önceki yılın alacağını bir sonraki yıla devrediyor, ne de bir önceki yılın kazancını bir sonraki yıla ekliyor. İyisiyle kötüsüyle anlık yaşatıyor her şeyi. O yüzden yeni yıldan beklentin nedir diye sorarsanız sağlık ve huzur derim. Gerisi bir şekilde geliyor zaten.
Zaten oldum bittim yeni yıl heyecanını severim. Sokakların, evlerin ışıl ışıl parlaması, yılbaşı ağaçları, hediyeler, yeni umutlar, yeni planlar hepsi bana heyecan katar.
Yeni yıla en çok yakışan pasta kütük pastaysa eğer, yeni yıla en çok yakışan kurabiye de zencefilli kurabiyedir bence.  Zencefilli kurabiyeler hem tadı ile hem de şekli ile insanın içini kıpır kıpır yapıyor. Hatta sadece yılbaşı zamanı değil, doğum günlerinde, çocuğunuzun kreşteki etkinliklerinde, sevdiklerinizin özel günlerinde de yapabilirsiniz.
Herkese ışıl ışıl bir yıl dileyerek mis gibi zencefil kokan nefis kurabiyemin tarifine geçiyorum.
MALZEMELER:
1 adet yumurta
70 gr (4 yemek kaşığı) tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
150 gr (3/4 su bardağı) esmer şeker
120 gr (1/3 su bardağı) pekmez
420 gr (3 su bardağı) un
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz zencefil
2 tatlı kaşığı toz tarçın
1/4 tatlı kaşığı toz karanfil (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı vanilya


YAPILIŞI:

  • Bir kapta unu, tuzu ve tüm baharatları harmanlayın. 
  • Başka bir çırpma kabında tereyağı ve esmer şekeri yaklaşık bir dakika kadar çırpın. (Fazla çırpmayın, kabarmasın.) 
  • İçine yumurtayı ekleyin, karıştırın. 
  • Sonrasında pekmezi ve vanilyayı ekleyin. 
  • En son kuru karışımı ekleyin ve hamur haline getirin. (Elinizle bir miktar yoğurabilirsiniz.) 
  • Tezgahı unlayıp hamurdan parçalar kopararak merdane ile açın. (Hamur çok yapışkansa biraz un ilave edebilirsiniz.)
  • Merdaneyle açtığınız hamurdan kalıplarınızla şekiller çıkartıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.  
  • Buzdolabında 10 dakika beklettikten sonra önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 8-9 dakika pişirin. 
  • Kurabiyeler piştikten sonra fırın tepsisinde soğumaya bırakın. 
  • Kurabiyelerinizin üzerini süsleme glazürü ile dilediğiniz gibi süsleyin. (Kurabiyeler sıcakken ya da ılıkken glazür ile süslerseniz glazür akışkan olup sabitlenmeyecektir.)

Not: Hamurun fazlasını streçleyip buzluğa kaldırabilirsiniz.

Afiyet şeker olsun.. 

8 yorum:

  1. Nefis olmuş elinize saglik

    YanıtlaSil
  2. Ay sen ne beceriklisin yaaaa...Fotoğraflar bile iştah açmaya yetiyor.Kesinlikle bu alanda ilerlemelisin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Yurdagülcüm. Planlarım o yönde :)

      Sil
  3. Çok harika bayanların estetik anlayışına bayılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Estetik anlayışı olan herkes harikadır :)

      Sil
  4. Merhabalar.
    Bu kurabiyeleri yesek mi yoksa, çocuklarla birlikte onlarla oyun mu oynasak? Önce oynayalım, oynamaktan usanınca da hemen ağzımıza atıp, afiyetle yiyelim. Elinize, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim. Efendim, bunlar ne güzel kurabiyeler böyle, sizler bir harikasınız...
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep Bey siz de ne kadar zarif bir beyefendisiniz. Çok teşekkür ederim güzel dilekleriniz için. Bu kurabiyeleri kızımın kreşindeki Yerli Malı etkinliği için yapmıştım. Severek yemiş çocuklar :) (öncesinde de oynamışlardır belki)

      Sil

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...