Takip edenlerim bilir. Bana ait tariflerim iki elin parmaklarını geçmez. Öyle mutfakta harikalar yaratan, üç beş malzeme ile sofra donatabilen biri değilim. Çoğu tarifimi yemek bloglarından görüp yaparım, tarzıma yakın gördüğüm hatta gönül bağı kurduğum blogların tariflerini kendime daha yakın bulurum. Beğenip de uyguladıklarım kendime özgü olur amma mutlaka ve mutlaka kaynak gösteririm. Olur da bir gün kuru fasulye yaparsam, bu da kendime idol gördüğüm kişilerin tariflerinden çıkacaktır.
Bazen diyorumki ya ben çok beceriksiz ve yeteneksizim ya da yurdum hatunları çok hamarat. Tamam binlerce yemek bloğu var, sosyal medya deseniz bir o kadar da ordan tarif çıkar. Görsellikten etkilenmemek, feyz almamak mümkün değil. Ama işte eğer bu kadar tarif vahiy yoluyla birilerine inmiyorsa, ben neden kendime özgü tarifler yaratamıyorum diye soruyorum kendime? Ya da kaynak gösterme konusunda fazla mı dürüst davranıyorum? Eğer bu sorunun cevabını ben vereceksem, hayır. Ben doğru olanı yaptığımı, emeğe saygım olduğundan mutlaka yapan kişinin adının bir yerlerde geçmesinin doğru olduğunu düşünüyorum. Ancak, gün gelir de paylaştığım tariflerde kaynak göremezseniz, ya isyan bayrağını çekmişimdir, ya da yetenek konusunda Allah'ın sevgili kullarından olmaya başlamışımdır.
Hani bir yemek fotoğrafı görürsünüz, vurulursunuz, malzemelere bir göz atarsınız ohooo yapılırmış bu dersiniz, yaparsınız ve hayal kırıklığı yanınızdan bile geçmez ya, işte öyle blog yazarlarına bayılıyorum.
Aynagöz. Sevgili Kahve Dükkanı'nın bloğunda yakın bir zamanda keşfettiğim ve kendime yakın bulduğum, bolcana tariflerini deneyeceğim bloglardan biri.
Leyla deseniz burada söylemekten hem gurur duyduğum hem de kimselerin gücenmesini istemesem de idolüm kabul ettiğim sevgili blog arkadaşım. Onun tariflerinden ve çektiği fotoğraflardan o kadar çok etkileniyorumki, bazen acaba özgün olmaktan çıkıp onun birebir kopyasını mı yansıtıyorum diye de endişelenmiyorum değil.
Nerden nereye geldim ben de anlamadım. Neyse diyeceğim şudurki, kime benzersem benzeyeyim, ben annemin çocuğuyum :)
Bu çikolatalı tartı Aynagöz'de gördüm. Kremasını musa benzettiğim için adının yanına bir de musu ekledim ve tadı muhteşem bir pasta oldu. Musun yapılışı birazcık zahmetli ama tadı gerçekten süper ötesi olan bu pastayı ablamın doğum günü için hazırladım. İlk kez poratkallı ve limonlu tart yaptığımda ve hatta tart hamurunu kendim yaptığımda zorluğunu görmüş biri olaraktan, tartı bisküviden yapmanın kendisine biraz haksızlık gibi görsem de ne yapalım. Kolayı zorla ikame etmek farz ola.
Gelelim tarife:
Kaynak: Aynagöz
MALZEMELER:
Tabanı İçin:
3 paket negro bisküvi
1 yemek kaşığı margarin (Tarifte 50 gr. diyor ama bence biraz fazla, azaltılabilir ve ben becel kullandım)
1 yemek kaşığı kakao
Krema (Mus) İçin:
2 paket bitter çikolata (160 gr.)
1 tatlı kaşığı tereyağı (ben becel kullandım)
1 yumurta
1 yemek kaşığı süt
1 dolu yemek kaşığı labne peynir (Marketlerde 6'lı satılan küçük paketler var. Ben onlardan alıp, 2 tane küçük labne kullandım)
1 paket bitter çikolatalı puding
1 küçük paket krema (200 ml.)
YAPILIŞI:
- Bir kapta kremayı çırparak koyulaştırın ve buzdolabına koyun.
- Bisküvileri rondodan geçirip un haline getirin. İçine erimiş margarini ve kakaoyu ekleyip tekrar rondoyu çalıştırın.
- Yuvarlak kelepçeli bir kalıba yağlı kağıt serip karışımı dökerek elinizle düzeltin.
- 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında 10 dakika bekletin.
- Geniş ve yayvan bir tencereye benmari kabınızı kurun. Ben küçük ve kapaklı bir borcamı kurdum. Hem ağzını kapatınca suyun buharı malzemelere karışmıyor.
- İçine kırdığınız çikolataları ve tereyağını koyun.
- Eridiğinde üzerine yumurtayı kırıp çatalla iyice çırpın.
- Ocağın altını iyice açıp birkaç dakika o şekilde bekletin. (Çikolataya parmağınızı batırdığınızda hafif bir sıcaklık hissetmelisiniz)
- Karışımı ocaktan alıp soğuması için kenara koyun.
- Soğuduktan sonra içine toz pudingi ekleyip çırpın.
- Labne peyniri ekleyip iyice çırpmaya devam edin.
- Buzdolabında soğumuş olan kremayı da ekleyip iyice harmanlayın.
- Fırından çıkan ve soğumuş olan tabanın üzerine çikolatalı karışımı iyice yayın.
- Kalıpla birlikte buzdolabında en az 2 saat bekletip, dinlendikten sonra dikkatlice kalıbı çıkarıp süsleyerek servis yapın.
Afiyet şeker olsun..
Bu arada ablam, bir sonraki doğum gününde pastasını benim cafemde üfleyecek kadar çok beğendi.
waawww bu ne güzellikkk böyle Neslicim:)
YanıtlaSilBence de doğru olanı yapıyorsun canım, emeğe saygı olduğundan mutlaka yapan kişinin adının bir yerlerde geçmesinin doğru olduğunu düşünüyorum.
Pastaya gelince bence de kreması mus'u andırıyor.Bu muhteşem güzelliği tadan şanslılardan olmayı isterdim:)
Bu arada ablana mutlu yıllar diliyorum:)
Sana feyz veren arkadaşlarımıza ve sana da bu iştah kabartan Çikolatalı mus için de teşekkürlerimle birlikte sevgilerimi yolluyorum canım.
Sevalce Lezzetler; ay Seval Hanım canımsınız benim. Ne güzel dilekler, ne içten sözler bunlar.. Çok teşekkür ederim herkes adına. Ben de size önce saygılarımı daha sonra da kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum..
YanıtlaSilKendine haksızlık ediyorsun sen. Tabi ki yemek konusunda çok yeteneklisin. Bunu hepimiz biliyoruz. Bu tarif tam benlik. Hemen yapacağım kuzucumla beraber. Ellerine sağlık neslim.
YanıtlaSilNeslim seni uzun zamandır izliyorum biliyorum tanıyorum. Yaptığın tarifler, işine duyduğun saygı, özen, çektiğin fotoğraflar ve anlatımın öyle güzel ki. Lütfen kendine haksızlık etme.
YanıtlaSilSevgili Leyla'yı bende çok seviyor ve beğeniyorum, onun blogunu okumak-izlemek çok keyifli.
Ben zaten tatlı-pasta delisiyim ve bu Tart'ı gördüğümde Allahım dedim neden şimdi bir dilim burda yok :) ben inan çok anlamıyorum ve yapamıyorum fakat iyi tadımcıyımdır. Görsellik ve tarif nefis ellerine emeğine sağlık.
Ayrıca böyle bir güzelliği ben olsam bende isterdim tabi, ablan çok şanslı :)
Ahu ceylanım; canım benim yaa. Sizler de olmasanız kimler bilecek kıymetimi (: Çok teşekkür ederim canım. Kuzucuğunu mıncıklıyorum..
YanıtlaSilAslım; beğenerek takip ediyor ve okuyorsan ne mutlu bana canım benim. Elimden gelen özeni ve saygıyı göstermeye çalışıyorum hem kendime, hem takipçilerime hem de kaynak sahiplerine. Neden sen burda değilsin ya da neden ben orda değilim de o tart senin yanında değil (:
YanıtlaSilİnşallah bir gün o da olur tatlım. Çok teşekkür ediyorum güzel yorumuna.
eline sağlık tatlım.
YanıtlaSilemeğe saygı her zaman lazım gülüm sende hak ediyorsun:))
off nefis bir lezzetle karşı karşıyım ben bu tartı Ayna göz de de görünce bayılmıştım ellerine sağlık Neslim Ayrıca bana göre kendine haksızlık ediyorsun, bunca yıldır senden de ne güzellikler çıktığını bilenlerdenim..
YanıtlaSilAblana nice yıllar diliyorum Sevgiler bitanem..
paylaşmak bunun için var zaten canım:) birbirimizden görrüp yapacağız ki paylaşımlar işimize yarasın:)
YanıtlaSilellerine sağlık Neslicanım:)
Bir kase lezzet; çok sağol canım.
YanıtlaSilFerayım; canım benim. İlk gözağrılarımdan birisin sen. Teşekkür ederim böyle düşündüğün için. Ablama da ileticem. Sevgiler tatlım..
YanıtlaSilDenizcan; teşekkürler.
YanıtlaSilbu tarif çok güzel olmuş ellerinize sağlık bayıldım :)
YanıtlaSilnefiiiiis! buna dayanilir mi ??? ellerinize saglik!
YanıtlaSilSüper süper süper. Başkada bişey demiyecem. Ha bir de ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilNeslicim, nefis bir tart olmus..cikolatali, portakalli..yanliz lutfen birdahakine haber verki toplanip gelelim bizde tadina bakalim oyle bizsiz olmaz degilmi:))ellerine saglik diyorum..keyifler iyi sanirim:)?
YanıtlaSileline sağlık Neslicimmm çok güzel görünüyor tadıda süperdir kesin...Kendine bu konuda haksızlık etme sen zaten bildiğim kadarıyla çalışıyorsun kıssıtlı zamanda bişeyler deneyip çabalıyosun...Bu bir başarıdır...ama illede kendin bişeyler yaratmak bir tarif yaratmak istiyorsan bekle mutlaka doğru zamanda bir karışımlar elde edip ortaya süper bişey çıkaracaksın bol bol dergi al ...tavsiyem...sevgiler
YanıtlaSilBEN BU İŞTEN BİRAZCIK ANLIYORSAM EĞER HARİKA BİR LEZZET ÇIKMIŞTIR ORTAYA.BENDE BÖYLE PASTALARI ÇOK SEVERİM .ELLERİNE SAĞLIK FISTIK
YanıtlaSilGörüntü çok cazip, gel beni hemen yap ve ye diyor. Ama ben bu aralar diyet halindeyim, daha sonra yapayım.
YanıtlaSilYaratıcılığa gelince, belki de daha çok gençsiniz, yıllar geçince mutfakta daha tarifleri okurken yakışıp yakışmadığını ya da eksik olduğunu anlıyorsunuz. Bende mutlaka kaynak belirtirim,etik olan bu. Ama kendi tariflerimde çok, uyarlamalarım var. Zaten tüm hayalim kitap çıkartmak.
Sevgilerle.
bahsettiğin bloggerlara bayılıyorum kendine de haksızlık etme lütfen sende becerikli bir hatunsun:)
YanıtlaSilfotoğraflara bayıldım harikasın:)
merhabalar blogunuzu yeni keşfettim...
YanıtlaSilBen de sizin gibi yapıyorum yapıp paylaştığım tarifi kimden aldığımı mutlaka paylaşıyorum ve paylaşmadan önce iznimi alıyorum...Doğru olanda bu zaten...Kendisine saygısı olanın karşısındakine de aynı saygıyı göstermesi kadar güzel bir davranış yoktur bence...
Gelelim taifinize bayıldımmmmm....Nefis görünüyor...
Ellerinize sağlık...En kısa zamanda deniycem ve izniniz olursa paylaşıcam...Sevgilerimle...
Ben buna bayıldım...Harika gözüküyor ellerinize sağlık...Banada beklerim canım.
YanıtlaSilSevgiler,
Çok beğendim nefis görünüyor , ellerine sağlık :-) sevgilerimle
YanıtlaSilSanat eseri gibi pasta nasıl yiyeceğiz şimdi bunu :)
YanıtlaSilNeslim iyimisin? bir sorun yok dimi?
YanıtlaSilPasta enfes görünüyor,cikolatasi beni benden aldi,oohh missss;))ayrica cilekli ciceklerin de harika görünüyor.Ellerine saglik canim...
YanıtlaSilGizem Can; çok teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim :)
YanıtlaSilEda; :) olursa dayanılmaz..
YanıtlaSilVuslat; çok sağol canım ;)
YanıtlaSilEmelcim; ay keşke yakın olsak da yapıp yapıp birlikte yesek. Sensiz olmaz kesinlikle. Keyifler arasıra yer değiştirse de iyi :)
YanıtlaSilPozitif Pembe; ne güzel şeyler söylemişsin öyle. Çok gurur duydum. Evet çalıştığım için fırsat buldukça yapıyorum. Tavsiyelerine uyacağım. Teşekkürler canım.
YanıtlaSilDeli Kız Pınar Mutfakta; çok sağolun yaa. Ne mutlu ettiniz beni.
YanıtlaSilIhlamurcum; severek ve imrenerek takip ettiğim bloglardan birisiniz. Diyetinizdeki kararlılığa da hayranım. Tarzınız çok güzel. Umarım birgün hayalini kurduğunuz kitaptan okuruz tariflerinizi..
YanıtlaSilAylincim; :) çok sağol canım benim.
YanıtlaSilEmel Akan; hoşgeldiniz bloğuma ve iyiki geldiniz. Ben de sizin gibi duyarlı olmaya çalışıyorum bu konuda. Doğrusu bu çünkü. İzin ne demek.. İstediğiniz zaman paylaşabilirsiniz. teşekkür ederim..
YanıtlaSilSelda'nın mutfak defteri; teşekkürler.. Mutlaka gelicem.
YanıtlaSilNeşe Ersoy; beğenmenize ben de sevindim. Teşekkürler..
YanıtlaSilA.O.Bolat; wuhuuuuu!!! Pastama sanat eseri diyen birini tanıyorum artık :) çok mutlu oldum inanın. Önünüze koyulsa emin olun öyle bir yersinizki....
YanıtlaSilAslım; iyiyim ama acayip yoğunum. İl il geziyorum iş için. Bi ara mail atıcam sana canım..
YanıtlaSilPasta sarayım; sizden bunları duymak benim için ayrı bir gurur ve mutluluk. Çok çok çok teşekkürler..
YanıtlaSilNaber neslim ? Takip listemde gözükmüyorsun diye izleyicin olmaktan çıkıp tekrar girdim :)
YanıtlaSilNeslim nasılsın? merak ediyorum.
YanıtlaSilNolsun Ahum, gel de nasıl gelirsen gel..
YanıtlaSilMagda Deja; thank you so much. Yes of course. I'm coming your blog now..
YanıtlaSilAslım; mail attım sana
YanıtlaSilMerhabalar her sene yaptığım Ben Buldum etkinliği'ni bu sene de 17 Nisan 17 Mayıs tarihleri arasında yapmaya karar verdim. Eğer sizinde kendinize ait bir tarifiniz varsa paylaşmak isterseniz çok sevinirim.
YanıtlaSilhttp://hayattanazicik.blogspot.com/2013/04/geleneksel-3-ben-buldum-etkinligi.html
Sevgiler...
Ellerinize sağlık çok güzel bir tarif hele kreması süper sizi izlemeye aldım banada beklerim sevgilerimle
YanıtlaSilMerhabalar Neslicim,
YanıtlaSilUzun süredir yeni yayın göremeyince merak ettim.
Umarım sağlıkta sorun yoktur.
Canım benim,hadi yeni nefis tariflerinle seni bekliyorum,sevgilerimi bırakıyorum...
Nesli..yoksun uzun zamandir ama sanirim is yogunlugu var ?? Dilerim keyifler iyidir ..sevgiler..
YanıtlaSilNeslim inşallah bir sorun yoktur, merak ediyorum seni.
YanıtlaSilooo çok güzel görünüyor bayıldım, ellerine sağlık nefiss..
YanıtlaSil
YanıtlaSilBir merhaba demek için uğradım:)
Neslicim nerelerdesin?
Sevgiler...
Hayattan Azıcık; davetiniz için teşekkür ederim. Katılmaya çalışıcam.
YanıtlaSilSema'dan Lezzetler; çok teşekkürler. Gelirim tabiki..
YanıtlaSilSeval Hanım; uzun zamandır tarif ekleyemedim. Sağlıkta bir sorun yok çok şükür. Fırsat bulur bulmaz yeni tarif ekleyeceğim. Çok teşekkür ederim ilginize..
YanıtlaSilEmel Ablacım; iş yoğunluğu o bu derken kaptırmış gitmişim. Keyifler iyi (: öpüyorum seni kocaman..
YanıtlaSilAslım; sana mail attım ama gelmedi sanırım. Bi sorun yok canim benim.
YanıtlaSilSevimin Aşkanası; beğendiğinize sevindim (: teşekkürler
YanıtlaSilSeval Hanım; o kadar mutlu oluyorumki sizi görünce. Çok sağolun. Yakında dönücem inşallah aranıza. Hasretle öpüyorum..
YanıtlaSilÇikolata çikolata nefis görünüyor. Ellerine sağlık
YanıtlaSilSevgiler
Tarifname-Seda; cikolata olur da güzel görünmez mi (: teşekkür ederim
YanıtlaSilellerine sağlık çok lezzetli görünüyor..
YanıtlaSilsevgiler..
Neslicim Buketin vefati icin msg attim ama buradanda sana ve ailesine bas sagligi diliyorum cok cok uzuldum. Sabrin en buyugunu diliyorum.
YanıtlaSilözledik kuzum nerelerdesin iyimisin:))
YanıtlaSilÇokk hoş görünüyor, gece gece canım çekti şimdi oldu muu :)
YanıtlaSilellerine sağlık nefis görünüyor seni takibe aldım bende beklerim sevgiler..
YanıtlaSilTarifler ve anlatım ilgimi çekti. Ellerinize sağlık. Takibe alıyorum bundan sonra sık sık uğrayacağım. Bana da beklerim...
YanıtlaSilTatlı krizim tutacak resmen of of yanında da çay olsa öyle gırt gırt içsem :)
YanıtlaSilİyi olan herşey-Dilek; teşekkür ederim. Sevgiler..
YanıtlaSilDost bahçesinden lezzetler; çok sağolasın Emel Ablacım. Aldım mesajını.
YanıtlaSilEn İyi Yemek Siteleri; ne mutlu bana. Gurur duydum. Tabiki ziyaret ederim. Teşekkürler..
YanıtlaSilBir Kase Lezzet; döndüm Ayşe Ablacım. Ben de özledim :)
YanıtlaSilLaLa; gece gece pek kolay yapılacak birşey değil ama gündüz vakti yapabilirsiniz. O zaman olur işte :)
YanıtlaSilTuruncu Tatlar; teşekkür ederim. Seve seve gelirim.
YanıtlaSilBasit Yemek Tarifleri; çok memnun olurum. Sevgiler..
YanıtlaSilA.O Bolat; valla çayın yanında pek gırt gırt içilecek birşey değil. Pek yumuşak kendileri :)
YanıtlaSilBu tarifini görmemişim. Deneyip beğenmene çok sevindim Nesli. Ellerine sağlık, çok da güzel görünüyor. Tam çikolata sevdalılarına göre bir tatlı :)
YanıtlaSilGörüşmek üzere. Sevgiler.
Denizcim; çok memnun kaldım bu tarifinden. Hatta ilk fırsatta tekrar yapmayı düşünüyorum. Çikolatanın yoğunluğu acayip güzel bişey. Benden de sevgiler..
YanıtlaSil