20 Ocak 2011 Perşembe

Portakallı ve Limonlu Tart

2000 yılında Afyon'da öğrenciyken, orduevinde kaldığım dönemlerde çok tatlı bi çiftle, Ahmet Abi ve eşi Elif Abla ile tanışmıştım. Yeni evli bi çiftlerdi. Ahmet Abi F-16 pilotuydu. Afyon'a uçuş eğitimi için gelmişti. Eğitim bitene kadar orduevinde kalmışlardı. Bi yerde bizim misafirlerimiz olmuşlardı. Çünkü o sıralarda orduevinde öğrencilerden başka çok fazla kalan yoktu. Akşamları orduevinin lobisinde oturup hep beraber sohbet ederdik. Kısa bi süre kaldılar ama güzel bi dostluğumuz oldu. Eğitim bitip dönerlerken çok üzülmüştük. Kızlarla ağlamıştık bile...

O zamandan sonra bayramlarda, özel günlerde telefonla görüşmek dışında hiç karşılaşamamıştık onlarla. Hep farklı şehirlerde olmuştuk çünkü. Sonunda Ahmet Abilerin tayini Ankara'ya çıktı. Ne zamandır davet ediyorlardı, sonunda bu geçtiğimiz haftasonu canım dostum Emre ile birlikte evlerine gittik.

Aradan 11 yıl geçmişti ama ikisi de neredeyse hiç değişmemişti. Elif Abla o zamanki gibi uzun kıvırcık saçlarıyla, Ahmet Abi ise her zamanki güler yüzüyle karşıladı bizi. Ve devamında iki minik sevimli ikizleri İpek ve Buket çıktı karşımıza. :)) İkizler 6 yaşında nazlı ve bıcırık..

Bolcana eski günlerden konuştuk, Elif Ablayı okula götürüşümüzü, topluca gittiğimiz halı saha maçını, maçta çıkan kavgayı, sohbetlerimizi hepsini konuştuk. Eski günleri yadederken anladıkki yıllar ne kadar da hızlı geçiyormuş..

Elif Abla bize çok güzel yiyecekler hazırlamıştı. Hepsine bayıldım. O da severek yapıyormuş pastalarını.

Ben de giderken portakallı limonlu tart yapıp götürmüştüm ama Elif Ablanın yaptıklarının yanında hiçbişey kaldı :) Bikaç tarifini aldım. Yakında deneyip onları da ekliycem.


Bizi çok güzel ağırladılar. İkizler çok tatlıydı. Huzur dolu bi ev. İkisini de çok özlemiştim. Şimdi dört olmuşlar, kızları görmek için bile olsa sık sık görüşücem onlarla :))

Gelelim benim portakallı limonlu tartımın tarifine.....

MALZEMELER:

Tart Hamuru İçin:

1 su bardağı kepekli un
1 su bardağı un
3 yemek kaşığı dövülmüş fındık
3 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
Bir tutam tuz

Kreması ve Üzeri İçin:

1,5 su bardağı çırpılmış krema
4 yemek kaşığı taze limon suyu
4 adet portakal

YAPILIŞI:
Unları, fındıkları, pudra şekerini, tuzu ve tereyağını mutfak robotuna koyup, kısa kısa basarak malzemeleri çekin. Karışım ekmek ufağı olana kadar çekmeye devam edin. Sonra 2-3 yemek kaşık soğuk su ekleyerek hamur kıvamına getirin. Hafifçe unlanmış bir yüzeye hamuru koyup yavaşça yoğurun. Oklavayla açarak 25 cm'lik bir tart kalıbına serin. Hamuru germeden rahat bir biçimde yerleştirin. 20 dakika buzdolabında dinlendirin. Daha sonra üzerini yağlı kağıtla kaplayıp kabarmaması için üstüne fasulye taneleri koyun. Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında 20 dakika  pişirin. Sonra kağıdı ve fasulye tanelerini alıp 10 dakika daha pişirin. Hamur gevrekleşince fırından çıkarıp soğumaya bırakın.

Çırpılmış kremanın içine limon suyunu karıştırıp iyice çırpın. Pastanın üzerine her tarafına gelecek şekilde yayın. Portakalları soyup, ince dilimler halinde kremanın üzerine dizip oda sıcaklığında servis yapın.

Afiyet şeker olsun..

4 yorum:

  1. hepsi birbirinden güzel olmuş.ellerinize sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Eski dostluklar bir başka oluyor..Portakallı tart ise harika görünüyor,ellerine sağlık..Masa ise muhteşem..)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba canım harika olmuş sofrada nefis eline sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. kalplere işlemiş dostluklar ne de güzel oluyor silinmiyor unutulmuyor..
    tart ise mükemmel canım ellerine emeklerine sağlık..

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...