1 Mart 2013 Cuma

Çikolatalı Muslu Tart


Takip edenlerim bilir.  Bana ait tariflerim iki elin parmaklarını geçmez. Öyle mutfakta harikalar yaratan, üç beş malzeme ile sofra donatabilen biri değilim. Çoğu tarifimi yemek bloglarından görüp yaparım, tarzıma yakın gördüğüm hatta gönül bağı kurduğum blogların tariflerini kendime daha yakın bulurum. Beğenip de uyguladıklarım kendime özgü olur amma mutlaka ve mutlaka kaynak gösteririm. Olur da bir gün kuru fasulye yaparsam, bu da kendime idol gördüğüm kişilerin tariflerinden çıkacaktır. 

Bazen diyorumki ya ben çok beceriksiz ve yeteneksizim ya da yurdum hatunları çok hamarat. Tamam binlerce yemek bloğu var, sosyal medya deseniz bir o kadar da ordan tarif çıkar. Görsellikten etkilenmemek, feyz almamak mümkün değil. Ama işte eğer bu kadar tarif vahiy yoluyla birilerine inmiyorsa, ben neden kendime özgü tarifler yaratamıyorum diye soruyorum kendime?  Ya da kaynak gösterme konusunda fazla mı dürüst davranıyorum? Eğer bu sorunun cevabını ben vereceksem, hayır. Ben doğru olanı yaptığımı, emeğe saygım olduğundan mutlaka yapan kişinin adının bir yerlerde geçmesinin doğru olduğunu düşünüyorum.  Ancak, gün gelir de paylaştığım tariflerde kaynak göremezseniz, ya isyan bayrağını çekmişimdir, ya da yetenek konusunda Allah'ın sevgili kullarından olmaya başlamışımdır.


Hani bir yemek fotoğrafı görürsünüz, vurulursunuz, malzemelere bir göz atarsınız ohooo yapılırmış bu dersiniz, yaparsınız ve hayal kırıklığı yanınızdan bile geçmez ya, işte öyle blog yazarlarına bayılıyorum. 

Aynagöz. Sevgili Kahve Dükkanı'nın bloğunda yakın bir zamanda keşfettiğim ve kendime yakın bulduğum, bolcana tariflerini deneyeceğim bloglardan biri. 

Leyla deseniz burada söylemekten hem gurur duyduğum hem de kimselerin gücenmesini istemesem de idolüm kabul ettiğim sevgili blog arkadaşım. Onun tariflerinden ve çektiği fotoğraflardan o kadar çok etkileniyorumki, bazen acaba özgün olmaktan çıkıp onun birebir kopyasını mı yansıtıyorum diye de endişelenmiyorum değil. 

Nerden nereye geldim ben de anlamadım. Neyse diyeceğim şudurki, kime benzersem benzeyeyim, ben annemin çocuğuyum :)


Bu çikolatalı tartı Aynagöz'de gördüm. Kremasını musa benzettiğim için adının yanına bir de musu ekledim ve tadı muhteşem bir pasta oldu. Musun yapılışı birazcık zahmetli ama tadı gerçekten süper ötesi olan bu pastayı ablamın doğum günü için hazırladım. İlk kez poratkallı ve limonlu tart yaptığımda ve hatta tart hamurunu kendim yaptığımda zorluğunu görmüş biri olaraktan, tartı bisküviden yapmanın kendisine biraz haksızlık gibi görsem de ne yapalım. Kolayı zorla ikame etmek farz ola.

Gelelim tarife:
Kaynak: Aynagöz

MALZEMELER:
Tabanı İçin:
3 paket negro bisküvi
1 yemek kaşığı margarin (Tarifte 50 gr. diyor ama bence biraz fazla, azaltılabilir ve ben becel kullandım)
1 yemek kaşığı kakao

Krema (Mus) İçin:
2 paket bitter çikolata (160 gr.)
1 tatlı kaşığı tereyağı (ben becel kullandım)
1 yumurta
1 yemek kaşığı süt
1 dolu yemek kaşığı labne peynir (Marketlerde 6'lı satılan küçük paketler var. Ben onlardan alıp, 2 tane küçük labne kullandım)
1 paket bitter çikolatalı puding
1 küçük paket krema (200 ml.)




YAPILIŞI:
  • Bir kapta kremayı çırparak koyulaştırın ve buzdolabına koyun.
  • Bisküvileri rondodan geçirip un haline getirin. İçine erimiş margarini ve kakaoyu ekleyip tekrar rondoyu çalıştırın. 
  • Yuvarlak kelepçeli bir kalıba yağlı kağıt serip karışımı dökerek elinizle düzeltin. 
  • 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında 10 dakika bekletin. 
  • Geniş ve yayvan bir tencereye benmari kabınızı kurun. Ben küçük ve kapaklı bir borcamı kurdum. Hem ağzını kapatınca suyun buharı malzemelere karışmıyor. 
  • İçine kırdığınız çikolataları ve tereyağını koyun. 
  • Eridiğinde üzerine yumurtayı kırıp çatalla iyice çırpın. 
  • Ocağın altını iyice açıp birkaç dakika o şekilde bekletin. (Çikolataya parmağınızı batırdığınızda hafif bir sıcaklık hissetmelisiniz) 
  • Karışımı ocaktan alıp soğuması için kenara koyun.  
  • Soğuduktan sonra içine toz pudingi ekleyip çırpın. 
  • Labne peyniri ekleyip iyice çırpmaya devam edin. 
  • Buzdolabında soğumuş olan kremayı da ekleyip iyice harmanlayın.
  • Fırından çıkan ve soğumuş olan tabanın üzerine çikolatalı karışımı iyice yayın. 
  • Kalıpla birlikte buzdolabında en az 2 saat bekletip, dinlendikten sonra dikkatlice kalıbı çıkarıp süsleyerek servis yapın.


Afiyet şeker olsun..

Bu arada ablam, bir sonraki doğum gününde pastasını benim cafemde üfleyecek kadar çok beğendi.

78 yorum:

  1. waawww bu ne güzellikkk böyle Neslicim:)
    Bence de doğru olanı yapıyorsun canım, emeğe saygı olduğundan mutlaka yapan kişinin adının bir yerlerde geçmesinin doğru olduğunu düşünüyorum.
    Pastaya gelince bence de kreması mus'u andırıyor.Bu muhteşem güzelliği tadan şanslılardan olmayı isterdim:)
    Bu arada ablana mutlu yıllar diliyorum:)
    Sana feyz veren arkadaşlarımıza ve sana da bu iştah kabartan Çikolatalı mus için de teşekkürlerimle birlikte sevgilerimi yolluyorum canım.

    YanıtlaSil
  2. Sevalce Lezzetler; ay Seval Hanım canımsınız benim. Ne güzel dilekler, ne içten sözler bunlar.. Çok teşekkür ederim herkes adına. Ben de size önce saygılarımı daha sonra da kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum..

    YanıtlaSil
  3. Kendine haksızlık ediyorsun sen. Tabi ki yemek konusunda çok yeteneklisin. Bunu hepimiz biliyoruz. Bu tarif tam benlik. Hemen yapacağım kuzucumla beraber. Ellerine sağlık neslim.

    YanıtlaSil
  4. Neslim seni uzun zamandır izliyorum biliyorum tanıyorum. Yaptığın tarifler, işine duyduğun saygı, özen, çektiğin fotoğraflar ve anlatımın öyle güzel ki. Lütfen kendine haksızlık etme.
    Sevgili Leyla'yı bende çok seviyor ve beğeniyorum, onun blogunu okumak-izlemek çok keyifli.
    Ben zaten tatlı-pasta delisiyim ve bu Tart'ı gördüğümde Allahım dedim neden şimdi bir dilim burda yok :) ben inan çok anlamıyorum ve yapamıyorum fakat iyi tadımcıyımdır. Görsellik ve tarif nefis ellerine emeğine sağlık.
    Ayrıca böyle bir güzelliği ben olsam bende isterdim tabi, ablan çok şanslı :)

    YanıtlaSil
  5. Ahu ceylanım; canım benim yaa. Sizler de olmasanız kimler bilecek kıymetimi (: Çok teşekkür ederim canım. Kuzucuğunu mıncıklıyorum..

    YanıtlaSil
  6. Aslım; beğenerek takip ediyor ve okuyorsan ne mutlu bana canım benim. Elimden gelen özeni ve saygıyı göstermeye çalışıyorum hem kendime, hem takipçilerime hem de kaynak sahiplerine. Neden sen burda değilsin ya da neden ben orda değilim de o tart senin yanında değil (:
    İnşallah bir gün o da olur tatlım. Çok teşekkür ediyorum güzel yorumuna.

    YanıtlaSil
  7. eline sağlık tatlım.
    emeğe saygı her zaman lazım gülüm sende hak ediyorsun:))

    YanıtlaSil
  8. off nefis bir lezzetle karşı karşıyım ben bu tartı Ayna göz de de görünce bayılmıştım ellerine sağlık Neslim Ayrıca bana göre kendine haksızlık ediyorsun, bunca yıldır senden de ne güzellikler çıktığını bilenlerdenim..
    Ablana nice yıllar diliyorum Sevgiler bitanem..

    YanıtlaSil
  9. paylaşmak bunun için var zaten canım:) birbirimizden görrüp yapacağız ki paylaşımlar işimize yarasın:)
    ellerine sağlık Neslicanım:)

    YanıtlaSil
  10. Bir kase lezzet; çok sağol canım.

    YanıtlaSil
  11. Ferayım; canım benim. İlk gözağrılarımdan birisin sen. Teşekkür ederim böyle düşündüğün için. Ablama da ileticem. Sevgiler tatlım..

    YanıtlaSil
  12. bu tarif çok güzel olmuş ellerinize sağlık bayıldım :)

    YanıtlaSil
  13. nefiiiiis! buna dayanilir mi ??? ellerinize saglik!

    YanıtlaSil
  14. Süper süper süper. Başkada bişey demiyecem. Ha bir de ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  15. Neslicim, nefis bir tart olmus..cikolatali, portakalli..yanliz lutfen birdahakine haber verki toplanip gelelim bizde tadina bakalim oyle bizsiz olmaz degilmi:))ellerine saglik diyorum..keyifler iyi sanirim:)?

    YanıtlaSil
  16. eline sağlık Neslicimmm çok güzel görünüyor tadıda süperdir kesin...Kendine bu konuda haksızlık etme sen zaten bildiğim kadarıyla çalışıyorsun kıssıtlı zamanda bişeyler deneyip çabalıyosun...Bu bir başarıdır...ama illede kendin bişeyler yaratmak bir tarif yaratmak istiyorsan bekle mutlaka doğru zamanda bir karışımlar elde edip ortaya süper bişey çıkaracaksın bol bol dergi al ...tavsiyem...sevgiler

    YanıtlaSil
  17. BEN BU İŞTEN BİRAZCIK ANLIYORSAM EĞER HARİKA BİR LEZZET ÇIKMIŞTIR ORTAYA.BENDE BÖYLE PASTALARI ÇOK SEVERİM .ELLERİNE SAĞLIK FISTIK

    YanıtlaSil
  18. Görüntü çok cazip, gel beni hemen yap ve ye diyor. Ama ben bu aralar diyet halindeyim, daha sonra yapayım.
    Yaratıcılığa gelince, belki de daha çok gençsiniz, yıllar geçince mutfakta daha tarifleri okurken yakışıp yakışmadığını ya da eksik olduğunu anlıyorsunuz. Bende mutlaka kaynak belirtirim,etik olan bu. Ama kendi tariflerimde çok, uyarlamalarım var. Zaten tüm hayalim kitap çıkartmak.
    Sevgilerle.

    YanıtlaSil
  19. bahsettiğin bloggerlara bayılıyorum kendine de haksızlık etme lütfen sende becerikli bir hatunsun:)
    fotoğraflara bayıldım harikasın:)

    YanıtlaSil
  20. merhabalar blogunuzu yeni keşfettim...
    Ben de sizin gibi yapıyorum yapıp paylaştığım tarifi kimden aldığımı mutlaka paylaşıyorum ve paylaşmadan önce iznimi alıyorum...Doğru olanda bu zaten...Kendisine saygısı olanın karşısındakine de aynı saygıyı göstermesi kadar güzel bir davranış yoktur bence...
    Gelelim taifinize bayıldımmmmm....Nefis görünüyor...
    Ellerinize sağlık...En kısa zamanda deniycem ve izniniz olursa paylaşıcam...Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  21. Ben buna bayıldım...Harika gözüküyor ellerinize sağlık...Banada beklerim canım.

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  22. Çok beğendim nefis görünüyor , ellerine sağlık :-) sevgilerimle

    YanıtlaSil
  23. Sanat eseri gibi pasta nasıl yiyeceğiz şimdi bunu :)

    YanıtlaSil
  24. Neslim iyimisin? bir sorun yok dimi?

    YanıtlaSil
  25. Pasta enfes görünüyor,cikolatasi beni benden aldi,oohh missss;))ayrica cilekli ciceklerin de harika görünüyor.Ellerine saglik canim...

    YanıtlaSil
  26. Gizem Can; çok teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim :)

    YanıtlaSil
  27. Emelcim; ay keşke yakın olsak da yapıp yapıp birlikte yesek. Sensiz olmaz kesinlikle. Keyifler arasıra yer değiştirse de iyi :)

    YanıtlaSil
  28. Pozitif Pembe; ne güzel şeyler söylemişsin öyle. Çok gurur duydum. Evet çalıştığım için fırsat buldukça yapıyorum. Tavsiyelerine uyacağım. Teşekkürler canım.

    YanıtlaSil
  29. Deli Kız Pınar Mutfakta; çok sağolun yaa. Ne mutlu ettiniz beni.

    YanıtlaSil
  30. Ihlamurcum; severek ve imrenerek takip ettiğim bloglardan birisiniz. Diyetinizdeki kararlılığa da hayranım. Tarzınız çok güzel. Umarım birgün hayalini kurduğunuz kitaptan okuruz tariflerinizi..

    YanıtlaSil
  31. Aylincim; :) çok sağol canım benim.

    YanıtlaSil
  32. Emel Akan; hoşgeldiniz bloğuma ve iyiki geldiniz. Ben de sizin gibi duyarlı olmaya çalışıyorum bu konuda. Doğrusu bu çünkü. İzin ne demek.. İstediğiniz zaman paylaşabilirsiniz. teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  33. Selda'nın mutfak defteri; teşekkürler.. Mutlaka gelicem.

    YanıtlaSil
  34. Neşe Ersoy; beğenmenize ben de sevindim. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  35. A.O.Bolat; wuhuuuuu!!! Pastama sanat eseri diyen birini tanıyorum artık :) çok mutlu oldum inanın. Önünüze koyulsa emin olun öyle bir yersinizki....

    YanıtlaSil
  36. Aslım; iyiyim ama acayip yoğunum. İl il geziyorum iş için. Bi ara mail atıcam sana canım..

    YanıtlaSil
  37. Pasta sarayım; sizden bunları duymak benim için ayrı bir gurur ve mutluluk. Çok çok çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
  38. Naber neslim ? Takip listemde gözükmüyorsun diye izleyicin olmaktan çıkıp tekrar girdim :)

    YanıtlaSil
  39. Neslim nasılsın? merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  40. Nolsun Ahum, gel de nasıl gelirsen gel..

    YanıtlaSil
  41. Magda Deja; thank you so much. Yes of course. I'm coming your blog now..

    YanıtlaSil
  42. Merhabalar her sene yaptığım Ben Buldum etkinliği'ni bu sene de 17 Nisan 17 Mayıs tarihleri arasında yapmaya karar verdim. Eğer sizinde kendinize ait bir tarifiniz varsa paylaşmak isterseniz çok sevinirim.

    http://hayattanazicik.blogspot.com/2013/04/geleneksel-3-ben-buldum-etkinligi.html

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  43. Ellerinize sağlık çok güzel bir tarif hele kreması süper sizi izlemeye aldım banada beklerim sevgilerimle

    YanıtlaSil
  44. Merhabalar Neslicim,
    Uzun süredir yeni yayın göremeyince merak ettim.
    Umarım sağlıkta sorun yoktur.
    Canım benim,hadi yeni nefis tariflerinle seni bekliyorum,sevgilerimi bırakıyorum...

    YanıtlaSil
  45. Nesli..yoksun uzun zamandir ama sanirim is yogunlugu var ?? Dilerim keyifler iyidir ..sevgiler..

    YanıtlaSil
  46. Neslim inşallah bir sorun yoktur, merak ediyorum seni.

    YanıtlaSil
  47. ooo çok güzel görünüyor bayıldım, ellerine sağlık nefiss..

    YanıtlaSil

  48. Bir merhaba demek için uğradım:)
    Neslicim nerelerdesin?
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  49. Hayattan Azıcık; davetiniz için teşekkür ederim. Katılmaya çalışıcam.

    YanıtlaSil
  50. Sema'dan Lezzetler; çok teşekkürler. Gelirim tabiki..

    YanıtlaSil
  51. Seval Hanım; uzun zamandır tarif ekleyemedim. Sağlıkta bir sorun yok çok şükür. Fırsat bulur bulmaz yeni tarif ekleyeceğim. Çok teşekkür ederim ilginize..

    YanıtlaSil
  52. Emel Ablacım; iş yoğunluğu o bu derken kaptırmış gitmişim. Keyifler iyi (: öpüyorum seni kocaman..

    YanıtlaSil
  53. Aslım; sana mail attım ama gelmedi sanırım. Bi sorun yok canim benim.

    YanıtlaSil
  54. Sevimin Aşkanası; beğendiğinize sevindim (: teşekkürler

    YanıtlaSil
  55. Seval Hanım; o kadar mutlu oluyorumki sizi görünce. Çok sağolun. Yakında dönücem inşallah aranıza. Hasretle öpüyorum..

    YanıtlaSil
  56. Çikolata çikolata nefis görünüyor. Ellerine sağlık

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  57. Tarifname-Seda; cikolata olur da güzel görünmez mi (: teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  58. ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor..

    sevgiler..

    YanıtlaSil
  59. Neslicim Buketin vefati icin msg attim ama buradanda sana ve ailesine bas sagligi diliyorum cok cok uzuldum. Sabrin en buyugunu diliyorum.

    YanıtlaSil
  60. özledik kuzum nerelerdesin iyimisin:))

    YanıtlaSil
  61. Çokk hoş görünüyor, gece gece canım çekti şimdi oldu muu :)

    YanıtlaSil
  62. ellerine sağlık nefis görünüyor seni takibe aldım bende beklerim sevgiler..

    YanıtlaSil
  63. Tarifler ve anlatım ilgimi çekti. Ellerinize sağlık. Takibe alıyorum bundan sonra sık sık uğrayacağım. Bana da beklerim...

    YanıtlaSil
  64. Tatlı krizim tutacak resmen of of yanında da çay olsa öyle gırt gırt içsem :)

    YanıtlaSil
  65. İyi olan herşey-Dilek; teşekkür ederim. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  66. Dost bahçesinden lezzetler; çok sağolasın Emel Ablacım. Aldım mesajını.

    YanıtlaSil
  67. En İyi Yemek Siteleri; ne mutlu bana. Gurur duydum. Tabiki ziyaret ederim. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  68. Bir Kase Lezzet; döndüm Ayşe Ablacım. Ben de özledim :)

    YanıtlaSil
  69. LaLa; gece gece pek kolay yapılacak birşey değil ama gündüz vakti yapabilirsiniz. O zaman olur işte :)

    YanıtlaSil
  70. Turuncu Tatlar; teşekkür ederim. Seve seve gelirim.

    YanıtlaSil
  71. Basit Yemek Tarifleri; çok memnun olurum. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  72. A.O Bolat; valla çayın yanında pek gırt gırt içilecek birşey değil. Pek yumuşak kendileri :)

    YanıtlaSil
  73. Bu tarifini görmemişim. Deneyip beğenmene çok sevindim Nesli. Ellerine sağlık, çok da güzel görünüyor. Tam çikolata sevdalılarına göre bir tatlı :)
    Görüşmek üzere. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  74. Denizcim; çok memnun kaldım bu tarifinden. Hatta ilk fırsatta tekrar yapmayı düşünüyorum. Çikolatanın yoğunluğu acayip güzel bişey. Benden de sevgiler..

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...