Çikolata deyince akan sular dururdu benim için... Bundan sonra "el yapımı çikolata" dendiğinde benim için akan her şey duracak..
Ne zamandır pek bir merak sarmıştım çikolata yapımına. Kısa bir araştırmadan sonra bir kaç yer buldum. Hem işyerime yakın olması hem de fiyatının uygunluğu nedeniyle "Cook in Class"a hemen atladım.
Canım arkadaşım Seda ile başlayan çikolata maceramız çok tatlı sonlandı. İş çıkışı kursun verildiği yere gittik. Sadece bayanlardan oluşan bir kursiyer grubu beklerken çikolata yapımını merak eden erkekleri görünce baya bir şaşırdık. Şefimiz ise İtalyan Mutfağında uzman ve dereceleri olan bir şefmiş.
El yapımı çikolata için ana malzeme kuvertür çikolataymış. Hani külçe altınlar olurya bu da çikolatanın külçe hali. Onu eritip çikolata yapıyorlar. Açıkçası ben el yapımı çikolata deyince kakaoyu sütü karıştırıp çikolata yapıcaz sanmıştım, değilmiş. "E peki kuvertür çikolata nasıl yapılıyor?" diye şefimize sorduğumda, "işte onu senin dediğin gibi kakaoyu sütü karıştırıp yapıyoruz ama o çok zaman alan bir şey" dedi.
Şefimiz çikolata yapımından önce bize krokanlı çikolata yapmayı öğretti. Öncelikle toz şekeri tabanı kalın çelik bir tavada, altın sarısı rengi olana kadar erittik. (Kısık ateşte olması ve yavaş yavaş karıştırılması püf noktası.) Karamel olan şekerin içine bütün halinde badem ve fındık ekledik. İyice karıştırıp, karamelin her yerini kaplamasını sağladık. Varsa silikon bir kesme tahtasına, yoksa üç kat yağlı kağıdın üzerine döküp elimizle düzelttik. Sonra merdaneyle ezmeden aynı kalınlığa getirdik. Soğumadan, bıçakla küçük kareler şeklinde kestik. (Bu arada krokanlı çikolataların karamelini ben yaptım) :)
Şeker karamelize olurken kuvertür çikolatayı parçalara ayırıp benmari usulü erittik. (Buradaki püf nokta çikolatayı koyduğumuz kabın içine bir damla bile su gelmeyecek) Krokanlarımızın ucunu çikolataya batırıp düz bir zemine dizerek soğumasını bekledik. Veee çikolatalı krokanlarımız hazır oldu.
Bu sadece ısınmaydı. Geldik çikolata yapımına...
Kuvertür çikolatayı (dolgu ve kaplama olacak şekilde) benmari usulü erittik. Çikolata kalıpları bildiğimiz buz kalıplarına benziyor ama yapıları çok farklıymış. Ve oldukça pahalı. O yüzden dileyenler silikon kalıp da kullanabilirmiş. (Ama makbul olan gerçek çikolata kalıpları)
Öncelikle sulu boya fırçası ile çikolata kalıplarının içini erittiğimiz çikolata ile 3 kat boyadık. Kalıptan rahat çıkması için ilk katın çok ince olması gerekiyor.
Daha sonra benmari usulü erittiğimiz ve krema koyduğumuz dolgu çikolatadan, sıkma torbasıyla kalıplara sıktık. İçlerine fındık ya da badem koyup kaplama çikolata ile kapattık.
Derin dondurucuda 25-30 dakika beklettikten sonra çikolataları kalıplardan çıkarttık.
Bizim grup hariç diğer grupların çikolataları kalıplardan çıkmadı. Bizim çikolatalarımız bir vurmayla pıtır pıtır döküldüler. (Sebebi biz ilk katı çok ince sürmüştük) Haliyle bizim grubumuz birinci oldu ve diğer grupların "ya bizimkiler niye çıkmadı :((??" bakışları altında afiyetle yendi. (Şefimizin çabalarıyla diğer çikolatalar da çıkarıldı neyseki)
Özetle; el yapımı çikolata yapımı gerçekten çok zahmetli ve ince işçilik isteyen bir şey. Olur da size "el yapımı çikolata" ikram edilirse sakın geri çevirmeyin ve olur da fiyatına rağmen satın almak isterseniz her kuruşunu helal edin.
Hepinize çikolata tadında bir yaz diliyorum..
Hepinize çikolata tadında bir yaz diliyorum..
çikolataya bayılırım. Bende bloğuma beklerim.
YanıtlaSilgörüşmek üzere
www.bakbuharika.blogspot.com
canım eline sağlık nefis olmuş ayrıca çok yararlı bir kurs olmuş bence. çikolata benim aşkım bayılırım. sevgiler mutlu haftasonları...
YanıtlaSilSevgili Neslice tarifler..ellerine saglik diyorum ama bu seninde dedigin gibi cikolata yapmak degil hazir cikolatayi eritipte sekillendrmek:)) ama olsun..ben gecen haftalarda sifirdan defalarca denedim..zahmetli ve masrafli is..birde tuttu tutmadi..simdi aliyorum hazir kalip cikolatalari eritip sekillendiriyorum:))) Afiyet seker olsun..
YanıtlaSilNe güzel çeşitler yapmışsınız öyle , hepsinden istiyorum .
YanıtlaSilof harika ellerine sağlık sevgiler
YanıtlaSilKutluyorum:) gerçekten,azimli, istekli ve sabırlı olmandan dolayı..zira,göründüğü kadar kolay değilmiş..emeğine ellerine sağlık olsun bu güzelliği ve bilgiyi paylaştığın için ayrıca teşekkürler..İyi akşamlar mutlu bir hafta sonu dileği ile Sevgiler
YanıtlaSilçok kıskandım çok :)
YanıtlaSilçokkk isteyipte vakitsizlikten bir türlü gidemiyorumki ama:)))
çok sevindim adına canımm:))
bendede akan sular durur :))
fotoğrafları görünce durdu bile bak şimdi:)))gitmem gerek gitmem:)
Çikolata deyince akan sular durur. Kesinlikle katılıyorum Neslim :)
YanıtlaSilEl yapımı çikolatanın bu kadar zahmetli olduğunu inan bilmiyordum. Şimdi her çikolata yiyişimde bu yazın aklıma gelicek.
Birincilik için kutluyorum, ne diyebilirim nefis görünüyolar, nefis :) ellerinize sağlık..
offf harika harika olmus :-)
YanıtlaSilellerine saglik canim...
Önümüz bayram,simideden hazirliklara baslamak lazim,ellerinize saglik.
YanıtlaSilBen de beklerim,sevgiler.......
BEN DE ÇOKKK SEVİYORUM BU TÜR KURSLARA KATILMAYI.
YanıtlaSilHARİKA BİR GÜN GEÇİRDİĞİNDEN EMİNİM CANIM.
DETAYLI BİLGİLER PAYLAŞIMIN İÇİN TEŞEKKÜRLER.TAMAMINI OKUYAMADIM TATLI TELAŞELERİMDEN:)
TEKRAR GELİCEM BU GÜZELLİKLERİ İZLEMEYE BİLGİLERİ OKUMAYA:)
SEVGİLER...
heeeey en sevdiğim şey. zor değilmiş ki.
YanıtlaSil:)
Nefis gözüküyorlar,ellerinize sağlık:))
YanıtlaSilFollow_me; gelirim
YanıtlaSilTombul Tarifler; cikolata herkesin ortak aşkı :) eğlenceli bir kurs oldu. Çok teşekkür ederim..
YanıtlaSilDost bahçesinden lezzetler; çikolatanın erimiş sonra tekrar cikolata olmuş hali aslında :) ama gercekten çok zor bir iş. Satın alıp yemeyi tercih ederim
YanıtlaSilZeynepcim; hepsi senin olsun. Keske yakın olsak da sana da yapsam...
YanıtlaSilAsiye Vuran; :) çok teşekkürler..
YanıtlaSilHikayelerdir geriye kalan; teşekkür ederim. Aslında azimli ve istekliyimdir ama sabırlı oldugum pek söylenemez. Yine de iyi sabrettim :)
YanıtlaSilBen de sana güzel bir pazar ve hafta diliyorum canım...
Pasta Köşesi; siz o kadar güzel pastalar yapıyorsunuzki cikolata yapmak size oyun gibi gelir. Asıl ben sizin pastalarınıza bakarken durup kalıyorum...
YanıtlaSilAslımmm; çikolata gibisi yok... Her cikolata yediğinde beni hatırlayacak olmana çok sevindim demek oluyorki sık sık beni hatırlatayacaksın...
YanıtlaSilTeşekkürler Aslımmm....
Emelcim; teşekkür ederim. Özlemiştim seni...
YanıtlaSilYıldız; bayramda çok şık ve lezzetli bir ikramlık olur. Teşekkürler, gelirim...
YanıtlaSilSevalce Lezzetler; gercekten hem eğlendim hem öğrendim, telaşınızın arasında gelip beni okuduğunuz için çok teşekkür ederim Seval Hanim. Ne zaman isterseniz buyrun gelin.. Mutlu edersiniz..
YanıtlaSilDeeptone; zor değil miymiş??? Nasıl yaaaa??? :))
YanıtlaSilCanan; çok teşekkürler..
YanıtlaSilayyy aayy nefis olmuş bunlar bende bir aralar takmıştım kafaya ama yapım aşaması hakikaten çok emekli artık hiç cesaretim yok kalkışmaya ama şu krokanlı olanlardan yapabilirim hatta birkaç güne kadar yapmalıyım :(...ellerine sağlık canım
YanıtlaSilEllerine sağlık,tatlı bir uğraş:)ve bir o kadar da zevkli bu kadar uğraştırıcı olduğunu bilmiyordum..Yerken o kadar çabuk tüketiyoruz ki:)Sevgiler:)
YanıtlaSilSevde; çok zahmetli ama zevkli de. Krokanlilari yapmak kolay. Çok da lezzetli. Dene bence. Teşekkürler canım
YanıtlaSilBirincisin; yerken kıymet bilmiyoruz. Ama artık daha ozenli yeriz canım :)))
YanıtlaSilwaauuww eğlenceli ama sabır isteyen bişey sonunu göreezdi kimse hepsi midemde olurdu :):):) ellerine sağlık devamını dilerim :D
YanıtlaSilcanım eline sağlık bende internetten ne zamandır bu kalıplardan ısmarlayacağım ama zaman bulamadım...ben neyi anlamadım kalıpları boyadık üç kat dedim ya kalıba dökeceğiniz çikolata harcı ilemi boyadınız merak ettim bana gelince cevap yazarsın dime bende deneyeyim...sevgiyle kal
YanıtlaSilçok güzel bunlar. Bende bloğuma beklerim.
YanıtlaSilGörüşmek üzere
www.bakbuharika.blogspot.com
Canim ya bu kursun Amerikada classi var midir ki..
YanıtlaSilCok guzel fikir iyi yapmissin. Ev yapimi gibisi yoktur.
Krokanli olana bayildim kitir kitir cayla icilir,,
Elinize saglik olsun canim..
Çiço; yediklerimizi yedik, yiyemediklerimizi de eve götürdük :) teşekkür ederim..
YanıtlaSilPozitif pembe; çikolata kalıplarını erittiğimiz çikolata ile boyadık. Belirtmemişim haklısın, yazımda düzelttim.
YanıtlaSilFollow_me; teşekkür ederim. Gelicem..
YanıtlaSilMutfak dili; vardır mutlaka. Krokanlıya ben de bayıldım canım. Çok teşekkürler..
YanıtlaSilcanım ya demek bu işe de el attın...
YanıtlaSilsüper olmuş...
ellerine sağlık...
kocaman sevgiler...
Canım,
YanıtlaSilellerinize sağlık. Ne güzel görünüyorlar.
Azmine ve başarına hayran oldum. Önce niyet et, sonra kısmet olsuna ne güzel örnek olmuşsun.
O güzelliklerin içinde çalışmakta harika olmuştur..
Bilgileri paylaşımın için teşekkürler.
Sevgiyle kal.
Gurme Şirine; bir bu kalmıştı dimi? :) İnsan bulaşınca pek seviyor. Teşekkürler canım..
YanıtlaSilBülbülünyeri; çok teşekkür ederiz Birgül Ablacım. Valla azmime ben de hayran oldum :) Herşey niyetle başlar zaten dimi? Rica ederim ben teşekkür ederim ortak olduğunuz için..
YanıtlaSilne eğlenceli ve güzel bir gün olmuş...
YanıtlaSilmimin var bende.
YanıtlaSil:)
Canım şu anda çikolata yiyorum iştahla desem :) Harikasınız. Çok güzel ve özel olmuşlar. Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilÇikolata kursu çok hoşuma gitti.
YanıtlaSilBlogun, tariflerin, her yaptığın harika !!!
Bloglardan da denemelerin var. Seni çok sevdim ve izliyorum. Bana da beklerim; sevgiler Pırıl.
Hayat Mutfakta Güzel; çok eğlenceli bir gündü :)
YanıtlaSilOlmpic station park; thank you very much. You too...
YanıtlaSilDeeptone; teşekkürler..
YanıtlaSilAhum; bir gün sana kendi yaptığım çikolataları yedirmek istiyorum desem :) Öpüyorum seni...
YanıtlaSilLezzetli Sanatlar; benim de çok hoşuma gitti. Bloğumu beğenmenize çok sevindim. Seve seve gelirim. Sevgiler..
YanıtlaSilSayfanızda görünce bir ara heveslendim ama sizin dediğiniz gibi çok emek istiyor. Şefleriniz ve sizin ellerinize sağlık.
YanıtlaSilgayet güzel olmuş :)
YanıtlaSilİlhan; hevesinizi kırdıysam kusura bakmayın ama denemeye değer. Teşekkürler..
YanıtlaSilMustafa; teşekkür ederim. Hoşgeldin :)
YanıtlaSilblogunuz eklendi
YanıtlaSilhttp://bloglarlistesi.blogspot.com/2012/06/neslice-tarifler.html
Ne güzel ve zevkli bir sey yapmissiniz.O güzel kokularin arasinda insan nasil da mutlu olur;)
YanıtlaSilellerine saglik canim.Sevgiler
ELLERİNE SAĞLIK CANIM...
YanıtlaSilÇOK ZEVKLİ OLMUŞ YAPIMI HARİKA
:))
harika paylaşımlarn ellinize yüreğinize sağlık muhakak burdaki tariflerden yararlanacağım teşekkürler
YanıtlaSilmerhabalr ellerinize sağlık süper olmuşlar artık bizde evde kendimiz çikolata yapabilirzi
YanıtlaSilçikolatalar misss görünüyor ellerine sağlık.gerçi bütün tarifler güzel.bayıldımm bloğuna
YanıtlaSilbende bloğuma beklerim
Bloglar Listesi; teşekkür ederim.
YanıtlaSilPasta Sarayım; çikolatanın kokusu bile mutlu etmeye yeter dimi :) Teşekkürler..
YanıtlaSilBir kase lezzet; sağolasın canım benim..
YanıtlaSilSlince; çok memnun olurum dener de beğenirseniz. Teşekkürler..
YanıtlaSilSibelin mutfağı; evde çikolata yapmak... Düşüncesi bile harika :)
YanıtlaSilDerya; çok mutlu ettiniz beni. Tabiki gelirim..
YanıtlaSilSEVGİLİ ARKADAŞIM ELLERİNE SAĞLIK .BENİMDE HEP HAYALİMDE OLAN BİR ŞEYİ YAPMIŞSIN.BAŞARILARININ DEVAMINI TEMENNİ EDERİM.BENDE BLOĞUMA BEKLİYORUM
YanıtlaSilSeyyah Gül; teşekkür ederim arkadaşım. Gerçekleştirilmesi kolay bir hayal. Size de tavsiye ederim. Çok teşekkürler.. Seve seve gelirim.
YanıtlaSilYani sabah sabah kafeye mi koşayım çikolata aşkım depreşti :))
YanıtlaSilBolat; valla güne çikolata ile başlamak hiç fena olmaz. Koşun bence :)
YanıtlaSilçikolata çikolata:))) nasıl da mutlu ediyor insanı:))
YanıtlaSilAylin; hem nasıl..
YanıtlaSilkim sevmez ki çikolatayı...
YanıtlaSilelelrinize sağlık ;)
Fincan Teyze; sevmeyen yoktur valla. Teşekkürler..
YanıtlaSilBloğuma hoşgeldiniz.Ben de size geldim.Yaaptıklarınız çok güzel,ellerinize sağlık.
YanıtlaSilmimin vaar bende.
YanıtlaSil:)
Yücel Eser Bandırmalı; sanırım beni birisiyle karıştırdınız :) Bloğunuzu daha önce ziyaret etmedim :) Ama ilk fırsatta ziyaret edeceğim. Asıl siz hoşgeldiniz :)
YanıtlaSilDeeptone; gene mi mim :)
YanıtlaSiltebrikler. birinci olmuşsunuz.
YanıtlaSilOlur da "el yapımı çikolata" ikram edilirse asla geri çevirmem... :)
bu arada almak isterseniz bende de bir mimin var.
Ellerine sağlık.En sevdiğim lezzet:)bir de kendin yaparsan:)
YanıtlaSilmmm çok lezzetli görünüyor gerçekten ( : bloguma davetlisiniz http://pespembemutkuluk.blogspot.com/
YanıtlaSilShirin serkan; teşekkür ederim. Mimlere yorumla cevap veriyorum. Bir ara gelir cevaplarım.
YanıtlaSilPembe kekik; cikolata herkesin vazgeçilmezi :)
YanıtlaSilŞebnem Aktaş; seve seve gelirim...
YanıtlaSilCook in class için çok hoş şeyler söylememişlerdi, siz ne düşünüyorsunuz ?
YanıtlaSilElif'in defterinden; ben çikolata yapımından çok memnun kaldım. Diğer kursları nasıldır bilmiyorum açıkçası..
YanıtlaSilBen de merakla çikolata yapımını araştırıyordum ki, kuvertür çikolata eriterek yapıldığını okuyunca şaşırmıştım. Benim için çok faydalı bir post olmuş. Ellerinize sağlık. En kısa zamanda yapasım var. Bakalım başarabilecekmiyim...
YanıtlaSilBitli Turist; sizin için faydalı bir post olmasına inanın çok sevindim. Ben de çikolatanın eritilip çikolata yapılmasını duyduğumda çok şaşırmıştım. Başaracağınızdan eminim ben.
YanıtlaSiltarifiniz gerçekten de çok açıklayıcı ve iştah açıcı olmuş.. çikolata sever biri olarak tarif listeme alıyorum:) en kısa zamanda çocuklarıma da bu tariften yapacağım. teşekkürler neslice
YanıtlaSilResimli tatlı tarifleri; çikolata sevenler yapsın diye açıklayıcı anlatmaya çalıştım. Ben teşekkür ederim..
YanıtlaSil