1 Haziran 2012 Cuma

El Yapımı Çikolata (Handmade Chocolate)


Çikolata deyince akan sular dururdu benim için... Bundan sonra "el yapımı çikolata" dendiğinde benim için akan her şey duracak..

Ne zamandır pek bir merak sarmıştım çikolata yapımına. Kısa bir araştırmadan sonra bir kaç yer buldum. Hem işyerime yakın olması hem de fiyatının uygunluğu nedeniyle "Cook in Class"a hemen atladım.

Canım arkadaşım Seda ile başlayan çikolata maceramız çok tatlı sonlandı. İş çıkışı kursun verildiği yere gittik. Sadece bayanlardan oluşan bir kursiyer grubu beklerken çikolata yapımını merak eden erkekleri görünce baya bir şaşırdık. Şefimiz ise İtalyan Mutfağında uzman ve dereceleri olan bir şefmiş. 


El yapımı çikolata için ana malzeme kuvertür çikolataymış. Hani külçe altınlar olurya bu da çikolatanın külçe hali. Onu eritip çikolata yapıyorlar. Açıkçası ben el yapımı çikolata deyince kakaoyu sütü karıştırıp çikolata yapıcaz sanmıştım, değilmiş. "E peki kuvertür çikolata nasıl yapılıyor?" diye şefimize sorduğumda, "işte onu senin dediğin gibi kakaoyu sütü karıştırıp yapıyoruz ama o çok zaman alan bir şey" dedi.

Şefimiz çikolata yapımından önce bize krokanlı çikolata yapmayı öğretti. Öncelikle toz şekeri tabanı kalın çelik bir tavada, altın sarısı rengi olana kadar erittik. (Kısık ateşte olması ve yavaş yavaş karıştırılması püf noktası.) Karamel olan şekerin içine bütün halinde badem ve fındık ekledik. İyice karıştırıp, karamelin her yerini kaplamasını sağladık. Varsa silikon bir kesme tahtasına, yoksa üç kat yağlı kağıdın üzerine döküp elimizle düzelttik. Sonra merdaneyle ezmeden aynı kalınlığa getirdik. Soğumadan, bıçakla küçük kareler şeklinde kestik. (Bu arada krokanlı çikolataların karamelini ben yaptım) :)


Şeker karamelize olurken kuvertür çikolatayı parçalara ayırıp benmari usulü erittik. (Buradaki püf nokta çikolatayı koyduğumuz kabın içine bir damla bile su gelmeyecek) Krokanlarımızın ucunu çikolataya batırıp düz bir zemine dizerek soğumasını bekledik. Veee çikolatalı krokanlarımız hazır oldu.

Bu sadece ısınmaydı. Geldik çikolata yapımına...

Kuvertür çikolatayı (dolgu ve kaplama olacak şekilde) benmari usulü erittik. Çikolata kalıpları bildiğimiz buz kalıplarına benziyor ama yapıları çok farklıymış. Ve oldukça pahalı. O yüzden dileyenler silikon kalıp da kullanabilirmiş. (Ama makbul olan gerçek çikolata kalıpları) 

Öncelikle sulu boya fırçası ile çikolata kalıplarının içini erittiğimiz çikolata ile 3 kat boyadık. Kalıptan rahat çıkması için ilk katın çok ince olması gerekiyor. 


Daha sonra benmari usulü erittiğimiz ve krema koyduğumuz dolgu çikolatadan, sıkma torbasıyla kalıplara sıktık. İçlerine fındık ya da badem koyup kaplama çikolata ile kapattık. 


Derin dondurucuda 25-30 dakika beklettikten sonra çikolataları kalıplardan çıkarttık.


Bizim grup hariç diğer grupların çikolataları kalıplardan çıkmadı. Bizim çikolatalarımız bir vurmayla pıtır pıtır döküldüler. (Sebebi biz ilk katı çok ince sürmüştük) Haliyle bizim grubumuz birinci oldu ve diğer grupların "ya bizimkiler niye çıkmadı :((??" bakışları altında afiyetle yendi. (Şefimizin çabalarıyla diğer çikolatalar da çıkarıldı neyseki)


Özetle; el yapımı çikolata yapımı gerçekten çok zahmetli ve ince işçilik isteyen bir şey. Olur da size "el yapımı çikolata" ikram edilirse sakın geri çevirmeyin ve olur da fiyatına rağmen satın almak isterseniz her kuruşunu helal edin. 


Hepinize çikolata tadında bir yaz diliyorum..

92 yorum:

  1. çikolataya bayılırım. Bende bloğuma beklerim.

    görüşmek üzere
    www.bakbuharika.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. canım eline sağlık nefis olmuş ayrıca çok yararlı bir kurs olmuş bence. çikolata benim aşkım bayılırım. sevgiler mutlu haftasonları...

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Neslice tarifler..ellerine saglik diyorum ama bu seninde dedigin gibi cikolata yapmak degil hazir cikolatayi eritipte sekillendrmek:)) ama olsun..ben gecen haftalarda sifirdan defalarca denedim..zahmetli ve masrafli is..birde tuttu tutmadi..simdi aliyorum hazir kalip cikolatalari eritip sekillendiriyorum:))) Afiyet seker olsun..

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel çeşitler yapmışsınız öyle , hepsinden istiyorum .

    YanıtlaSil
  5. of harika ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Kutluyorum:) gerçekten,azimli, istekli ve sabırlı olmandan dolayı..zira,göründüğü kadar kolay değilmiş..emeğine ellerine sağlık olsun bu güzelliği ve bilgiyi paylaştığın için ayrıca teşekkürler..İyi akşamlar mutlu bir hafta sonu dileği ile Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. çok kıskandım çok :)
    çokkk isteyipte vakitsizlikten bir türlü gidemiyorumki ama:)))
    çok sevindim adına canımm:))
    bendede akan sular durur :))
    fotoğrafları görünce durdu bile bak şimdi:)))gitmem gerek gitmem:)

    YanıtlaSil
  8. Çikolata deyince akan sular durur. Kesinlikle katılıyorum Neslim :)

    El yapımı çikolatanın bu kadar zahmetli olduğunu inan bilmiyordum. Şimdi her çikolata yiyişimde bu yazın aklıma gelicek.

    Birincilik için kutluyorum, ne diyebilirim nefis görünüyolar, nefis :) ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  9. offf harika harika olmus :-)
    ellerine saglik canim...

    YanıtlaSil
  10. Önümüz bayram,simideden hazirliklara baslamak lazim,ellerinize saglik.
    Ben de beklerim,sevgiler.......

    YanıtlaSil
  11. BEN DE ÇOKKK SEVİYORUM BU TÜR KURSLARA KATILMAYI.
    HARİKA BİR GÜN GEÇİRDİĞİNDEN EMİNİM CANIM.
    DETAYLI BİLGİLER PAYLAŞIMIN İÇİN TEŞEKKÜRLER.TAMAMINI OKUYAMADIM TATLI TELAŞELERİMDEN:)
    TEKRAR GELİCEM BU GÜZELLİKLERİ İZLEMEYE BİLGİLERİ OKUMAYA:)
    SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  12. heeeey en sevdiğim şey. zor değilmiş ki.
    :)

    YanıtlaSil
  13. Nefis gözüküyorlar,ellerinize sağlık:))

    YanıtlaSil
  14. Tombul Tarifler; cikolata herkesin ortak aşkı :) eğlenceli bir kurs oldu. Çok teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  15. Dost bahçesinden lezzetler; çikolatanın erimiş sonra tekrar cikolata olmuş hali aslında :) ama gercekten çok zor bir iş. Satın alıp yemeyi tercih ederim

    YanıtlaSil
  16. Zeynepcim; hepsi senin olsun. Keske yakın olsak da sana da yapsam...

    YanıtlaSil
  17. Asiye Vuran; :) çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
  18. Hikayelerdir geriye kalan; teşekkür ederim. Aslında azimli ve istekliyimdir ama sabırlı oldugum pek söylenemez. Yine de iyi sabrettim :)
    Ben de sana güzel bir pazar ve hafta diliyorum canım...

    YanıtlaSil
  19. Pasta Köşesi; siz o kadar güzel pastalar yapıyorsunuzki cikolata yapmak size oyun gibi gelir. Asıl ben sizin pastalarınıza bakarken durup kalıyorum...

    YanıtlaSil
  20. Aslımmm; çikolata gibisi yok... Her cikolata yediğinde beni hatırlayacak olmana çok sevindim demek oluyorki sık sık beni hatırlatayacaksın...
    Teşekkürler Aslımmm....

    YanıtlaSil
  21. Emelcim; teşekkür ederim. Özlemiştim seni...

    YanıtlaSil
  22. Yıldız; bayramda çok şık ve lezzetli bir ikramlık olur. Teşekkürler, gelirim...

    YanıtlaSil
  23. Sevalce Lezzetler; gercekten hem eğlendim hem öğrendim, telaşınızın arasında gelip beni okuduğunuz için çok teşekkür ederim Seval Hanim. Ne zaman isterseniz buyrun gelin.. Mutlu edersiniz..

    YanıtlaSil
  24. Deeptone; zor değil miymiş??? Nasıl yaaaa??? :))

    YanıtlaSil
  25. ayyy aayy nefis olmuş bunlar bende bir aralar takmıştım kafaya ama yapım aşaması hakikaten çok emekli artık hiç cesaretim yok kalkışmaya ama şu krokanlı olanlardan yapabilirim hatta birkaç güne kadar yapmalıyım :(...ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  26. Ellerine sağlık,tatlı bir uğraş:)ve bir o kadar da zevkli bu kadar uğraştırıcı olduğunu bilmiyordum..Yerken o kadar çabuk tüketiyoruz ki:)Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  27. Sevde; çok zahmetli ama zevkli de. Krokanlilari yapmak kolay. Çok da lezzetli. Dene bence. Teşekkürler canım

    YanıtlaSil
  28. Birincisin; yerken kıymet bilmiyoruz. Ama artık daha ozenli yeriz canım :)))

    YanıtlaSil
  29. waauuww eğlenceli ama sabır isteyen bişey sonunu göreezdi kimse hepsi midemde olurdu :):):) ellerine sağlık devamını dilerim :D

    YanıtlaSil
  30. canım eline sağlık bende internetten ne zamandır bu kalıplardan ısmarlayacağım ama zaman bulamadım...ben neyi anlamadım kalıpları boyadık üç kat dedim ya kalıba dökeceğiniz çikolata harcı ilemi boyadınız merak ettim bana gelince cevap yazarsın dime bende deneyeyim...sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  31. çok güzel bunlar. Bende bloğuma beklerim.

    Görüşmek üzere
    www.bakbuharika.blogspot.com

    YanıtlaSil
  32. Canim ya bu kursun Amerikada classi var midir ki..
    Cok guzel fikir iyi yapmissin. Ev yapimi gibisi yoktur.
    Krokanli olana bayildim kitir kitir cayla icilir,,
    Elinize saglik olsun canim..

    YanıtlaSil
  33. Çiço; yediklerimizi yedik, yiyemediklerimizi de eve götürdük :) teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  34. Pozitif pembe; çikolata kalıplarını erittiğimiz çikolata ile boyadık. Belirtmemişim haklısın, yazımda düzelttim.

    YanıtlaSil
  35. Follow_me; teşekkür ederim. Gelicem..

    YanıtlaSil
  36. Mutfak dili; vardır mutlaka. Krokanlıya ben de bayıldım canım. Çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
  37. canım ya demek bu işe de el attın...
    süper olmuş...
    ellerine sağlık...
    kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  38. Canım,
    ellerinize sağlık. Ne güzel görünüyorlar.
    Azmine ve başarına hayran oldum. Önce niyet et, sonra kısmet olsuna ne güzel örnek olmuşsun.
    O güzelliklerin içinde çalışmakta harika olmuştur..
    Bilgileri paylaşımın için teşekkürler.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  39. Gurme Şirine; bir bu kalmıştı dimi? :) İnsan bulaşınca pek seviyor. Teşekkürler canım..

    YanıtlaSil
  40. Bülbülünyeri; çok teşekkür ederiz Birgül Ablacım. Valla azmime ben de hayran oldum :) Herşey niyetle başlar zaten dimi? Rica ederim ben teşekkür ederim ortak olduğunuz için..

    YanıtlaSil
  41. ne eğlenceli ve güzel bir gün olmuş...

    YanıtlaSil
  42. discount bikes london
    Excellent Working Dear Friend Nice Information Share all over the world i am really impress your work Stay Blessings On your Work...God Bless You.
    cheap bikes

    YanıtlaSil
  43. Canım şu anda çikolata yiyorum iştahla desem :) Harikasınız. Çok güzel ve özel olmuşlar. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  44. Çikolata kursu çok hoşuma gitti.
    Blogun, tariflerin, her yaptığın harika !!!
    Bloglardan da denemelerin var. Seni çok sevdim ve izliyorum. Bana da beklerim; sevgiler Pırıl.

    YanıtlaSil
  45. Hayat Mutfakta Güzel; çok eğlenceli bir gündü :)

    YanıtlaSil
  46. Olmpic station park; thank you very much. You too...

    YanıtlaSil
  47. Ahum; bir gün sana kendi yaptığım çikolataları yedirmek istiyorum desem :) Öpüyorum seni...

    YanıtlaSil
  48. Lezzetli Sanatlar; benim de çok hoşuma gitti. Bloğumu beğenmenize çok sevindim. Seve seve gelirim. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  49. Sayfanızda görünce bir ara heveslendim ama sizin dediğiniz gibi çok emek istiyor. Şefleriniz ve sizin ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  50. İlhan; hevesinizi kırdıysam kusura bakmayın ama denemeye değer. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  51. Mustafa; teşekkür ederim. Hoşgeldin :)

    YanıtlaSil
  52. blogunuz eklendi
    http://bloglarlistesi.blogspot.com/2012/06/neslice-tarifler.html

    YanıtlaSil
  53. Ne güzel ve zevkli bir sey yapmissiniz.O güzel kokularin arasinda insan nasil da mutlu olur;)
    ellerine saglik canim.Sevgiler

    YanıtlaSil
  54. ELLERİNE SAĞLIK CANIM...
    ÇOK ZEVKLİ OLMUŞ YAPIMI HARİKA
    :))

    YanıtlaSil
  55. harika paylaşımlarn ellinize yüreğinize sağlık muhakak burdaki tariflerden yararlanacağım teşekkürler

    YanıtlaSil
  56. merhabalr ellerinize sağlık süper olmuşlar artık bizde evde kendimiz çikolata yapabilirzi

    YanıtlaSil
  57. çikolatalar misss görünüyor ellerine sağlık.gerçi bütün tarifler güzel.bayıldımm bloğuna


    bende bloğuma beklerim

    YanıtlaSil
  58. Bloglar Listesi; teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  59. Pasta Sarayım; çikolatanın kokusu bile mutlu etmeye yeter dimi :) Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  60. Bir kase lezzet; sağolasın canım benim..

    YanıtlaSil
  61. Slince; çok memnun olurum dener de beğenirseniz. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  62. Sibelin mutfağı; evde çikolata yapmak... Düşüncesi bile harika :)

    YanıtlaSil
  63. Derya; çok mutlu ettiniz beni. Tabiki gelirim..

    YanıtlaSil
  64. SEVGİLİ ARKADAŞIM ELLERİNE SAĞLIK .BENİMDE HEP HAYALİMDE OLAN BİR ŞEYİ YAPMIŞSIN.BAŞARILARININ DEVAMINI TEMENNİ EDERİM.BENDE BLOĞUMA BEKLİYORUM

    YanıtlaSil
  65. Seyyah Gül; teşekkür ederim arkadaşım. Gerçekleştirilmesi kolay bir hayal. Size de tavsiye ederim. Çok teşekkürler.. Seve seve gelirim.

    YanıtlaSil
  66. Yani sabah sabah kafeye mi koşayım çikolata aşkım depreşti :))

    YanıtlaSil
  67. Bolat; valla güne çikolata ile başlamak hiç fena olmaz. Koşun bence :)

    YanıtlaSil
  68. çikolata çikolata:))) nasıl da mutlu ediyor insanı:))

    YanıtlaSil
  69. kim sevmez ki çikolatayı...
    elelrinize sağlık ;)

    YanıtlaSil
  70. Fincan Teyze; sevmeyen yoktur valla. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  71. Bloğuma hoşgeldiniz.Ben de size geldim.Yaaptıklarınız çok güzel,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  72. Yücel Eser Bandırmalı; sanırım beni birisiyle karıştırdınız :) Bloğunuzu daha önce ziyaret etmedim :) Ama ilk fırsatta ziyaret edeceğim. Asıl siz hoşgeldiniz :)

    YanıtlaSil
  73. tebrikler. birinci olmuşsunuz.
    Olur da "el yapımı çikolata" ikram edilirse asla geri çevirmem... :)
    bu arada almak isterseniz bende de bir mimin var.

    YanıtlaSil
  74. Ellerine sağlık.En sevdiğim lezzet:)bir de kendin yaparsan:)

    YanıtlaSil
  75. mmm çok lezzetli görünüyor gerçekten ( : bloguma davetlisiniz http://pespembemutkuluk.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  76. Shirin serkan; teşekkür ederim. Mimlere yorumla cevap veriyorum. Bir ara gelir cevaplarım.

    YanıtlaSil
  77. Pembe kekik; cikolata herkesin vazgeçilmezi :)

    YanıtlaSil
  78. Şebnem Aktaş; seve seve gelirim...

    YanıtlaSil
  79. Cook in class için çok hoş şeyler söylememişlerdi, siz ne düşünüyorsunuz ?

    YanıtlaSil
  80. Elif'in defterinden; ben çikolata yapımından çok memnun kaldım. Diğer kursları nasıldır bilmiyorum açıkçası..

    YanıtlaSil
  81. Ben de merakla çikolata yapımını araştırıyordum ki, kuvertür çikolata eriterek yapıldığını okuyunca şaşırmıştım. Benim için çok faydalı bir post olmuş. Ellerinize sağlık. En kısa zamanda yapasım var. Bakalım başarabilecekmiyim...

    YanıtlaSil
  82. Bitli Turist; sizin için faydalı bir post olmasına inanın çok sevindim. Ben de çikolatanın eritilip çikolata yapılmasını duyduğumda çok şaşırmıştım. Başaracağınızdan eminim ben.

    YanıtlaSil
  83. tarifiniz gerçekten de çok açıklayıcı ve iştah açıcı olmuş.. çikolata sever biri olarak tarif listeme alıyorum:) en kısa zamanda çocuklarıma da bu tariften yapacağım. teşekkürler neslice

    YanıtlaSil
  84. Resimli tatlı tarifleri; çikolata sevenler yapsın diye açıklayıcı anlatmaya çalıştım. Ben teşekkür ederim..

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...