28 Mayıs 2012 Pazartesi

Festigan Kebabı (Peynirli Patlıcan Sarma)


Nedir Festigan? Fesleğen'in Egede söyleniş biçimi(imiş). Beni ziyaret etmesi sonucu tanımış olduğum Festigan adlı blogda Egeye özgü bir çok tarif keşfettim. Bloğun ismine ve tariflerine bayıldım. Bu yemeği de orada gördüm ve "Tulum Peynirli Patlıcan Sarma" olan ismini, kendisine ithafen "Festigan Kebabı" olarak değiştirdim.

Tarifte yoktu ama ismiyle kaynaşsın diye domates sosuna fesleğen koydum :) Patlıcanların sayısını baya bir arttırdım. Bir de malzemelerde ufak tefek değişiklikler yaptım. Tadına doyulmaz bir kebap oldu diyebilirim. Peyniri ve patlıcanı sevenler (hatta sevmeyenler bile) mutlaka denesin derim..


Kaynak: Festigan

MALZEMELER: (6 kişilik)
10 adet patlıcan

İç Harcı İçin:
½ çay bardağı tulum peyniri
½ çay bardağı lor peyniri
½ su bardağı bulgur
Taze nane
Reyhan
Karabiber, pulbiber

Sosu İçin:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 orta boy kuru soğan
4 diş sarmısak
4 adet domates
½ su bardağı su
1 yemek kaşığı fesleğen
Tuz, karabiber, pulbiber, kırmızı biber

YAPILIŞI:

İç Harcı:
  • Bulguru üzerini geçecek kadar suyla kısık ateşte haşlayıp suyunu süzün. Birazcık dinlensin. 
  • Demlenmiş bulgurun içine iç harç malzemelerini ekleyin. 
Sosu:
  • Soğanı ve sarmısakları incecik kıyıp zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun. 
  • Kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesler ile suyu ekleyip, sos kıvamına gelene kadar pişirin. (Yaklaşık 20 dakika)
  • En son baharatları ve fesleğeni koyup iyice karıştırın.
Patlıcanlar:
  • Patlıcanları yıkayıp alacalı bir şekilde soyun. (Siyahları az olsun)
  • Uzunlamasına dilimlere ayırıp tuzlu suda bekletip yavaşça sıkarak suyunu süzün. (Tuzlu suda bekletirseniz daha az yağ çeker)
  • Patlıcanları kızartın ve kağıt havlunun üzerine alın. 
  • Kızarmış patlıcanların ucuna bir tatlı kaşığı kadar harçtan koyup rulo şeklinde sarın. 
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip 170 derecelik fırında 30 dakika kadar pişirin. 
  • Fırından çıkan patlıcanları sos ile birlikte sıcak sıcak servis yapın. 

Afiyet şeker olsun...

48 yorum:

  1. nefis olmuş,eline sağlık..

    YanıtlaSil
  2. çok hoş bir tarif olmuş...
    canım ellerine sağlık...
    kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Offf canım Neslim, tam benlik bir lezzet olmuş bu. Hmmm, o patlıcanların kokusu geldi burnuma. Ellerine sağlık. Tüm yiyenlere afiyet olsun. Patlıcan mevsimini açtık. Bütün yaz yeriz artık. Senin yaptığın her şeyi çok beğeniyorum bunu da söylemeliyim. Çok seviyorum seni :)

    YanıtlaSil
  4. Ohhh şahane olmuş, çok canım çekti.Ellerine sağlık.Mutlu haftalar olsun inşallah.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. Tam yemek vakti böyle bir lezzet sunulur mu ? Harika olmuş canım , ellerine emeğine sağlık , mutlu akşamlar.

    YanıtlaSil
  6. Gurme Şirine; sen beğendiysen tamamdır ;) teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. Ahumm; Egeli olursun da senlik olmaz mı... Yazın bolcana yaparsın artık. Çok mutlu oluyorum sen beğendikçe... Ben de seni çoooook seviyorum Ahuceylanım :))))

    YanıtlaSil
  8. Cafe Kanelo; canınız çektiyse hemen yapın derim. Size de iyi haftalar.. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  9. Zeynebim; saati düşünemedim canım yaaa çok pardon. Beğenmene çok sevindim..

    YanıtlaSil
  10. Benim için çok geğişik ve de yapılabilecek bir tarif ki egeli olduğumdan dolayı belki de cazip geldi,özellikle malzemeler..zira ben;çok minik kuşbaşı etli-yanında püre ve pilavla...emeğine sağlıkla teşekkür ediyorum..İyi akşamlar Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. çok lezzetli görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. benide ziyaret etmişti İlhan bey bende yeni gördüm bu tarifi orda...ama....hiç aklıma yatmadı bugur ve peynirin tadının uyumu...hatta sırf peynirli yaparım dedim ama sen öyle bir anlattınki çok merak ettim..tabak nefis gözüküyor Neslicim afiyet olsun sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Canim eline saglik olsun. Guzel isim dusunmussun..
    Patlicanin uzerine bir kasik yogurt lezzet olur lezzet.

    YanıtlaSil
  14. Hikayelerdir geriye kalan; kesinlikle yapılabilecek bir tarif. Hele Egeliyseniz mutlaka denemelisiniz. Damak zevkinize göre çeşitlendirebilirsiniz. Önerileriniz yanına çok yakışır. Ben teşekkür ederim asıl...

    YanıtlaSil
  15. Mutfağa buyrun; beğenmene sevindim Sevdacım. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  16. Pozitif Pembe; ben de başta biraz çekindim. Bulgur nasıl olur acaba diye. İlhan Bey 1 su bardağı bulgur koymuştu. Ben de ona uydum ama iç harç çok arttı. O yüzden tarifte ½ su bardağı verdim. Bence bir dene canım. Beğeneceğinden eminim. Teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  17. Mutfak dili; senin de diline sağlık olsun canım benim.. İsmini ben de çok sevdim. Aaaa bak yoğurdu hiç düşünemedim. Sarmısaklı iyi olurdu.

    YanıtlaSil
  18. Çok güzel bir tarif,deneyeceğim..Ellerine sağlık..Sevgilerimle:))

    YanıtlaSil
  19. Neslicim bu ne güzellik boylee...
    Emegine saglik canimm.
    Bir tanecik aldım ,notumu da oluşturdum buzdolabima.
    Yapılacak kismetse.
    Öpüyorum canım.
    Cici haftalar.....

    YanıtlaSil
  20. Yemeğin adını "Festigan" olarak değiştirmeniz beni çok onurlandrdı. Çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  21. ellerine sağlık canım hem leziz hem şık bir görüntü:))))
    ismide ne hoş olmuş ya öleee :)))
    sevgilerimle canım...

    YanıtlaSil
  22. Bulgur haşlandığına göre sanırım pilavlık. mı?
    Ellerine sağlık Neslicim.Nefis bir lezzet ve harika bir sunum:)
    Bloğunu zevkle takip ediyorum,ama izleyenlerim olmadığı için arada kaçırdıklarım da oluyor sanırım:(
    Ben de değişiğini yapıyordum bunu da muhakkak deniycem.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  23. Patlıcanla peynir inanılmaz yakışıyor değil mi? Ben de çok seviyorum.Ellerine sağlık.Nefis görünüyor:)

    YanıtlaSil
  24. Birincisin; teşekkür ederim canım. Dene mutlaka.

    YanıtlaSil
  25. Bir tutam kekik; bütün tabak senin olsun canım benim.. Yapar da beğenirsen pek sevinirim..

    YanıtlaSil
  26. İlhan; asıl ben teşekkür ederim bizi böyle leziz bir tarifle tanıştırdığınız için. İsmi de çok yakıştı :)

    YanıtlaSil
  27. Pasta Köşesi; beğenmene çok sevindim canım. İsmi çok yakıştı dimi? :)
    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  28. Sevalce Lezzetler; ince bulgur kullandım. Çok teşekkür ederim çok mutlu ediyorsunuz beni. Ben de sizi zevkle takip ediyorum.. Sevgiler benden..

    YanıtlaSil
  29. Pembe kekik; patlıcanı da peyniri de çok sevdiğim için bu ikiliyi acayip yakıştırdım birbirine. Allah ayırmasın :) Teşekkürler tatlım..

    YanıtlaSil
  30. Canım Neslim şimdi ben hem peyniri, hemde patlıcanı çok seven biri olarak, bayıldım bu tarife. Bu görüntü öyle nefiski ne diyeyim :) birde saat on buçuk olmasına rağmen ben halen yemek yemedim ve inanılmaz açım. Hemen mutfağa gidiyorum :)

    Ellerine, emeklerine sağlık..

    YanıtlaSil
  31. ımmm nefıs gorunuyor patlıcanın her halını severım bu halını de oyle ellerıne sağlık canım cok guzel gorunuyor

    YanıtlaSil
  32. üfff bu ne yaaaa müthiş bişiye benziyo yaptığın.
    :)

    YanıtlaSil
  33. Vavvvv, nefis birşey bu. Ellerine sağlık güzeller güzeli. Hemen denemeliyim ben de. Afiyet bal şeker olsun. Sevgiler tatlı Nesli'ciğim.

    YanıtlaSil
  34. iadeyi ziyarete geldim Allahım o da ne patlicaaann çok severim çok sabah sabah mest oldum :) süper :)

    YanıtlaSil
  35. Aslımm; damak zevklerimiz de aynı desene.. Akşam yemeği için çok geç kalmışsın be güzelim. Daha erken ye bir daha. Teşekkürler canım benimmmm...

    YanıtlaSil
  36. Zeymuran; ben de patlıcanın her halini sevenlerdenim. Hatta reçelini bile. Çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
  37. Deeptone; festigan bu festigan :)

    YanıtlaSil
  38. Beyaz Hanımelimm; valla nefis birşey. Hemen dene bence de.. Öpüyorum canım..

    YanıtlaSil
  39. Çiço; hoş geldin sefa geldin.. Sabah sabah canın çektiyse, akşam bakma bile :))

    YanıtlaSil
  40. Ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor, sevgiler..

    YanıtlaSil
  41. Tarifkolik; teşekkürler Öznurcum. Özlemiştim seni..

    YanıtlaSil
  42. patlıcana bayılırım çok nefis bir tarif ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  43. resimlerine tariflerine bloğuna hayran kaldim.
    benimde yeni bir blogum var beklerim
    http://tatlikiraz.blogspot.nl/

    YanıtlaSil
  44. Slince; ben de patlıcanı çok seviyorum. Beğenmene sevindim. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  45. Tatlı Kiraz; çok mutlu oldum yorumunuza. Beğenmeniz gurur verici. Hemen geliyorum..

    YanıtlaSil
  46. Çok beğeneceğimi düşünüyorum bu yemeği.Deneyeceğim. Blogunuz ve tarifleriniz çok hoş. Tebrikler..


    EsEr - Vakit Buldukça

    YanıtlaSil
  47. Eser; birazcık zahmetli ama beğeneceğinizi umuyorum. Çok teşekkürler..

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...