17 Şubat 2017 Cuma

Kütük Pasta

 

Uzun zamandan beri bir pastayı yaparken, süslerken, fotoğraflarını çekerken bu kadar heyecanlanmamıştım.


Hayatında hiç rulo pasta yapmamış biri olarak ilk denememi kütük pastadan yana kullanmış olmak, benim için cesaretin ötesinde bir şeydi. İyi ki de böyle cesurca bir karar vermişim. Çünkü her zamanki gibi, bazı şeyleri gözümde ne kadar da büyüttüğümü, aslında göründüğü kadar zor olmadığını anlamış oldum.

Tamam rulo pasta deyip geçmemek lazım. Bir kere iyi bir rulo pastanın hakkını pandispanyası verecek. Pofuduk bir dokusu olacak. Kalınlığı, içinin kreması, hatta rolusu bile tam kıvamında olacak. Ertesi gün kurumayacak. Yedikçe yedirtecek. Ah keşke bitmesin dedirtecek. Bitince de ağızda kalan lezzetin tesellisi avutacak..

Hayat, her zaman bu kütük pasta gibi tatlı ve gösterişli olmasa da, bu tarife bağlı kalarak yapacağınız her kütük pasta, size muhteşem lezzette ve görüntüde bir sonuç verecektir emin olun.


Öncelikle şunu baştan bilmek gerekiyor. Kütük pasta üç aşamadan oluşuyor:

1. Pandispanya
2. Pastacı kreması
3. Çikolatalı ganaj

Neredeyse gördüğüm bütün kütük pasta tarifleri yarım günü alacak türden bir süreden ve zorluktan bahsediyordu. İnanın hiç de öyle değil. Ben süreci kısaltmak adına kendimce çözümler buldum. Bu şekilde yaparsanız birkaç saatte hazır olan pastanızın keyfini, akşam saatlerinde yerken sürebilirsiniz.


Pandispanyamı yıllardan beri şaşmayan tarifimle yaparım. Muhteşem lezzetli bir pandispanya oluyor. Ancak bu sefer fazla kabarmasını istemediğim için birkaç azaltma yaptım. Siz istediğiniz bir pandispanya tarifi ile de yapabilirsiniz. Tabi ki ince olması şartıyla.

Tariflerimi, elimden geldiği kadar 10 yaşındaki bir çocuk da okuduğunda yapabilsin diye açıklayıcı tarif etmeye çalışırım. Umarım kütük pasta tarifim kimsenin gözünü korkutmaz. Aşamalı olduğu için karışık görünebilir. Tekrar söylüyorum, inanın zor değil. Hatta çok keyifli.


Pandispanya İçin Malzemeler:
4 yumurta (sarısı ve akı ayrılmış)
2 yemek kaşığı tepeleme toz şeker (sarılarını çırpmaya)
4 yemek kaşığı tepeleme toz şeker (aklarını çırpmaya)
3 tepeleme yemek kaşığı un
1 paket vanilya
1 çimdik tuz (akları köpürtmeye)

Pandispanyanın Yapılışı:
  • Yumurta aklarını bir çimdik tuz ile çırpın.
  • Yavaş yavaş 4 yemek kaşığı toz şekeri ekleyerek kar görünümü alana kadar çırpın. Kenara koyun.
  • Ayrı bir kapta yumurta sarılarını 2 yemek kaşığı toz şeker ile beyazlayana kadar çırpın.
  • Vanilyayı ekleyin. 
  • Akları da kaşık kaşık döküp, karışıma yedirin. 
  • Unu karışıma ekleyin.
  • Yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen fırın tepsisine karışımı döküp üzerini spatula ile düzeltin. (Her yer aynı kalınlıkta olmalı)
  • Tepsiyi birkaç kez tezgaha vurup hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.
  • Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 15 dakika pişirin. (Fırınınıza göre süre 10 dakika ile 15 dakika arasında değişebilir. Kontrollü bir şekilde pişirin.)
  • Fırından çıkarıp ilk sıcağı çıkınca (yaklaşık 2 dakika sonra) yağlı kağıdı ile birlikte rulo yapıp soğumasını bekleyin.

Pandispanya soğurken pastacı kremasını hazırlayın.


Pastacı Kreması İçin Malzemeler: (Tarifi Leyla’nın Kahve Dükkanı’ndan)
1 litre süt
3 adet yumurta sarısı

1,5 çay bardağı toz şeker
3 tepeleme yemek kaşığı nişasta
1 tepeleme yemek kaşığı un
70 gr oda ısısında yumuşamış tereyağı (1 yemek kaşığı)

Pastacı Kremasının Yapılışı:
  • Sütü bir tencereye alın ve ısıtın. (Kaynamayacak) 
  • Derin bir kasede yumurta sarılarını ve şekeri çırpın. 
  • Unu ve nişastayı ilave edip iyice karıştırın. 
  • Isıttığınız sütü bu karışıma yavaşça yedirin. 
  • Tüm karışımı tencerenin içine alıp, tel çırpıcı sürekli karıştırarak kıvam alana dek pişirin. 
  • İçerisine oda ısısında yumuşamış tereyağını da ekleyip mikserin en yüksek hızıyla 3-4 dakika çırpın. 
  • Hazırladığınız kremadan 1 su bardağı ayırın. (Bu aşamada 1 su bardağı kremayı tencerede bırakıp ganajı hazırlamak için kolaylık sağlayabilirsiniz.) 
  • Pastacı kremasının geri kalanını bir kaseye alıp ılınması için bekleyin.

Çikolatalı Ganaj İçin  Malzemeler:

3 paket (240 gr.) bitter çikolata

1 su bardağı dolusu pastacı kreması



Çikolatalı Ganajın Yapılışı:
  • Tencerede bıraktığımız ve sıcak olan 1 su bardağı pastacı kremasının içine çikolataları parçalayın. 
  • Çikolatalar eriyene kadar tel çırpıcı ile sürekli karıştırın. (Çikolatalar erimezse ocağın altını kısıkta açıp erimesini sağlayabilirsiniz.)
  • Ganajı sürülecek bir kıvama gelecek şekilde soğumaya bırakın.

 Kütük Pastanın Yapılışı:
  • Soğumaya bıraktığımız pandispanyayı, yağlı kağıdını dikkatlice çıkararak açın. 
  • İçine pastacı kremasını sürün. (Ben pastacı kremasını sürdükten sonra arasına fıstıklı draje çikolatalardan koydum. İsterseniz muz ya da çilek de koyabilirsiniz. Muz koyarsanız, muzların kararmaması için üzerlerine limon suyu sürebilirsiniz.) 
  • Dikkatli ve sıkı bir şekilde pandispanyayı rulo yapın. 
  • Üzerine ve kenarlarına çikolatalı ganajı sürün. 
  • Çatalla gelişi güzel çizikler atarak ağaç görüntüsü verin. 
  • Pastayı buzdolabında dinlendirip, soğuk olarak servis yapın.

 


Afiyet şeker olsun..

8 yorum:

  1. Ellerinize sağlık. Muhteşem bir örüntü. İnanılmaz yemek isteği duydum.
    Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Birgül Ablacım. Deneyin derim.

      Sil
  2. Ellerinize sağlık :) Sunum da çok güzel:) Mutfakta vakit geçirmeyi hiç sevmeyen ben,bunu zor yaparım valla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bi deneyin derim, belki mutfakla aranızı yapar :)

      Sil
  3. Nesli; ağaç kabuğuna benziyor. Ne güzel olmuş. Ah... şu şekerimi yeniden kontrol ettirmem gerek. Yoksa hemen uygularım.Tarifi aldım yine de. Evde yapılan gibi var mı? Ellerine sağlık güzel kızım. Sevgiler canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim Ece Abla. Şekerinizi ihmal etmeyin. Benden de sevgiler..

      Sil
  4. Harika görünüyor, elinize sağlık :)

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...