30 Mart 2017 Perşembe

Bir Tepsi Baklavanın Bir Ömür Hatırı Vardır

Başında “ev” olan çoğu tabir nedense bana hep samimi ve içinde bir sürü hatıra barındıran kelime topluluğu olarak gelmiştir. Mesela “ev yemeği”, “ev arkadaşı”, “ev hanımı”, “ev sahibi”, “ev hali”, “ev kuşu”, “ev terliği” gibi.. 

Askerdekiler, gurbetteki öğrenciler iyi bilir ev yemeğinin özlemini.. Neler neler sığmıştır bir ev arkadaşının yüreğine.. En geleneksel anne mesleğidir ev hanımlığı. Çat kapı gidilen misafirlikte ev sahibinden ilk duyulan sözdür “kusura bakmayın ev hali” cümlesi. Dışarıda hava nasıl olursa olsun kendi havasını bozmayandır ev kuşu. Kaneviçe işli çantalarda özenle gezmelere taşınır ev terliği.

Ama biri vardır ki adını duyunca insanın yüreğini hoplatır, kendisini görünce ağzının suyunu akıtır inceden.. Her yiğidin de harcı değildir onu yapmak. Katlarını açıp iki elinle tuttuğunda karşındakini görebilecek incelikteyse eğer yufkalar ve çıtır çıtır kırk katı bir tepsiye sığdırabiliyorsan ceviziyle, fıstığıyla, şerbetiyle rüştünü ispat etmişsin demektir.

Ev baklavası bahsettiğim.

Başında ev olan, sonrasında da baklavayla gelen bir cümbüştür kendisi. Kimisine hatırlatır eski bayramları, daha şerbetini tam çekmeden tepsiden aşırılan bir dilim kaçamağı, kırk katı sabırla ve özenle açan öpülesi nadide elleri ve daha nicesini..

Ben henüz rüştümü ispat edebilmiş değilim ama en çok öğrenmek ve yapmak istediğim tatlıların başında gelmektedir annemin ev baklavası. 

Tamam yapımı biraz zahmetli ama canınız baklava çektiyse ve bu baklava ev baklavası olsun isterseniz, tüm püf noktalarının yer aldığı bu kolay baklava tarifini deneyebilirsiniz.

Yerken şerbeti, hatırlarken anısı içinizi hafif burkuyorsa o baklava ev baklavasıdır.

4 yorum:

  1. gerçekten çok güzel yazı olmuş emeğinize sağlık banada beklerim:)

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler, ellerinize sağlık. Harika bir yazı.

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...