13 Nisan 2018 Cuma

Karnabahar Kısırı

Karnabahar kısırı mı??? Şaşırdınız değil mi? Baştan söyleyeyim. Kısırı nasıl yapıyorsanız, içine hangi malzemeleri koyuyorsanız aynen devam. Sadece bulgur yerine karnabahar koyacağız o kadar. Kısırın içinde "karnabahar" lafının geçmesi sizi ürpertmiş olabilir, hiç korkmayın. Hayatta karnabaharı ağzıma sürmem diyenleri bu kısırla alt edebilir, her türlü iddiaya girip galip çıkabilir, bir kaşık daha alabilir miyim diyenlere kalmadı be güzelim diye sırıtabilirsiniz.


Açıkçası ben de kısırın içinde karnabaharı ilk duyduğumda "Nasıl yaa?" dedim. Karnabaharın kızartmasına da, fırında beşemal soslu gratenine de bayılırım. Bir sulu yemeğini sevmem o kadar. Ama çiğden yenmesi nasıl olur bir an bilemedim. Bir kaç yerde tarifini görmüştüm. Çok lezzetli olduğu, bulgurlu kısırdan bir farkının olmadığı söyleniyordu. Aman yaa ne kadar kötü olabilir ki deyip başladım karnabaharın çiçeklerini yıkamaya.. 


İlk defa ve gelecek misafirlere yapacak olmamdan ötürü koca bir karnabaharı yapmaya biraz çekindim. Kötü olursa koca karnabahar ve içindeki malzemeler ziyan olacaktı; güzel olursa, diğer yaptıklarımın kimse yüzüne bakmayacaktı. Sonuç; yarım karnabaharla marullara doymayan bir kısır oldu..


MALZEMELER:
1 küçük boy karnabahar
2 orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası 
4-5 dal yeşil soğan
Yarım demet maydanoz
3 orta boy domates
2 orta boy salatalık
1 limon suyu
6 yemek kaşığı zeytin yağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
Tuz, karabiber, pul biber

Süslemek İçin:
Marul yaprakları
Kırmızı kiraz turp

YAPILIŞI:
  • Karnabaharların çiçeklerini bol suda yıkayın. (Beyaz saplarını kullanmıyoruz.) 
  • İyice süzdükten sonra rondodan geçirin.(Bulgur kıvamına gelecek.)
  • Tavada 4 yemek kaşığı zeytinyağı ile rendelenmiş kuru soğanı pembeleşene kadar kavurun. 
  • İçine salçayı ekleyip biraz daha kavurun. 
  • Rondodan geçirdiğiniz karnabaharı da ekleyip sürekli karıştırarak kavurun. 
  • Altını kapatıp soğumaya bırakın. 
  • Geniş bir kabın içine domateslerin ve salatalıkların kabuklarını soyup küp küp doğrayın. 
  • Yeşil soğanı ve maydanozu ince ince kıyın. 
  • Bütün malzemeleri buluşturup baharatları ekleyin. 
  • En son 2 yemek kaşığı zeytinyağını, limon suyunu ve nar ekşisini ekleyin. 
  • Servis tabağının altına marul yapraklarını dizin. İçine kısırı koyup, kırmızı kiraz turplarla süsleyerek servis yapın.
Afiyet şeker olsun..

6 yorum:

  1. Görünüşü çok güzel de tadı nasıl acaba?Karnıbahar pek sevmeyen biri olarak valla merak ettim tadını.Kesinlikle çok sağlıklı ve kalorisi düşük,besleyici olmuş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadı aynı bulgurdan yapılan kısır gibi. Söylemesen anlaşılmaz o derece.

      Sil
  2. İlginçmiş. Ben de karnabaharın sadece kızartmasını seven biriyim. Bir ara deneyeceğim tarifinizi, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızartması candır ama bunu da tavsiye ederim.

      Sil
  3. herhalde güzeldir ivit yaparım tabikideeeee :)

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...