18 Mart 2012 Pazar

Çanakkale Şehitlerimiz Anısına..


Çanakkale Savaşı... Bu vatanın ne şartlarda savaşılarak nasıl kazanıldığının en büyük kanıtı. (Fotoğraflar 2010 yılında Çanakkale Şehitliğinde çektiğim fotoğraflardır. İmkanınız varsa mutlaka Çanakkale'ye gidip o topraklara ayak basmalısınız.)

Çanakkale Savaşları, yüzyılımızın en büyük savaşlarından birisi. Birinci Dünya Savaşı’nı galip bitirmek isteyen düşman devletler, gemileriyle Çanakkale Boğazını geçip İstanbul’u almak istiyorlardı. Çanakkale boğazını gemilerle geçemeyeceklerini anlayan düşmanlarımız, topraklarımıza karadan girmeyi denediler. İngiliz, Fransız, Avustralya, Yeni Zelanda ve diğer bazı sömürge ülkelere ait askerler, 25 Nisan 1915 günü karadan çıkarma yapmaya başladılar. Kara savaşları, 9 Ocak 1916 tarihinde son düşman birlikleri de geri çekilene kadar devam etmiştir. 6-7 Ağustos 1915 gecesi Anafartalar’a yapılan çıkarma harekatını, Mustafa Kemal komutasındaki birliğimiz durdurmuştur. 25 Nisan 1915 ve 9 Ocak 1916 tarihleri arasında, yaklaşık sekiz ay boyunca şiddetli kara savaşları olmuştur.


Osmanlı ordusu, İngiliz ve Fransız donanmalarına karşı Çanakkale Boğazı’nda aylar süren bir dizi deniz ve kara savaşı yapmıştır. 300.000 askerimizin şehit olduğu bu savaşlar sonucunda, düşman donanmaları ağır kayıplar vererek geri çekilmişlerdir. Çanakkale Savaşlarının denizle ilgili bölümü, 18 Mart 1915 tarihinde, düşman gemilerinin geri çekilmeleriyle sonuçlanmıştır. Bu nedenle, her 18 Mart gününde, Çanakkale Savaşlarını anmaktayız.

Şehitler, Kuvayi Milliye şehitleri,
Mezardan çıkmanın vaktidir!
Siz toprak altında ulu köklerimizsiniz
Yatarsınız al kanlar içinde.
Şehitler, Kuvayi Milliye şehitleri,
Siz toprak altında derin uykudayken
Düşmanı çağırdılar,

Satıldık, uyanın!

Biz toprak üstünde derin uykulardayız,
Kalkıp uyandırın bizi!
Nazım Hikmet

 
Çanakkale Savaşında Türk Milletimiz yaklaşık 300.000 şehit vermiştir. 
Bu mezarları gördükçe insan orada ölmek istiyor. Şehitlerimizi saygıyla ve minnetle anıyorum..


Çanakkale Şehitliğinde insanı ağlatan manzaralar.. Türk-İngiliz askerinin birbirlerine sarılmış halde bulunan iskeletleri... Toplu mezarlar.... Ve 337,5 metrekarelik en büyük Türk bayrağımız..
 
Çanakkale Şehitleri Anıtı
Dört sütun üzerine oturtulan anıt, milletimizin sağlam temellere dayandığını ve yıkılmaz olduğu anlamını taşımaktadır. Uzaktan bakıldığında da Mehmetçiğin M harfi şeklinde gözükmektedir. Anıtın tavanına mozaikten Türk bayrağı işlenmiştir.
Anıtın dört ayağında sekiz rölyef bulunmaktadır. Denize bakan dört tanesi deniz savaşlarını, karaya bakan dört tanesi de kara savaşlarını anlatmaktadır.  
Çanakkale şehitler abidesi milletimizden toplanan bağış ile inşa edilerek Türk Milletinin şehitlerine armağanı olmuştur. 


"Benimle beraber burada muharebe eden bütün askerler kesin olarak bilmelidir ki bize verilen namus görevini eksiksiz yapmak için bir adım geri gitmek yoktur. Uyku, dinlenme aramanın, bu dinlenmeden yalnız bizim değil, bütün milletimizin sonsuza kadar mahrum kalmasına sebep olacağını hepinize hatırlatırım." Mustafa Kemal (3 Mayıs 1915 / Arıburnu)  

 

Salim Mutlu Özel Harp Anıları Kolleksiyonu.. Vatanımızın her ilinden gelen toprakların koyulduğu küpler, savaş malzemeleri ve gazete manşetleri... 


Çanakkale Savaşı denildiğinde akla gelen isimlerden biri de Seyit Onbaşı..

Savaş sırasında Seyit Ali'nin görevli olduğu topun vinci arızalanır. Bunun üzerine Seyit Ali 275 kilo ağırlığındaki top mermilerini sırtlayarak top kundağına yerleştirir. Seyit Ali, ilk iki atışta Ocean'a hafif bazı hasarlar verdiyse de, üçüncü atışında İngiliz gemisi Ocean'a ağır yara verir. Atılan mermi geminin su kesiminin biraz altına isabet ederek geminin anında yan yatmasına neden olur, bu nedenle mürettebat gemiyi terk etmek zorunda kalır. Ocean da bu yaradan kısa bir süre sonra alabora olarak batar. Bu yüzden komutan Seyit Ali'ye onbaşılık görevini verir. 


Çanakkale savaşından bir gün sonra Seyit Ali Onbaşı'dan top mermisi sırtında fotoğrafı çekilmesi istenir. Seyit Ali Onbaşı ne kadar zorlansa da top mermisini kaldıramaz. Seyit Ali Onbaşı "Yine savaş çıksın yine kaldırırım" der. Bundan sonra ancak fotoğrafı tahta bir mermiyle çekilebilmiş.  

Çanakkale Kahramanlarının Yemek Listesi

Şu an şehitlerimiz sayesinde sofralarında oturup yemek seçenlere, bu liste ibret olsun...


"Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça, ona sahip çıktıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır. Medeniyet ufkunda yeni bir güneş gibi parlayacak ve tarih sayfalarına yine Türk adı ile yazacaktır." 
Mustafa Kemal ATATÜRK

36 yorum:

  1. Nesliciğim, ellerine sağlık. Şehitliğimizi yeniden gezdirdin bana, içim titredi, gurur duydum, asla üzülmedim.Çünkü her bir şehit, hepimizin namusunu, onurunu kurtardı, başımızı dik tutmamızı sağladı. Onların torunları da öyle olacak. Hepsinin ruhu şad olsun,Allah onlardan binlerce kez razı olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Başta M.Kemal Atatürk olmak üzere; Şükran ve minnetle andığımız bu anlamlı günü paylaştığın güzel yüreğine çok teşekkür ediyorum.Ruhları şad olsun huzur içinde yatsınlar...

    YanıtlaSil
  3. ÇANAKKALE GEÇİLMEZ !

    Ellerine yüreğine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  4. ahestebeste; teşekkür ederim. Fotoğrafları seçerken ben de yeniden gezmiş gibi hissettim. Kesinlikle her bir şehidimiz çok değerli. Ruhları şad olsun, haklarını helal etsinler.

    YanıtlaSil
  5. hikayelerdir geriye kalan; ben de başta Atamızı, sonra da şehitlerimizi minnetle anıyorum. Nurlar içinde yatsınlar. Sizin de yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Ahum; ÇANAKKALE GEÇİLMEZ! GEÇTİRMEYİZ! Öpüyorum canımı..

    YanıtlaSil
  7. Bizi bize hatırlatan bizi biz yapan bir zaferdir Çanakkale. Kahraman şehitlerimizi saygıyla anıyorum.sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Neslihan emeğine , yüreğine sağlık canım . Herkesin şehitlikleri gezmesi , o duyguyu yaşaması lazım . Sayende gidemeyenlerde gezmiş oluyorlar . Çanakkale kahramanlarının yemek listesini ilk defa bir ders kitabında görmüştüm . Gerçekten bu vatanın nasıl kazanıldığını bilmeyenlere ibret olsun .
    Atamızı ve şehitlerimizi şükran ve rahmetle andığımız bu günde , sana da bu güzel paylaşım için teşekkür ediyorum , sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Talı birşeyler; kesinlikle bizi biz yapan bir zafer. Ben de şehitlerimizi saygıyla anıyorum.

    YanıtlaSil
  10. Zeynepcim; imkanı olanlar mutlaka gitmeli derim o şehitliğe. Gidemeyenler sayemde gezmiş oluyorsa ne mutlu bana. Ben de sana, o güzel gönlünle yazdıkların için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  11. Yeniden gitmiş gibi oldum, ordaki her hikaye içimi öyle acıtır ve gurur verirki.

    Huzur içinde yatsınlar..

    YanıtlaSil
  12. Allah rahmet etsin/
    Sehit Seyit Ali hikayesi cok huzunlu..
    Yemek listesini gorunce aklima blogum ve bloglar geldi.
    Sanirim bu listeden her mutfagina pano olarak asmak lazim..
    Tesekkur ederim canim..

    YanıtlaSil
  13. Aslıcım; her şehidin kısacık hayatlarında upuzun hikayeleri var. Nurlar içinde yatsınlar.

    YanıtlaSil
  14. Mutfak dili; amin canım. Ben de Seyit Ali'nin hikayesini duyduğumda çok etkilenmiştim. Yemek listesine gelince, aynı düşünceleri paylaşıyoruz. Bir tek kuru fasulyeyi yemezdim, artık onu da yiycem.

    YanıtlaSil
  15. ELLERİNE SAĞLIK NESLİCİM NE MUTLU BİZE İKİMİZDE ÇANAKKALE HAKKINDA YAZI PAYLAŞMIŞIZ
    BİR KERE DAHA ELLERİNE SAĞLIK CANIM
    :)))

    YanıtlaSil
  16. Bir kase lezzet; sağol canımmm. gönüllerimiz bir demekki..

    YanıtlaSil
  17. postun harika olmus canim benim bir nebze gitmis kadar oldum :) zira daha adim atmak nasip olmadi canakkaleye :( ruhlari sad olsun haklarini bizlere helal etsinler ..
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  18. Kelebek Misali; çok teşekkür ederim. İmkanın olursa bir gün mutlaka gitmelisin. Amin canım benim..

    YanıtlaSil
  19. güzel bir post olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
  20. Aylin; ne demek. Boynumun borcu..

    YanıtlaSil
  21. Uzunn yıllar önce biz de gezmiştik.
    Yeniden sayende gidip gezmiş gibi oldum.
    Neslicim,yüreğine emeğine sağlık.
    Tüm şehitlerimizin ruhları şad mekanları cennet olsun.Zaten cennetlikler.
    Onların sayesinde bugün hepimiz huzur içinde yaşıyoruz.
    Bu değerli paylaşım için tekrar teşekkürler canım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  22. Sevalce Lezzetler; rica ederim Seval Hanım. Asıl ben teşekkür ederim duyarlılığınıza. Nurlar içinde yatsın bütün şehitlerimiz.

    YanıtlaSil
  23. ne iyi düşünmüşsün.
    :)
    atatürkçü kız da hoş bişiye benziyo.
    :):):)

    YanıtlaSil
  24. Kalemine fotoğraflarına sağlık ne kadar duygulu ve yararlı bir paylaşım bu. Teşekkürler canım.

    YanıtlaSil
  25. Hiç gitmedim ama çok istiyorum çok..
    İnşallah birgün nasip olur.
    Harika bir paylaşım olmuş canım..
    Çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  26. Nesli'ciğim, çok haklısın. Bugün rahat rahat bu güzel topraklarda özgürce yaşayabiliyorsak, kendi canlarını bizler için veren o insanlar yüzündendir. Hepsinin ruhu şad olsun. Bu güzel post için teşekkürler. Yüreğine sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  27. Deeptone; aklımı seveyim :)
    Atatürkçü kız bence de hoş birşeye benziyor :))

    YanıtlaSil
  28. Çeşnici Handan; teşekkür ederim guzel yorumun için. Aynı duyguyu ben de içtenliğinde buldum canım..

    YanıtlaSil
  29. Hayat Cafe Tarifleri; umarım bir gün gidersin canım. Ben de seni çok öpüyorum Melihacim.

    YanıtlaSil
  30. Beyaz Hanimeli; ne kadar doğru söylemişsin canım. Şehitlerimiz sayesinde bu vatan bizim.

    YanıtlaSil
  31. Onları unutmak mümkün değil tabii tv gördüğüm bir broşür beni çok etkiledi onlar geri dönmeyeceklerini biliyorlardı diye nasıl bir vatan aşkı ile gönülleri dolu tabii önderleri ne güven ve sevgi ile ordalar...şimdi olsa kaç kişi gider????askerden kaçan bir gençlik var nede olsa...TARİFLERİMİ BEĞENDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM HERZAMAN BEKLERİM SİZDE ANKARADAYMIŞSINIZ NİSANDA GELMEYİ DÜŞÜNÜYORUM BİRGÜL ABLAYLA (BÜLBÜLÜNYERİ)TEKRAR GÖRÜŞECEĞİZ UMARIM SİZLERLEDE TANIŞIRIZ...SİZİ EPEYDİR YORUMLARDAN TANIYODUM AMA YOĞUNLUKTAN İLK Z.YARETİ BEN YAPAMADIM SEVGİLER

    YanıtlaSil
  32. NESLİCİM SENİ MERAK ETTİM İYİSİN DEMİ????????????????

    YanıtlaSil
  33. Pozitif Pembe; etkilenmemek mümkün mü? Gözleri kapalı ölüme gitmişler. Şimdilerde vatan borcu parayla ödeniyor.

    Ankara'ya geldiğinizde görüşmeyi ben de çok isterim. Ben de her zaman beklerim. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  34. Bir kase lezzet; canımın içi iyiyim ben. İlgin için çok teşekkür ederim. Hem işler çok yoğun, hem de şehir dışındaydım. Merakta bıraktığım için kusuruma bakma :)

    YanıtlaSil
  35. Neslicim yemek listesini okuyunca gözyaşlarımı tutamadım..bize kendi tarihimizi böylesi örneklerle anlatanlar olsa belki bugün herkes biraz daha vicdanlı olurdu... Ellerine sağlık, paylaştığın için can-ıgönülden teşekkürler..

    YanıtlaSil
  36. Zeynepcim yemek listesini görüp de üzülmemek elde değil. Tarihimizde bilmediğimiz daha neler var kim bilir. Ben teşekkür ederim canım.

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...