28 Aralık 2016 Çarşamba

Canan Karatay Duymasın Ama Tost Ekmeğinden Nefis Pizzalar Yap(mış)tım

Bu aralar ekmekli tarifleri pek sık paylaşır oldum. Hoş, eşim Canan Karatay'ın kitaplarını okumaya başlayıp diyetini uyguladığından beri evde ekmek yememeye gayret ediyoruz ama hem kültürümüzde hem de miğdemizde bir ekmek alışkanlığı var ki sormayın gitsin. 

Kadın haklı aslında. Eski ekmeklerin yerini şimdikiler tutmuyor. Üreticiler de itiraf ediyor zaten, un eski un değil diye. Hatırlıyorum, ben çocukken memleketten bize kışın sac ekmeği gelirdi. Böyle incecik, kurumuş yufka gibi. Annem o yufka ekmeklerini nem almayacak bir yere koyup sofra bezi ile sarardı. Yemeye hazır etmeden önce de su ile hafif ıslatırdı. Öyle lezzetli olurdu ki, kimse de aman fazla yeme zararlı demezdi. Değildi çünkü. O zamanlar ne böyle korkular vardı, ne de ekmeğin içine koyulan bilmem kaç çeşit katkı maddeleri. Şimdi şimdi sorguluyorum. O kadar yufka ekmeği günlerce belki de aylarca bayatlamadan nasıl duruyordu diye. Belki de koruyucu maddesi doğallıydı..

Kafaya koydum ekmeğimizi kendim yapacağım. Hatta bir adım daha ileri gidip ekşi mayamı da kendim yapacağım. Tabi ki istediğim doğallıkta un bulabilirsem..

Madem kendi çözümlerimizi üretene kadar şehirlerin bize dayattığı ile yaşamak zorundayız, öyleyse en katkısız olanı kendimiz yapacağız.

Olur da tost ekmeği alırsanız ya da bu tarifi gördükten sonra canınız pizza çekerse bu pratik tarifi denemenizi şiddetle öneririm. Tavada pizza tarifim kadar iddialı olmasa da kendi kulvarında ipi göğüsleyecek türden.


MALZEMELER:
1 paket tost ekmeği 
Kaşar peyniri (rendelenmiş)
1 yemek kaşığı salça
Yeşil biber
Kırmızı biber
Konserve mısır
Zeytin
Mantar
Sucuk
Tereyağı

YAPILIŞI:
  • Salçayı bir kasede sulandırıp fırça ile ekmeklerin üzerine sürün.
  • Rendelenmiş kaşar peynirinin yarısını salçalı ekmeklerin üzerine serpin. 
  • Malzemelerin tamamını küçük küçük doğrayıp ekmeklerin üzerine yerleştirin. 
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinin üzerine tost ekmeklerini yerleştirin. 
  • 180 derecelik fırında 15 dakika kadar pişirin. 
  • 15 dakika sonra tepsiyi fırından çıkarıp pizzaların üzerine kalan kaşar peynirini de serpip tekrar fırına verin. 
  • Kaşarlar eriyince fırından alıp sıcak sıcak servis yapın.


Afiyet şeker olsun..

Not: Malzemelerin çeşitliliğini ve miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

4 yorum:

  1. Bence aslında gayet sağlıklı bir atıştırmalık, üzerinde bir ton sebze var :-) ben sağlıklı beslenmeye çalışıyorum, yıllarca vejeteryanım, bazen benzeyen bir tostleri kendime hazırlıyorum. sevgiler :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de gayet sağlıklı bir yemek. En azından içine istediklerimizi koyabiliyoruz. Siz de sebze ağırlıklı olan bir pizza yapabilirsiniz bu tarifle. Beğenmenize çok sevindim.

      Sil
  2. Merhaba Güzel yürekli insan deeptone den geldim bir çayınızı içeyim dedim:) Çok güzel Bir blogunuz var Tariflerde Çok güzel Bu tost ekmeğinden Pizza Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık Sevgiler ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel sözler bunlar.. Hoş geldiniz, çok çok teşekkür ederim. Beğenmeniz mutlu etti :)

      Sil

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...