6 Aralık 2016 Salı

Kızarmış Ekmek Parçaları (Kruton) ve Ekmeğinizi İsraf Etmeyin

Geçen sabah çöp saatinin dışında, evden çıkmadan atarım diye kapının önüne çöp koymuştum. Karton kutu içerisinde boş koliler. Çıkarken çöpü aşağıya indirmeyi unutmuşum. Akşam eve geldiğimde bir baktım kapının önünde unuttuğum kutunun üzerinde bir poşet dolusu atılmış ekmek ve kek var. Beynimden vurulmuşa döndüm. Birincisi asla ve asla bizim evimizde (hem kendi evimde hem de annemle babamın evinde) ekmek çöpe atılmaz. İkincisi kendi çöpümü asla ve asla başkasının çöpünün içine koymam. 

Görünce, günahları boyunlarına karşı komşularımızdan şüphelendim. Çünkü hem saatinin dışında çöp çıkarırlar hem de çok fazla ekmek atarlar. Bir an kapılarını çalıp, bu davranışı onların yapıp yapmadığını sormayı düşündüm. Eğer onlar yaptıysa, ekmek atmakla çok büyük günah işlediklerini, ayrıca başkasının çöpünün üzerine kendi çöplerini koymanın da çok ayıp olduğunu söylemek istedim. Baktım sinirim tepemde, eve girip biraz sakinleşeyim daha sonra söylerim dedim.



Amma abartmışsın, ne var yani böyle bir şey yaptılarsa diyebilirsiniz. Az bile kızdım bence. Bırakın ekmek atmayı, masanın üzerindeki ekmek kırıntılarını bile çöpe atmaktan çekinirim. Tepsiye koyar, apartmanın bahçesine dökerim kuşlar, karıncalar yesin diye. Bu hassasiyette olan biri için poşet dolusu ekmeğin çöpe atılması can evinden vurulmak gibi bir şey. 

Madem bayat ekmeğini değerlendirmeyi bilmiyorsun bari kuşların yiyebileceği bir yere koy, ya da ne bileyim üzerine biraz süt döküp kedileri besle diye söylenirken eşim geldi. Kapıyı açtığımda bir baktım çöpler gitmiş. Ve üzerindeki ekmek ve kekler de. Umarım kuşların, karıncaların midesine girmiştir de benim bu kadar kızdığıma değmiştir.





İsrafın her türlüsünü sevmem ama ekmek israf edenlerden ayrı bir haz etmem. Çocukluğumdan beri bayat olacak kadar çok ekmek almayız eve. Almış olsak bile o ekmek bir şekilde mutlaka değerlenir. Çünkü nimetin ziyan edilmesinin ve özellikle de çöpe atılmasının evin bereketini kaçıracağına inanırız. Varsa bayat ekmeğim ya tost yaparım, ya rondodan geçirip köfteye ya da omlete katarım ya da küp küp doğrayıp baharatlayarak fırına veririm.



Kızarmış ekmek parçalarının literatürdeki adı Krutonmuş. Gelelim tarifine. Yapılışı çok basit. Bayat ekmekleri küp küp doğrayın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinin içinde zeytinyağı, pul biber, kekik ve biraz tuz ile ekmekleri harmanlayın. Ekmekler kızarıp çıtır olana kadar fırında pişirin. Hepsi bu kadar. Ağzı kapaklı cam saklama kabının içinde buzdolabında bir haftadan fazla durabiliyor. Dilerseniz karışıma bir kaç diş sarmısak da ekleyebilirsiniz. (Daha kısa sürede tüketmek şartıyla)



Fırında kızarmış ekmekler çorbaların yanında, salataların üzerinde süper oluyor. Ayrıca televizyon izlerken ya da canınız bir şey yemek istediğinde lezzetli ve sağlıklı bir atıştırmalık. Paketli atıştırmalıklardan da kat kat iyi bence.

Bundan mütevellit, ekmeğinizi israf etmeyin. Tüketebileceğiniz kadarını satın alın. Bayatlayan ekmeğinizi de çeşitli yollarla değerlendirin. Çünkü israf ettiğimiz ekmek hem kendi kazancımız hem de ülkemizin kazancı. Ekmeği çöpe atarak çiftçinin buğdaya verdiği emeği, fırıncının harcadığı unu, suyu, tuzu, enerjiyi ve el emeğini de çöpe atıyoruz. Kısacası ekmek paramızı çöpe atıyoruz.

8 yorum:

  1. İsrafın artığğ bu zamanda çok güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsrafın azaldığı zamanlarda daha güzel paylaşımlar yapmak dileği ile teşekkür ederim.

      Sil
  2. Yazınız çok hoşuma gitti. Çünkü benim de en çok titizlik gösterdiğim konulardan birisi ekmek israfı. Evde bayat ekmek olduğunda genelde bendeniz öğle yemeğine ekmekli bir tarif yaparım. Afiyetle yerim. Örneğin bayat ekmek parçalarını lokmalık parçalara bölüp, üzerine biraz sarımsaklı yoğurt. Onun üzerine de salça ve tereyağı ile hazırladığım sosu gezdiririm. Harika oluyor. Mantıya benziyor. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğiniz tarifi annem de çok yapar. Dediğiniz gibi mantı gibi çok lezzetli oluyor. Teşekkür ederim beğenmenize..

      Sil
  3. Merhabalar.
    Ekmek israfına şiddetle karşıyım. Çöpe gitmesine razı olmadığım bir dilimi gerekirse mide dediğim çöplüğe gönderiyorum. Ekmek israfını önlemek için, çöpe gidecek ekmeklerden neler yapılabilir noktasında bu güzel değerlendirmelerinizden dolayı teşekkürlerimi sunarım.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey,
      Öncelikle sizin yorumlarınızı bir kitabın altını çizdiğim cümleler olarak görüyorum. Öyle güzel ve içten şeyler yazıyorsunuz ki.. Ben teşekkür ederim.

      Sil
  4. Ben kıyma içine genelde blendırdan çekiyorum :) Ekmekleri o şekilde saklıyorum Bunuda deneyebilirim. Ama hızlı tüketme kısmında kalıyorum işte İki kişiyiz çabuk tüketemiyoruz maalesef :) Ama görüntü muhteşem ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annem de köfte harcı için bayat ekmeği çekip kavanozda buzdolabında saklıyor ama bayat ekmek buzdolabında bile olsa fazla dayanmıyor sanki. Fırınlanmış hali daha dayanıklı. Çok teşekkür ederim beğenmenize sevindim.

      Sil

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...