29 Haziran 2017 Perşembe

Peynir Tabağı

Bir kaç sene önce Çağan Irmak'ın bir röportajını okumuştum. Bir dönem kendisine bir yaşam koçu sağlıklı yaşam konusunda önderlik etmiş. Yaşam koçu nedir çok da anlamam ama bu koçun ilk işi Çağan Irmak'ı markete götürüp alış veriş yaptırmak olmuş. Ve koçumuz sağlıksız beslenmenin alışveriş arabasına atılan yiyeceklerle başladığını söylemiş. Benim en çok ilgimi çeken ve aklımda kalan "peynir" kısmıydı. Alışveriş arabasındaki paketli peynirleri çıkartıp yerine şarküteri reyonunda suyu ile tartılarak satılan kalıp peynirlerden koymuş.  

O röportajı okuduğumdan beri şarküteride suyu ile birlikte satılan açık peynirler bana daha lezzetli, fiyat olarak da ambalajlı olanlara nazaran daha uygun gelmeye başladı. Hem peynirin süt ürünü olduğunu düşünürsek, paketlenmiş olanlarda mutlaka koruyucu madde olacaktır. Açık peynirlerde yaşam süresi daha kısa olduğundan çabuk tüketilmesi gerekli ama daha sağlıklı bence. 

Ben çocukken hatırlıyorum memleketten bize senede bir defa bidona kurulmuş peynir gelirdi. Ya akrabamız gelirken getirirdi ya da otobüsün bagajına verilir babam da gidip karşılardı. Pek tuzlu olurdu o peynir ama pek de kıymetliydi. Kahvaltıda yenmeden önce tuzu çıksın diye sıcak suya koyulup hafiften kendini saldığında daha bir lezzetli olurdu. İdareli yenmesi gerektiğinden börek/çörek içine asla giremezdi. 

Geçenlerde babam memlekete gitmişti. Gelirken de küçük bir bidon tulum peyniri getirmiş bize. Neyse bir kaç gün önce Girit kabağı dolması yapayım dedim. Kabağın içini oyunca bir iç çıktı. Anam atmaya kıyamazsın. Normalde mücver olur ama bu rondadan geçince pek bir cıvık oldu. Neyse galeta unuyla, beyaz unla harmanlayınca biraz katılaştı. Dur dedim içine biraz da peynir koyayım. Baktım evde sadece babamın getirdiği tulum peyniri var. Tulum peyniri de çok dayanmaz. Bastım peyniri benim çakma mücverin içine. Karıştırırken de bir taraftan "ulan anne, senelerce bize memleket peynirini gıdım gıdım yedirdin, ahanda bak birazdan bu tulum peynirli mücverleri küt küt yiyip, yılların acısını çıkartacaz" dedim. Allahtan mücverler yağda kızarırken tulum peynirleri aradan pırtladı da bonkörlüğümün hakkını verdi. Çakma mücverlerim bir tombik oldu, sarmısaklı yoğurda banarken bir güzel yendi vallaha yazarken benim ağzım sulandı, lezzetini siz düşünün.

Neyse konumuza dönelim. Girit kabağı dolması ve tulum peynirli atmasyon mücver tarifimi başka bir gün vereceğim. Şimdilik konumuz peynir. 

Valla ben sofrada kırk çeşit peynir olsun hepsinin tadına bakarım. O derece seviyorum kendilerini. Allah'tan peynir seven bir ailem var. O yüzden değişik peynir denemelerim herkesi mutlu ediyor. Gerçi evimizde yaşayan bir minnak sayesinde şu süt damlaları bazen hüp diye yensin diye kardan adam olabiliyor.


Sözün özü peynir güzel şey azizim. Burdan şarküteri reyonlarında utana sıkıla "bi de şunun tadına bakabilir miyim" dediğim ve bıçakla mikronluk kestiği peynirleri bana ikram eden çalışanlara selam olsun..

Not: İlk fotoğraftaki peynirlerin bir kısmı ambalajlı, bir kısmı da açık satılan peynirlerden. Hellim peynirini bizimkiler Kıbrıs'tan vakumlu getirmişti. Süt damlasını ve çeçil peyniri marketten açık almıştım. Beyaz peynir de sanırım ambalajlıydı.

10 yorum:

  1. Peynire fazlasıyla düşkün olunca bu yazıdan hoşnut kalmamak elde mi?

    Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Güzel fikirler :) Paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Peynirin her türünü ben de çok severim :) Bir arkadaşıma misafirliğe gittiğimde bir sürü peynir çeşidini kahvaltıda görünce gözlerim ışıldamıştı :) O günü hatırladım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bol çeşit peynir olan kahvaltıları severim :)

      Sil
  4. Ya çok güzel bir sunum olmuş :)

    http://tembelprenses.blogspot.com.tr Son yazımda başarı hikayemi anlattım. Gelmek ister misin <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim. Başarı hikayenizi okudum. Tebrikler..

      Sil
  5. Ben de peynir hastasıyım ama oğlum malesef şuanda tadını beğenmedi o yüzden biraz daha anlamaya başlayınca ben de böyle şirin sunumlar yaparak sevdirmeyi düşünüyorum inşallah başarılı olurum :) Ellerine sağlık çok tatlı bir peynir tabağı :)

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...