Profiterole bayılan ve ilk defa yapan biri olaraktan bundan sonra profiterol yerken "Destur" demeye karar verdim. Yapılışının bu kadar zor olduğunu ve günümün yarısının gideceğini bilseydim yapar mıydım?? Kesinlikle yapardım. Çünkü İstanbul'daki meşhur İnci Pastanesinin profiterolünü aratmayan bir lezzet elde ettiğim için yorgunluğun yanında gurur duydum kendimle.
Arşivimden çıkan, hazırlanışı ve yapılışı fazlaca aşamalardan oluşan profiterolü ilk defa deneyecek olanlara tavsiyelerim:
- Geniş bir zamanda yapın (en azından yarım gününüz olsun)
- Püf noktalara çok dikkat edin.
- Sabırlı olun :)
Hamuru İçin:
4 yumurta
1 su bardağı su
3 yemek kaşığı margarin
1 çay kaşığı toz şeker
4 tepeleme yemek kaşığı un
Bir çimdik tuz
İç Kreması İçin:
4 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
5 yemek kaşığı toz şeker
3 su bardağı süt
1 yemek kaşığı margarin
1 limon kabuğu rendesi (tercihe göre)
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı toz krem şanti (tercihe göre)
Çikolata Sosu İçin:
2 paket bitter çikolata (benmari usulü eritilmiş)
YAPILIŞI:
Hamurunu yapmak için:
- Suyu, margarini, tuzu ve şekeri bir tencereye alın. Margarin eriyene kadar kaynatın.
- Unu ekleyerek kısık ateşte 5 dakika kadar sürekli karıştırarak kavurun.
- Karışımı ocaktan alıp ılınmasını bekleyin.
- Hamur ılındıktan sonra önce yumurtalardan birini kırın. İyice hamura yedirin.
- Hamur ele yapışan bir hale gelene kadar yumurtaları eklemeye devam edin. (3 yumurta da yeterli olabilir)
- Hamurdan tatlı kaşığı büyüklüğünde alıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye geniş aralıklarla dizin. (Hamurun şekli sizi korkutmasın. Pişerken yusyuvarlak oluyorlar)
- 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında toplar kızarana kadar pişirin. (Yaklaşık 30 dakika)
- Piştikten sonra fırının kapağını açıp 15 dakika bekletin.
İç Kremasının Yapılışı:
- Krema malzemelerini toz krem şanti, vanilya ve limon kabuğu hariç bir tencerede pişirin.
- Koyu bir kıvama geldiğinde limon kabuğunu ve vanilyayı ekleyin.
- Krema 5 dakika kadar bekleyip ılıyınca toz krem şantiyi ekleyip mikserle çırpın.
- Krema soğuduktan sonra sıkma torbasına doldurup profiterol toplarının içine sıkın. Sıkma torbanız yoksa, topların altını parmağınızla delip çay kaşığı ile kremadan doldurabilirsiniz.
- Çikolataları benmari usulü eritip topların üzerine gezdirerek servis yapın.
Afiyet şeker olsun..
ellerine saglik hayatim.tablo gibi olmus.mmmmm nefis.sevgilerimle.
YanıtlaSilmmmmmm harika bir goruntu :)
YanıtlaSilellerine saglik valla
ne mutlu sana ki basariyla tamamlanmis islem =D=D
bende mi yapsam...
Sevgiler !
ellerine sağlık Neslican:))
YanıtlaSilafiyet olsun ohh ohh:)
u.aydin: ne güzel bir beğeni, teşekkür ederim.
YanıtlaSilKüçük şeyler; çok teşekkür ederim. Evet ne mutlu bana, kazasız belasız bi profiterol yapabildim.
Denizcanım teşekkür ederim :)
tek kelimeyle süper bir görüntü canım.ellerine sağlık.öpüyorum.
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık yorulduğuna değmiş harikalar yaratmışsın.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım..
Sevgiler..
Off tatlı diye kıvranığ duruyorken fena oldu bu görüntü..:))
YanıtlaSilEllerine sağlık canım..
Can çektiriyor can..:))
Bu benim en sevdiğim tatlıdır. Ellerine sağlık. Harika görünüyor. Afiyet bal olsun. Bu arada yarın poğaça tarifini deneyeceğim, malzemelerimi aldım :)
YanıtlaSilEvet haklisin cok ugrastirici bende uzun zaman oldu yapmadim. Ama yerken tabi bir daha yaparim diyorsun.
YanıtlaSilEline saglik canim.
Neslicim,
YanıtlaSilSabah sabah bu yapılır mı?
Benim gibi profiterol hastasına:)
Harika görüntüler sunmuşsun bizlere ellerine emeklerine sağlık canım benim:)
Sevgiler...
Sevdacim teşekkür ediyorum.
YanıtlaSilFerayim yorulduğuma değdi valla.
Bence siz ilk yaptığınız için zor gelmiş.El alışınca tıkır tıkır olur,birde çok kap kirletiliyor.Resimler de çok cazip, ellerinize sağlık
YanıtlaSilHayat Cafe; Profiterolu görmeden bile canı çekiyor insanın. Görünce insanı dağıtıyor haklisin :)
YanıtlaSilAhucum; profiterol benim de en sevdiğim tatlılardan. Pogacanin sonucunu merakla bekliyorum. Bana da haber ver.
Mutfak dili; bir daha yaparim ama kimin istediğine bağlı ;)
YanıtlaSilSevalce Lezzetler; çok pardon ya :) sabah sabah görmek acı gelmiştir haklısınız. Begenmenize sevindim :)
Ihlamurcum ilk kez yaptıgım için çok titizlenmistim. O yuzden zor gelmis olabilir. Teşekkürler.
YanıtlaSilNeslicim, hamaratım, muhteşem görünüyor. Aynı hazırları gibi olmuş. Ellerine sağlık canım. Çok öpüyorum, sevgiler.
YanıtlaSilüniversitede dersteyken yapmıştık, bir daha da yapmadım :D asla da yapmayı düşünmüyorum, tamam çok lezzetli ama zahmetine değmez yahu :) iyi yapan bi yerden gidip yemek tercihim :) ellerine sağlık Neslice...
YanıtlaSilLeyla'nın Kahve Dükkanı
Oh oh mis gibi, çikolata!
YanıtlaSilSevgili arkadaşım güzel yorumun için teşekkür ederim gökkuşağına ne kadar farklı bir yorum yazmışsın çok mutlu oldum...
YanıtlaSilProfiterol harika olmuş o kadar ki ustalarını kıskandıracak kadar biraz yorulmuşsun ama değmiş doğrusu ellerine emeğine sağlık yiyenlere afiyet olsun.....
bende bayılırım profiterole ama maalesef uğraştırmasından dolayı sık yapmam.sizin fotoları görünce neredeyse mutfağa gidip yapasım geldi.süper görünüyor.ellerinize sağlık.
YanıtlaSilbende çok severim ama sık yapamam olsa yerdim şimdi:)ellerine sağlık:)
YanıtlaSilsevgiler.
bu lezzet uğraşmaya değiyor
YanıtlaSilellerine sağlık çok güzel olmuş
sevgilerimle....
Bende severim yok yok hatta bayılırım,enfes görünüyor:) uzun zamandır yapıcam diyorum, o dediğin vakti bulursam inşallah:)Ellerine sağlık:)
YanıtlaSilbence dünyanın en nefis lezzetlerinden harika bir tat kim bulmuşsa çok teşekkür ediyorum =)
YanıtlaSilBeyaz Hanımeli; çok teşekkür ederim canım arkadaşım.
YanıtlaSilLeyla'nın Kahve Dükkanı; iyi yapan bi yerden yemeyi ben de tercih ederim ama iyi yapmak da güzel bişeymiş :)
Narince; çikolatanın içinde yüzen profiterol oldu.
Yıldız; gökkuşağını görünce ilk aklıma gelen o oldu. Annen huzur içinde yatıyor eminim. Profiterol için söylediklerin de beni çok mutlu etti. Teşekkür ederim canım.
Yemekheyecanı; hoşgeldiniz. Ben de gelirim.
Umutluhayat; çok uğraştırıcı evet. Fotolar cezbediyor ama yemeyi tercih ederim.
Aylin; olsa şimdi ben de yerdim valla :)
Sarı mutfak-hande; çok teşekkür ederim.
Pasta köşesi; boş bir zamanda yapmaya değer.
Mekila; bence de kim bulmuşsa iyiki bulmuş :)
muhteşem görünüyor tam anlamıyla:)
YanıtlaSilMhhhhh neffiiis görünüyor...bayilirim
YanıtlaSilprofiterola bayilirim.Ellerine saglik canim.
Pasta sarayım; ben de bayılırım valla. Teşekkürler
YanıtlaSil