21 Ocak 2012 Cumartesi

Profiterol


Profiterole bayılan ve ilk defa yapan biri olaraktan bundan sonra profiterol yerken "Destur" demeye karar verdim. Yapılışının bu kadar zor olduğunu ve günümün yarısının gideceğini bilseydim yapar mıydım?? Kesinlikle yapardım. Çünkü İstanbul'daki meşhur İnci Pastanesinin profiterolünü aratmayan bir lezzet elde ettiğim için yorgunluğun yanında gurur duydum kendimle. 

Arşivimden çıkan, hazırlanışı ve yapılışı fazlaca aşamalardan oluşan profiterolü ilk defa deneyecek olanlara tavsiyelerim: 
  • Geniş bir zamanda yapın (en azından yarım gününüz olsun) 
  • Püf noktalara çok dikkat edin.
  • Sabırlı olun :)

MALZEMELER:
Hamuru İçin:
4 yumurta
1 su bardağı su
3 yemek kaşığı margarin
1 çay kaşığı toz şeker
4 tepeleme yemek kaşığı un
Bir çimdik tuz

İç Kreması İçin:
4 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
5 yemek kaşığı toz şeker
3 su bardağı süt
1 yemek kaşığı margarin
1 limon kabuğu rendesi (tercihe göre)
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı toz krem şanti (tercihe göre)

Çikolata Sosu İçin:
2 paket bitter çikolata (benmari usulü eritilmiş)

YAPILIŞI:
Hamurunu yapmak için:
  • Suyu, margarini, tuzu ve şekeri bir tencereye alın. Margarin eriyene kadar kaynatın. 
  • Unu ekleyerek kısık ateşte 5 dakika kadar sürekli karıştırarak kavurun. 
  • Karışımı ocaktan alıp ılınmasını bekleyin. 
  • Hamur ılındıktan sonra önce yumurtalardan birini kırın. İyice hamura yedirin. 
  • Hamur ele yapışan bir hale gelene kadar yumurtaları eklemeye devam edin. (3 yumurta da yeterli olabilir) 
  • Hamurdan tatlı kaşığı büyüklüğünde alıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye geniş aralıklarla dizin. (Hamurun şekli sizi korkutmasın. Pişerken yusyuvarlak oluyorlar) 
  • 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında toplar kızarana kadar pişirin. (Yaklaşık 30 dakika)
  • Piştikten sonra fırının kapağını açıp 15 dakika bekletin.  
İç Kremasının Yapılışı:
  • Krema malzemelerini toz krem şanti, vanilya ve limon kabuğu hariç bir tencerede pişirin. 
  • Koyu bir kıvama geldiğinde limon kabuğunu ve vanilyayı ekleyin. 
  • Krema 5 dakika kadar bekleyip ılıyınca toz krem şantiyi ekleyip mikserle çırpın.

  • Krema soğuduktan sonra sıkma torbasına doldurup profiterol toplarının içine sıkın. Sıkma torbanız yoksa, topların altını parmağınızla delip çay kaşığı ile kremadan doldurabilirsiniz. 
  • Çikolataları benmari usulü eritip topların üzerine gezdirerek servis yapın.

Afiyet şeker olsun..

29 yorum:

  1. ellerine saglik hayatim.tablo gibi olmus.mmmmm nefis.sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  2. mmmmmm harika bir goruntu :)
    ellerine saglik valla
    ne mutlu sana ki basariyla tamamlanmis islem =D=D
    bende mi yapsam...

    Sevgiler !

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık Neslican:))
    afiyet olsun ohh ohh:)

    YanıtlaSil
  4. u.aydin: ne güzel bir beğeni, teşekkür ederim.

    Küçük şeyler; çok teşekkür ederim. Evet ne mutlu bana, kazasız belasız bi profiterol yapabildim.

    Denizcanım teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  5. tek kelimeyle süper bir görüntü canım.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  6. Canım ellerine sağlık yorulduğuna değmiş harikalar yaratmışsın.
    Ellerine sağlık canım..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Off tatlı diye kıvranığ duruyorken fena oldu bu görüntü..:))
    Ellerine sağlık canım..
    Can çektiriyor can..:))

    YanıtlaSil
  8. Bu benim en sevdiğim tatlıdır. Ellerine sağlık. Harika görünüyor. Afiyet bal olsun. Bu arada yarın poğaça tarifini deneyeceğim, malzemelerimi aldım :)

    YanıtlaSil
  9. Evet haklisin cok ugrastirici bende uzun zaman oldu yapmadim. Ama yerken tabi bir daha yaparim diyorsun.
    Eline saglik canim.

    YanıtlaSil
  10. Neslicim,
    Sabah sabah bu yapılır mı?
    Benim gibi profiterol hastasına:)
    Harika görüntüler sunmuşsun bizlere ellerine emeklerine sağlık canım benim:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Sevdacim teşekkür ediyorum.
    Ferayim yorulduğuma değdi valla.

    YanıtlaSil
  12. Bence siz ilk yaptığınız için zor gelmiş.El alışınca tıkır tıkır olur,birde çok kap kirletiliyor.Resimler de çok cazip, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  13. Hayat Cafe; Profiterolu görmeden bile canı çekiyor insanın. Görünce insanı dağıtıyor haklisin :)

    Ahucum; profiterol benim de en sevdiğim tatlılardan. Pogacanin sonucunu merakla bekliyorum. Bana da haber ver.

    YanıtlaSil
  14. Mutfak dili; bir daha yaparim ama kimin istediğine bağlı ;)

    Sevalce Lezzetler; çok pardon ya :) sabah sabah görmek acı gelmiştir haklısınız. Begenmenize sevindim :)

    YanıtlaSil
  15. Ihlamurcum ilk kez yaptıgım için çok titizlenmistim. O yuzden zor gelmis olabilir. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. Neslicim, hamaratım, muhteşem görünüyor. Aynı hazırları gibi olmuş. Ellerine sağlık canım. Çok öpüyorum, sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. üniversitede dersteyken yapmıştık, bir daha da yapmadım :D asla da yapmayı düşünmüyorum, tamam çok lezzetli ama zahmetine değmez yahu :) iyi yapan bi yerden gidip yemek tercihim :) ellerine sağlık Neslice...

    Leyla'nın Kahve Dükkanı

    YanıtlaSil
  18. Oh oh mis gibi, çikolata!

    YanıtlaSil
  19. Sevgili arkadaşım güzel yorumun için teşekkür ederim gökkuşağına ne kadar farklı bir yorum yazmışsın çok mutlu oldum...
    Profiterol harika olmuş o kadar ki ustalarını kıskandıracak kadar biraz yorulmuşsun ama değmiş doğrusu ellerine emeğine sağlık yiyenlere afiyet olsun.....

    YanıtlaSil
  20. Merhaba blogunla yeni tanistim...Izlemeye aldim...Sende buyur gel istersen...Sevgiler

    YanıtlaSil
  21. bende bayılırım profiterole ama maalesef uğraştırmasından dolayı sık yapmam.sizin fotoları görünce neredeyse mutfağa gidip yapasım geldi.süper görünüyor.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  22. bende çok severim ama sık yapamam olsa yerdim şimdi:)ellerine sağlık:)
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  23. bu lezzet uğraşmaya değiyor
    ellerine sağlık çok güzel olmuş
    sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  24. Bende severim yok yok hatta bayılırım,enfes görünüyor:) uzun zamandır yapıcam diyorum, o dediğin vakti bulursam inşallah:)Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  25. bence dünyanın en nefis lezzetlerinden harika bir tat kim bulmuşsa çok teşekkür ediyorum =)

    YanıtlaSil
  26. Beyaz Hanımeli; çok teşekkür ederim canım arkadaşım.

    Leyla'nın Kahve Dükkanı; iyi yapan bi yerden yemeyi ben de tercih ederim ama iyi yapmak da güzel bişeymiş :)

    Narince; çikolatanın içinde yüzen profiterol oldu.

    Yıldız; gökkuşağını görünce ilk aklıma gelen o oldu. Annen huzur içinde yatıyor eminim. Profiterol için söylediklerin de beni çok mutlu etti. Teşekkür ederim canım.

    Yemekheyecanı; hoşgeldiniz. Ben de gelirim.

    Umutluhayat; çok uğraştırıcı evet. Fotolar cezbediyor ama yemeyi tercih ederim.

    Aylin; olsa şimdi ben de yerdim valla :)

    Sarı mutfak-hande; çok teşekkür ederim.

    Pasta köşesi; boş bir zamanda yapmaya değer.

    Mekila; bence de kim bulmuşsa iyiki bulmuş :)

    YanıtlaSil
  27. muhteşem görünüyor tam anlamıyla:)

    YanıtlaSil
  28. Mhhhhh neffiiis görünüyor...bayilirim
    profiterola bayilirim.Ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  29. Pasta sarayım; ben de bayılırım valla. Teşekkürler

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...