7 Ocak 2012 Cumartesi

Yeni Yıl Pastası


2012'nin ilk tarifi yeni yıl pastam olsun. Pastanın pandispanyası kakaolu, portakal likörlü, kreması da damla sakızlı.
Pandispanyası geçen sene yaptığım NesliBal ile aynı. O zaman arasına pastacı kreması yapmıştım ama bu sefer damla sakızlı bi krema denedim. Pasta yaparsanız bu pandispanyayı tavsiye ederim. Birazcık zahmetli ama  keki yumuşacık ve çok güzel bir kokusu var. Kremayı tamamen uydurdum.

MALZEMELER:
Pandispanyası İçin: (20-22 cm'lik kalıba)
4 yumurta (sarısı ve akı ayrılmış)
2 yemek kaşığı tepeleme toz şeker (sarılarını çırpmaya)
4 yemek kaşığı tepeleme toz şeker (aklarını çırpmaya)
1 paket 25 gramlık kakao (tahminen 4 yemek kaşığı)
1,5 çay bardağı kaynar su
3 tepeleme yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çimdik tuz (akları köpürtmeye)
1 çay bardağı sıvıyağ

Pandispanyayı Islatmak İçin:
Yarım çay bardağı portakal likörü

Kreması İçin:
1 litre süt
5 yemek kaşığı toz şeker
4 yemek kaşığı nişasta (tepeleme)
2 yemek kaşığı un (tepeleme)
1 paket damla sakızlı vanilya
1 tatlı kaşığı margarin 
1 paket toz krem şanti

Süslemek İçin:
Pasta süsü

YAPILIŞI:

Pandispanyanın Yapılışı:
  • Kakaoyu kaynar suyun içinde eritin. Bir kenara alın, ılınsın. 
  • Yumurta aklarını bir çimdik tuz ile çırpın. 
  • Yavaş yavaş 4 yemek kaşığı toz şekeri ekleyerek kar görünümü alana kadar çırpın. Kenara koyun.
  • Ayrı bir kapta yumurta sarılarını 2 yemek kaşığı toz şeker ile beyazlayana kadar çırpın. 
  • Yağı ve vanilyayı ekleyin. Kakaolu suyu ekleyin. 
  • Akları da kaşık kaşık döküp, karışıma yedirin. 
  • Unu ve kabartma tozunu birlikte eleyip karışıma ekleyin.
Katı yağ ile yağladığınız kalıba karışımı dökün. (Dibine yağlı kağıt kesip sererseniz daha iyi olur) Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kürdan temiz çıkana kadar pişirin.

Piştikten sonra pandispanyayı fırından çıkarıp ılınmasını bekleyin. Daha sonra kalıbından çıkarıp ters çevirin. Kek soğuyunca makara ipliği ile ortasından ikiye bölün. 

Kremanın Yapılışı:
  • Krema malzemelerini vanilya, margarin ve krem şanti hariç bir tencereye alıp pişirin. 
  • İnmeye yakın margarini ve damla sakızlı vanilyayı ekleyin. 
  • Altını kapatıp 5 dakika soğuduktan sonra toz krem şantiyi ekleyip tel çırpıcı ile iyice karıştırın. 
Yarım çay bardağı portakal likörü ile kekin iki katını da ıslatın. Kekin arasına kremadan yayın. Diğer katı da kapatıp kremayla keki kaplayın. Üzerine pasta süsü serpip soğumaya bırakın. Birkaç saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet şeker olsun.

20 yorum:

  1. Mis gibi pasta, tatlı yiyelim tatlı konuşalım. Neslim, ellerine sağlık canım..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Mımmmm sanki tadını hissettim tarifi okurken, süper. Ellerine sağlık canım, çok güzel olmuş pastan.İnşaallah yeni senemiz de böyle güzel, rengarenk ve nefis geçsin. Kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba. Blogunu izlmek bir zevk:)

    YanıtlaSil
  4. Feraycım tatlı yemesek de tatlı konuşalım. Teşekkür ederim.

    Beyaz Hanımeli; senin yeni yıl pastanın yanından benimki geçemez bile. Beğenmene sevindim canım. İnşallah dediğin gibi senemiz rengarenk geçer.

    Zencefil; hoşgeldiniz. 100. izleyicim olduğunuzu görmek de benim için bir zevk :)

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık.. Enfes görünüyor pastanız.. Ayrıca diğer tariflerden de bahsetmeden geçemeyeceğim... Bundan sonra mutfağımın ayrılmaz bir parçasısınız:) Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. şu renkli süs şekerler çok güzel yahu çocuklar bayılıyor, ben çocuklu misafir geleceği zaman özellikle bunları kullanıyorum :) ellerine sağlık Neslice.

    Leyla'nın Kahve Dükkanı

    YanıtlaSil
  7. Kurabiyeevim çok teşekkürler. Ne mutlu bana.

    CAfe Portakal; teşekkür ederim.

    Leyla'nın Kahve Dükkanı; ben de bayılıyorum. Hatta kıtır kıtır yiyorum.

    Zencefil; mailin ulaştı :)

    YanıtlaSil
  8. Hmmm.. Harika görünüyor. Lezzeti de kesin çok hoştur, malzemeler harika :) Ellerine sağlık. Afiyet bal olsun :)

    YanıtlaSil
  9. Canım bir dilimcik istiyorum o yumuşacık pastandan..
    Nefiss görünüyor..
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Ellerinize sağlık, eminim çok lezzetlidir.

    YanıtlaSil
  11. Ahu; afiyet neslibal oldu :)

    Hayat Cafe; bir dilim de al. İki dilim de al canım.

    Elif'in defterinden; valla pek lezzetliydi.

    YanıtlaSil
  12. canım cok guzel olmus ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  13. Tarifkolik/Öznur11 Ocak 2012 15:34

    Nefis görünüyor canım ellerin dert görmesin sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. ELLERİNE SAĞLIK CANIM,HARİKA GÖRÜNÜYOR.
    YENİ YILIN VE TÜM YILLARIN PASTANIN TADI VE GÜZELLİĞİNDE GEÇMESİNİ DİLİYORUM.
    SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  15. Sevalce Lezzetler; amin inşallah :)

    Karabiberin mutfağı; teşekkürler.

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...