23 Eylül 2013 Pazartesi

İç Pilav mı Desem İçli Pilav mı Desem Ne Desem?


Her ailenin bir ferdinin kendine has ve özellikle çok güzel yaptığı bir yemek vardır. Hatta kendisinden bahsedilirken çoğu zaman o yemekle anılırlar. Annemin yemek tariflerini yazdığı defterde bile "falancanın kurabiyesi, filancanın böreği, bilmemkimin salatası..." diye yazar tarifler. Yani kurabiye, börek, tarif her ne ise o kişinin adı ile özdeşleşir.

Bizim evde de yılbaşı deyince aklımıza ilk gelen, annemin iç pilavıdır. Günler öncesinden hayali kurulmaya başlanır, hindi etini sevmediğim ve annemin içine ısrarla koyduğu halde iç pilav yılbaşı gecesine hazır edilir ve hele bir de içinde kestane varsa değmeyin lezzetine bir pilav haline gelir.

Yılbaşına aylar varken ve iç pilavın hayali benden hayli uzakken nedendir bilinmez, bende bir anda iç pilav yapma isteği uyandı. Ya yılbaşını özledim ya da annemi bilmem ama o iç pilav benim tarafımdan yapıldı ve afiyetle yenildi.

İç pilavla anılmak ister miyim bilmiyorum ammavelakin anneminki kadar lezzetli olduğundan eminim. Nerden mi eminim? Çünkü Nimet Ustanın iç pilavının tadı asla unutulmaz...

MALZEMELER:
3 su bardağı pirinç
Yarım kilo tavuk ciğeri
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 adet havuç
1 tutam dereotu
1 adet tavuk bulyon
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı tane karabiber
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tereyağı
4,5 su bardağı kaynar su

YAPILIŞI:
  • Öncelikle pirinci sıcak suda yarım saat kadar bekletin. 
  • Ciğerleri bir tencerede hiç su koymadan pişirin. Suyunu çektiğinde çok az su koyup suyunu çekene kadar tekrar pişirin. Kenarda dursun. 
  • Başka bir tencerede rondodan geçirilmiş kuru soğanı 3 yemek kaşığı zeytinyağı ile kavurun. 
  • İçine dolmalık fıstıkları koyup fıstıklar pembeleşene kadar kavurmaya devam edin. 
  • Tavuk bulyonu ekleyin. 
  • Pirinçleri bol suyla yıkayıp süzün. Pirinçleri de ekleyip yavaş karıştırarak kavurun. (Ortalama 5 dakika) 
  • Havucu küp küp doğrayıp kuş üzümleri ile birlikte pirince ekleyin. 
  • 4,5 su bardağı kaynar suyu üzerine döküp tencerenin kapağını kapatıp, ocağı hızlıya alın. Göz göz olup fokurdamaya başladığında altını kısıp baharatları ve tereyağını ekleyin.
  • Pilavınız pişince altını kapatın ve biraz demlendirin. Demlenmiş pilava ciğerleri ve ince kıyılmış dere otunu ekleyin. (Ciğerleri en son eklememizin sebebi pilavı karartmasın diye. Dere otunu da en son koyuyoruzki sıcakta pişip buruşmasın, yeşil yeşil kalsın.) 
  • Yuvarlak bir çorba kasesine doldurup tabağa ters çevirerek servis yapın..
Not: İsterseniz iç pilava badem ve kestane de koyabilirsiniz.

Afiyet şeker olsun..

23 yorum:

  1. Neslim , yeni yazılarımın sende güncellenmediğini yazmışsın . Aynı durum bende de olmuş. Ben de hala limonlu cheese cake tarifin son post olarak gözüküyor . Allah 'tan şüphelenip bloguna baktım yoksa bu nefis iç pilav tarifini geç görecektim . Gerçekten nefis olmuş Neslim , davet sofralarına layık . Ellerine sağlık canım , öpüyorum .
    Eşin ne kadar şanslı olduğunu biliyordur mutlaka .
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Sabah sabah canım çekti,nefis görünüyor..ellerinize sağlık,anne tarifi gibisi yoktur..

    YanıtlaSil
  3. görüntü sunum harika canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Harika bir pilavmış gerçekten malzemelrden belli
    Kestanelisine bende bayılırım
    Ellerinize sağlık
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar,
    Ellerinize sağlık. Nefis görünüyor. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil
  6. İç pilavı çok severim, ellerinize sağlık

    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Zeynebim; severek takip ettiğim çoğu bloğun güncellemeleri kumanda panelime düşmüyor. Hepsine tek tek gidip bakıyorum. Nedendir anlamadım ben de. İç pilav da seni görmeseydi üzülecekti emin ol.. Sağol canım benim. Valla eşim biliyor galiba. Ama keşke o pilavı yiyen herkes ne kadar şanslı olduklarını bilebilseydi..

    YanıtlaSil
  8. Nursen Aksoy; teşekkür ederim. Anne tarifi gibisi de anne gibisi de yok maalesef..

    YanıtlaSil
  9. Mutfapa buyrun; teşekkür ederim Sevdacım. Harikasın :)

    YanıtlaSil
  10. Pumpulinin mutfağı; valla bu pilavın içinde yok yok. Kestane yok ama yakında o da olacak inşallah :) teşekkürler..

    YanıtlaSil
  11. Selda'nın mutfak defteri; merhabalar :) ben de teşekkürlerimi bırakıyorum.

    YanıtlaSil
  12. Tarifname-Seda; iç pilavı sevmeyen de beğenmeyen de bizden değildir zaten :) teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. Ellerinize sağlık.Çok leziz olmuş sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. Sema; teşekkür ederim sağolun.

    YanıtlaSil
  15. bende cok guzel gorunuyooo yiyesim geldi desemmm :)

    YanıtlaSil
  16. Ferhat Bayram; ben de çok teşekkürler afiyet şeker olsun derim :)

    YanıtlaSil
  17. Ne diyosuuunnn, çok severim :)) Ellerine sağlık. Bolll bol ye tamam mı :)))

    YanıtlaSil
  18. Ahum; sevmeyen var mıdır merak ediyorum zaten. Yerim tamam :)

    YanıtlaSil
  19. CANIM NASILSIN BENDE ELİNE SAĞLIK DİYORUM:))

    YanıtlaSil
  20. Bir Kase Lezzet; iyiyim Ayşecim teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  21. Böyle görünüşü güzel ve lezzetli salata tarifleri bulmak gerçekten zor. Ben sürekli böyle güzel salataları takip edip arşivliyorum. Paylaşımın için teşekkürler

    YanıtlaSil
  22. Böyle görünüşü güzel ve lezzetli salata tarifleri bulmak gerçekten zor. Ben sürekli böyle güzel salataları takip edip arşivliyorum. Paylaşımın için teşekkürler

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...