13 Eylül 2013 Cuma

Limonlu Cheesecake


Bir pasta yapmalıydım. Kolay olmalıydı, hafif olmalıydı, yerken ekşi sonra da farklı bir tat bırakmalıydı. En önemlisi ilk defa yapılan özel bir pasta olmalıydı. Ne zamandır cheesecakede gözüm vardı. Ama o pasta mıydı acaba? Ya da "özel" pasta olabilir miydi? İnternette o kadar çok cheesecake tarifi vardı ki, ben dolgusunda süzme yoğurt da olsun istiyordum, kalıp gibi kesilsin istiyordum (bunun için jelatin şartmış, maalesef markette bulamadım), üzeri limon soslu olsun istiyordum. Falan filan.. Sonunda kendime en yakın olan tarifi yine kendime göre uyarladım.

Kolay oldu mu? Olmadı..
Hafif oldu mu? Eh..
Farklı bir tat bıraktı mı? Muhtemelen..
Özel bir pasta oldu mu? Kesinlikle evet!..
MALZEMELER:

Tabanı İçin:
2 paket burçak bisküvi
1 avuç badem
1 yemek kaşığı tereyağı (eritilmiş)

Dolgu Kreması İçin:
1 paket Muratbey labne peynir
1 su bardağı Muratbey süzme yoğurt
1 paket krema (200 ml)
½ su bardağı toz şeker
2 yumurta
1 paket vanilya
2 limon kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı limon suyu

Sosu İçin:
½ su bardağı su
1 limon suyu
1 limon kabuğu rendesi
1 yemek kaşığı nişasta



YAPILIŞI:

Tabanı:
  • Bisküvileri ve bademi rondodan geçirip erimiş tereyağını ekleyin.
  • Kelepçeli kalıbın tabanına elinizle bastırarak yerleştirin. 
  • Derin dondurucuya kaldırın. 
Dolgu Kreması:
  • Bir kapta labne peyniri, yoğurdu, kremayı ve şekeri mikserle iyice çırpın. 
  • Üzerine çırpılmış yumurtaları ekleyin. (Yumurtaları çırparak koymanız daha kolay karışmasını sağlıyor)
  • Sonra vanilyayı, limon suyunu ve limon kabuğunu ekleyerek hafifçe karıştırın. (Hafifçe karıştırın ki sönmesin) 
Kalıbı buzluktan çıkarıp üzerine karışımı dökün. Önceden ısınmış 160 derecelik fırında 40 dakika pişirin. Fırından çıkarıp soğumasını bekleyin. (Pişmemiş gibi görünebilir ama meraklanmayın dolapta toplayacak kendini) 

Sosu:
  • Sos malzemelerini bir tencerede kıvamlı olana kadar pişirin. 
  • Ilındıktan sonra malzemenin üzerine kaşıkla yayarak yedirin. 
Sos ile ilgili bir ayrıntıdan bahsetmeliyim. Bazı tariflerde limon sosunu yumurta sarısı ile birlikte benmari usulü pişirmişlerdi. Önce onu denedim. Yumurta kokusu gitmedi, o yüzden o sosu döküp, nişasta ile yaptım. Bence daha hafif ve lezzetli.


Soğuduktan sonra buzdolabında dinlendirin. 1 gece kalsa daha iyi. Limonla süsleyip servis yapabilirsiniz.

Afiyet şeker olsun..

20 yorum:

  1. Cheesecaken limonlusuna bayılırım ellerinize sağlık...sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. limonlu olan herşeye bayılırım müthiş görünüyor ellerine sağlık...bende beklerim...sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. elinize sağlık, çok hoşşşşşş... :)

    YanıtlaSil
  4. Nursen Aksoy; en güzeli de limonlusu bence. Teşekkür ederim benden de selamlar..

    YanıtlaSil
  5. Verda Varlı; ben de çok seviyorum limonu. Kokusu bile yeter. Çok sağolun. Geliyorum hemen..

    YanıtlaSil
  6. Nefis olmuş Neslim , ellerine sağlık . İzninle bir dilim alıyorum , limon kokusu buraya kadar geldi . Fotoğrafı da çok beğendim canım , sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Wow! Nefis olmuş bu. Limonlu limonlu. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

  8. Ellerine sağlık Neslicim:)Görüntü muhteşem,lezzetin de muhteşem olduğundan eminim:)
    Benim de cheesecake de tercihim,freş bir tat bıraktığı için limon'lusundan yanadır:)
    (Cheesecake'nin serteşmesi için jelatin yerine limonlu jel de ayni işi görüyor)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  9. merhaba :)
    ayy süper görüNüyo caNım eLiNe emeğiNe sağLık :)
    afiyet baL şeker oLsuN :)
    eN kısa zamaNda deNemeLiyim saNırım :)

    YanıtlaSil
  10. Zeynebim; çok sağol canım benim :) istediğin kadarı senin olsun.

    YanıtlaSil
  11. Denizcim; seninkiler gibi olmasa da idare eder işte :)

    YanıtlaSil
  12. Seval Hanım; limonlu jeli öğrendiğim çok iyi oldu. Çünkü jelatin her markette bulunmuyor. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

    YanıtlaSil
  13. Saklı Bahçem; merhaba :) ay çok teşekkür ederim. İlk fırsatta deneyim bence de.

    YanıtlaSil
  14. sende ne çok sey istemişsin be Neslican :)
    ellerine sağlık tatlımm :)

    YanıtlaSil
  15. Denizcan; çok şey istemişim dimi :) sağol canım benim..

    YanıtlaSil
  16. Ellerine sağlık.görüntü harika...

    YanıtlaSil
  17. Özgür Tatlar; teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  18. Görüntüsü yeter zaten :) Ellerine sağlık neslim.

    YanıtlaSil
  19. Ahum; teşekkür ederim sarı şekerim benim :)

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...