4 Nisan 2016 Pazartesi

Ev Yapımı Yoğurt

Her yiğidin bir yoğurt yiyişi varsa, her yoğurt yiyenin de bir yoğurt mayalaması olmalı. 

Yoğurt mayalamayı gözümde nasıl büyüttüysem, ilk denemede baya bir heyecan yapmış, sonucun mükemmele yakın olması halinde de ohooo yoğurt mayalamak bebek işiymiş demiştim. Bebek işi demişken, bebeklere ek gıdaya geçildiğinde ilk verilenlerden birinin yoğurt olması ve bu yoğurdun ev yoğurdu olması gerekliliği de beni yoğurt yapma fikrine oldukça yaklaştırmıştı. Yaklaştırmıştı yaklaştırmasına ama nedense bir türlü yoğurt mayalamaya cesaret edemiyordum. Ta ki Leyla'nın kavanozu ters çevirdiğinde bile bozulmayan ev yapımı yoğurtlarını görene kadar. Karşınızda ilk defa yoğurt mayalamış bendenizin yoğurtları duruyor.


Ne yalan söyleyeyim ev yoğurdunun (yani anne yoğurdunun) tadı bana hep ekşi, kıvamı da cıvık geldiğinden pek sevememişimdir. Sebebini şimdi anlıyorum, annelerimiz ya da büyüklerimiz yoğurdu tencerede kaynatıp, aynı tencerede mayaladıklarından, yoğurdu bozar bozmaz yoğurt sulanmış, haliyle hafif ekşi bir tadı olmuş. Haaa ben tencerede kaynatıyorum, aynı tencerede mayalıyorum, bozduğumda ne sulanıyor ne de ekşiyor, kütük gibi yoğurtlarım oluyor diyen varsa da yoğurt çalan ellerinden saygı ile öpüyorum. 


Ben tatlı ve katı yoğurt seven biriyim. Ha bir de kavanozlarda olması tercihim. Ev yoğurtları her ne kadar marketlerdeki gibi tatlımsı ve katı olmasa da, bu tarifle oldukça koyu kıvamlı ve ekşi olmayan yoğurtlarınız olabilir. Tabi ki bazı püf noktaları uygulamak şartıyla.

İlk denemem oldukça başarılı olmuştu olmasına ama sonrasında bunu nasıl biraz daha tatlı bir yoğurt haline getirebilirim diye internette araştırırken onlarca yoğurt mayalama tekniği gördüm. 


Kimisi açık sütle kimisi günlük pastörize sütle mayalamış (her ikisini de denedim), kimisi tencerede, kimisi cam kavanozda, kimisi çömlekte mayalamış (ben cam kavanozu öneririm, biraz zahmetli ama değer), kimisi mayalama sıcaklığını derece ile ayarlamış, kimisi serçe parmağı ile 7'ye kadar saymış kimisi 10'a kadar saymış, serçe parmak dayandıysa tamamdır mayalayabilirim demiş (benim acı eşiğim yüksek olmasına rağmen 7'de karar kıldım), kimisi fırında mayalamış (ki bana göre yoğurt için 3-4 saat çalışan bir fırın tamamen elektrik israfı), kimisi yoğurt makinasında yapmış (minik minik kaplarda mayalamak bebek için uygun olsa da ev halkına yetmez), kimisi tatlı olsun diye toz şeker veya bal eklemiş (ben de bir keresinde mayaya bal ekledim ama hiç de öyle aman aman tatlı bir yoğurt olmadı, bence gereksiz), kimisi 1 litre süte kimisi yarım litre süte 1 tatlı kaşığı yoğurt koyup mayalamış (ikisini de denedim), kimisi 1 litre süte 1 yemek kaşığı maya koymuş, kimisi yoğurdu sütle özümsetmiş öyle mayalamış, kimisi mayalanan yoğurdu 3-4 saat sarmış, kimisi 8 saat (ben her ikisini de denedim), kimisi üzerine süzgeç kapatmış falan.. Bu teknikler uzar gider. Önemli olan denemiş olduğunuz tekniğin sizin damak tadınıza uyması. 


Benim şansımdan mıdır, yoksa yoğurt mayalama ile ilgili bir sürü tarif okuduktan sonra aklıma yatan püf noktalara önem vermemden midir bilmiyorum, mayaladığım bütün yoğurtlar katı ve lezzetli oldu. Katı dediysem kaskatı değil ama kavanozu ters çevirdiğimde bile bozulmayan bir katılıkta. Ve açılmayan kavanozda neredeyse 10 gün dayanan bir lezzette.


Şöyle bir yoğurt çalayım, sonra o yoğurdu ters çevireyim, alem bozulmayan lezzetli mi lezzetli ev yoğurdu görsün diyorsanız buyrun tarife:

MALZEMELER:
1 litre süt 
2 yemek kaşığı yoğurt (ekşi olmasın) 
2 adet 500 ml.lik cam kavanoz
1 adet tahta kaşık (malzeme listesinde yer alması olmazsa olmaz türden benim için)


YAPILIŞI:
  • Sütünüzü suyla ıslatılmış çelik tencereye boşaltın. (Tencereyi su ile ıslatınca tencerenin dibi tutmuyor.) 
  • Sütü kaynatın. Kaynayan sütü tahta kaşıkla bir kaç kez karıştırarak ve havalandırarak 5-10 dakika daha kısık ateşte kaynatın. (Bu da sütün buharını çıkartarak yoğurdun daha katı olmasını sağlıyor.)
  • Kaynayan sütün kaymağını kavanozlara eşit paylaştırın. 
  • Kaynamış sütten 1 yemek kaşığı ayırıp, küçük bir kapta süt ile yoğurdu iyice karıştırın. (Bu da yoğurt ile sütü özümseyerek mayanın eşit sıcaklığa gelmesini sağlıyor.) 
  • Sütü kavanozlara boşaltmadan önce, kavanozların altına havlu ya da kalın bir bez serin. (Kavanozlar muhtemelen mermerin ya da mutfak tezgahının üstünde olacakları için ısıları çabuk düşecektir. Altlarına serilen bez ya da havlu ısıyı korur.) 
  • Sütü kavanozlara paylaştırın.
  • Serçe parmağınızı süte batırdığınızda 7'ye kadar sayın, dayanabiliyorsanız mayalamaya hazırdır. 
  • Hazırladığınız mayayı kavanozun ortasından yavaşça dökün. (500 ml.lik kavanoza 1 yemek kaşığı maya) 
  • Tahta kaşık ile dipten yukarıya doğru karıştırarak mayayı süte yedirin. 
  • 5 dakika sonra kavanozların kapaklarını kapatıp üzerlerini 3 kat havlu ya da sofra bezi ile sarıp sıcak bir ortamda 6-8 saat arası mayalandırın. 
  • Mayalanan yoğurtların kapaklarını açıp ağzı açık bir şekilde buzdolabında bekletin. (Buzdolabına koyarken fazla sarsmamaya dikkat edin.) 
  • 1 saat sonra kavanozların kapaklarını kapatıp buzdolabında dinlendirin. 
Mümkünse 1 gün buzdolabında beklettikten sonra afiyetle kaşıklayın. 

17 yorum:

  1. Bu çok keyifli bir çalışma:))) ben de evde deneyen biri olarak çok severim:)))
    Eline sağlık. ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle. Bitseler de yenilerini yapsam dedirtiyor :)

      Sil
  2. Bu aralar ben de yoğurt yapımlarını araştırıyordum. Öyle bir denk geldi ki yazınız. Makineden almadan önce, evde kendim tutturup tutturamayacağımı denemek istiyordum da hangi tarif karar veremiyordum.
    Damak zevkimiz tamamen aynı. Tatlı ve koyu kıvamlı yoğurt seviyorum. Peki şimdi günlük süt ile mi deneyeyim yoksa kutu sütler ile mi?
    Becerebilirsem sonucu sizinle muhakkak paylaşacağım:)
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam da ihtiyacınız olan bir zamanda denk gelmeme çok sevindim açıkçası. Naçizane tavsiyem önce bir makinasız deneyin (hoş makina ile nasıl oluyor onu da bilmiyorum) sonuçtan memnun kalmazsanız ondan sonra tekrar makinayı düşünürsünüz. Günlük sütle yapmanızı öneririm. Diğerleri uzun ömürlü olduğu için katkı maddesi vardır mutlaka. Hatta bulabilirseniz güveneceğiniz sokak sütçüsünden de alabilirsiniz. Umarım tarifim beni mahçup etmez. Sonucu sabırsızlıkla bekliyorum.
      Sevgiler..

      Sil
    2. Neslihan Hanım, sonunda bir sütçü amca buldum ve ondan süt alıp denedim. Tarifinize eksiksiz uymaya çalıştım. Sizin cam yoğurt kaplarından var bende de, onlara yaptım. Tek dezavantajım, hazır yoğurttan maya almamdı. İnanın heyecanla elim titreye titreye, besmele çekerek yaptım tutsun diye :)
      Sonuç, bu sabah baktım, üstü kaymaklı, tadı tatlı, kabında kıpırdamayan şahane bir yoğurdum oldu. Sabahın köründe eşimin peşinden koşturdum bak yoğurdum tuttu tatsana diye :)
      Çok teşekkür ederim tarif ve püf noktaları için. Yoğurt makinesi almama gerek yokmuş. Umarım böyle tutmaya devam eder yoğurtlarım. İnsanın kendi yaptığı yoğurdu/tereyağını/peynirini yemesi harika birşey.
      Neslihan Hanım, müsadeniz olursa, yazınızı kaynak göstererek, ilerde bir yayında yoğurt yapışımı paylaşmak istiyorum. Bir mahsuru olur mu?
      Teşekkürler tekrardan. Sevgiler.

      Sil
    3. Ya mesajınızı görünce nasıl sevindim bilemezsiniz. Hep merak ediyordum acaba yaptınız mı, nasıl oldu diye? İstediğiniz gibi olması beni çok mutlu etti inanın. Bundan sonraki mayalarınız kendi yoğurdunuzdan olacağı için hazır yoğurttan maya almanız hiç problem değil. Hatta bundan sonra daha da lezzetli yoğurtlarınız olacak.
      Müsade ne demek onur duyarım sayfanızda ismimin yer almasından. Hiç bir mahsuru yok. Ben teşekkür ederim deneyip, beğendiğiniz için.
      Size ve eşinize selamlar..

      Sil
    4. İnşallah. Çok teşekkür ederim tekrardan nezaketiniz ve yardımcı oluşunuz için.
      En içten Sevgiler selamlar benden olsun.

      Sil
    5. Nesliş Hanım nasılsınız?
      Sonunda yoğurt tarifimi paylaştım. Kulaklarınızı da bol bol çınlattım:) Çok teşekkürler tekrardan.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
    6. İyiyim teşekkür ederim. Ben de diyorum bu kulaklar neden çınlıyor? :) Çok güzel anlatmış ve fotoğraflamışsınız. Asıl ben teşekkür ederim inceliğiniz ve paylaşımınız için..

      Sil
  3. Ben de evde yogurt mayalıyorum.Mayalanmış yogurdu 4.5 saat sıcak ortamında bekletip buzdolabına kaldırıyorum böylece ekşimeden katı bir kıvamda yoğutlarım oluyor.Ama sütçü amcanın bu aralar getirdiği yoğurtlar biraz sulu.Süt/su dengesini bozdu sanırım :)Sizinkiler maşallah süper olmuş,elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mayalama süresi biraz da şans işi sanki. Hangi saat tuttuysa bırakmamak lazım :) Sizin sütçü amcanın tek katkı maddesi su olsun razıyız :) Beğenmenize sevindim.

      Sil
  4. Merhabalar.
    Fabrikalarda üretilen yoğurtları asla yiyemiyoruz. Biz de yoğurdumuzu hep kendimiz yaparız. Yoğurt için kullanacağımız mayanın asla fabrikada üretilen yoğurttan olmamasına özen gösteriyoruz. Aksi halde, evde yaptığımız yoğurt da aynen fabrika yoğurdu gibi oluyor ve tüketemiyoruz. Sizin mayalama yönteminiz de çok güzel. Biz yoğurtlarımızın yüzünü bir kapta biriktiriyoruz ve yoğurt yüzünden de tereyağımızı çıkarıyoruz. (Bir plastik bidonu yayık gibi kullanıyoruz)
    Bu güzel ve yararlı paylaşımınız için çok teşekkür ederim.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey, evde yoğurt yapmaya başladıktan sonra marketlerde satılan yoğurtlar bana öyle lezzetsiz gelmeye başladı ki.. Hem katkı maddesi çok, hem paketi açtığımız halde günlerce bozulmuyor, hem de doğal değil. Yoğurdun yüzünden tereyağ yapılışını ilk defa sizden duydum. Çok özverili bir iş olmalı. Ama insanın kendi elinin değdiği ve severek yaptığı her şey uğraşmaya değer. Ben teşekkür ediyorum. Selamlar, sevgiler..

      Sil
    2. Merhabalar.
      Evet, eskiden evlerinde tereyağlarını üreten insanlarımız da böyle yaparlardı. Hem yoğurdun yüzünü, hem de artan yoğurtlarını bir çömlekte biriktirirler daha sonra tuğrunda yayarlardı. (Tuğrun delikli çömlektir.) Yoğurdun yüzünü biriktirin, normal 5 kiloluk bir kavanozda sallayacak kadar olunca, önce mikser ile iyice karıştırın, sonra da kavanozu mıtfak masası üzerinde bir ileri bir geri çalkalayın. Bakın ne kadar güzel bir tereyağ çıkıyor görün. Çalkalama sonucunda tereyağ ayranın üzerine çıkar, one elinizle toplayıp çıkarın ve elinizle ayranını sıkarak bir kaba topalak yapın. Ve afiyetle kahvaltıda tüketin.
      Selam ve dualarımla.

      Sil
    3. Umarım tereyağımı kendimin yaptığı günler de bir gün gelir Recep Bey :)

      Sil
  5. Bir defa denedim yoğurt mayalamayı ama annemle aramızdaki bir yanlış anlaşmadan dolayı yoğurdum tutmadı. Sonra da denemedim, zaten yalnızım diye. Ama tutmayan yoğurdumdan da peynir yapmıştım. İleride ihtiyacım olursa ben de deneyeceğim. Çok özeniyorum zaten yoğurdunu, peynirini hatta ekmeğini kendisi yapanlara. Size de Maşallah diyorum. Elinizin ayarı güzelmiş demek ki. Ellerinize sağlık, iyi hafta sonları dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İhtiyacın olduğunda hatta sırf keyfine bile bir kez daha dene bence Deniz. İnan tuttuğunu görünce pek bi gururlu oluyor insan :) Ben de yoğurdunu, peynirini ve ekmeğini yapanlara çok imrenirdim. Şükür yoğurt tuttu. Sırada ekmek var.. İyi haftalar..

      Sil

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...