16 Şubat 2011 Çarşamba

Portakal Reçeli


Hem arkadaşlarımın tariflerinde, hem de kış aylarının son demlerinde bir portakal sevdasıdır gidiyor..
Ben de Öznur'dan esinlenerek bu sevdaya ortak olmak istedim. Hayatımda ilk defa reçel yaptım ve ilk denemem portakal reçeli oldu. Güzel de oldu ;)

Bazı ilkler ya unutulmaz güzellikte olur ya da hayal kırıklığına uğratır ya, portakal reçeli benim için unutulmaz ilkler arasına girdi. Sevdiceğimin reçelimi tadamamış olması dışında herşey yolunda gitti. 

Biraz doğaçlama olsa da kolay, lezzetli ve mis kokulu bir portakal reçeli yapmak isteyenlere buyrun tarifi...

MALZEMELER:
6 adet portakal
4 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 su bardağı portakal suyu
Yarım limonun suyu
6 adet karanfil

YAPILIŞI:
Portakalları iyice yıkayıp kabuklarını soyun. Kabukları küp küp (ya da istediğiniz gibi) doğrayıp, üzerini örtecek kadar suyla yumuşayana kadar haşlayın. (Yaklaşık 20 dakika) 
Portakallar acısını versin diye birkaç defa haşlayanlar da var ama ben çok yumuşak sevmediğimden bir kere haşlayıp suyunu süzdüm. Acısı da kalmadı zaten.

Bir tencerede şekeri, suyu ve portakal suyunu sürekli karıştırarak kaynatın. Şurup kıvamına gelince haşladığınız portakal kabuklarını ekleyin. Yaklaşık 45 dakika kadar orta ateşte kaynatın. En son yarım limon suyunu ve karanfilleri de ekleyip 10 dakika daha kaynatın. Altını kapatıp reçeli kavanozlara boşaltın. Reçel soğudukça koyulaşıyormuş. Kıvamını buluyormuş.


Afiyet şeker olsun..

10 yorum:

  1. canım portakal kabuğu reçeli yapmıştım da suyunu koymamıştım:) sper fikir.portakalın içinden yapınca ezik gibi oluyor suyu akıyor gibi ama inşAllah deneyeceğim tekrar.
    ben bu reçeli yaza saklmak için yapıyorum.çok sevdiğim portakallı lorlu kurabiyeyi yazın da yapmak için.tarifini portakal ağacından aldım.eğer denememişsen muhakkak denemeni öneririm hazır reçelin de varken:)
    canım bir de reçeli sıcakken konserve kavanozlarına koyup ağzını sıkıca kapatıp ters çevirip 1 gün bekletip sonra açınca çok dayanıklı oluyor.senesine kadar hatta daha fazla bozulmaz.eğer normal kaba koyarsam bozulabiliyor.
    çok başını ağrıttım kusuruma bakma.çok güzel olmuş.ellerine yüreğine sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. Hoşgeldin Balparemmmm :))
    (Ay dilim alışmış napiyim)
    Senden yorum almak ve tavsiye duymak nasıl hoşuma gitti bi bilsen. Çay sofrasına hemen gelip oturdum, sakın bizi bırakıp gitme olur mu?? Daha senden neler neler öğrenicem ben. Reçel sıcakken kavanozun ağzını kapatıp ters çevirmeyi annem de önerdi ama 2 kavanoz çıktığı için yapmadım. Bir dahaki sefere daha fazla yaparsam öyle yapıcam.
    Bahsettiğin kurabiyeyi de deniycem.
    Görüşmek üzere arkadaşım..

    YanıtlaSil
  3. bende yaptım bir kavanoz ama benden başka yiyen yok bende farklı şekillerde değerlendirmeyi düşünüyorum.
    ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  4. hiç denemedim ama görüntü çok güzel.ellerine sağlık arkadaşım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Lezzete Dair; portakal şekerlemesi yapmak bana zor geldiğinden, ben pastalara ve kurabiyelere de reçelin tanelerinden koymayı düşünüyorum :)

    Sevdacım bence denemelisin. Hem kolay hem de lezzetli ;)

    YanıtlaSil
  6. canımm Neslican:) ellerine sağlık tatlım pek güzel olmuş görünüşünden belli:) hiç yapmadım ama yapmak istediğim birşey doğrusu..

    YanıtlaSil
  7. Yapmalısın Denizcan :))
    Senin gibi bi pasta-kurabiye canavarı o reçelin tanelerini nelere nelere koyar ;)

    YanıtlaSil
  8. ellerine sağlık çok güzel görünüyor kaymakla ne güzel yenir

    YanıtlaSil
  9. eline sağlık neslice... afiyet olsun :).

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Kendimce ve Ferah; yorumlarınız için teşekkür ederim ;)

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...