Hayatımda
hiç görmediğim, hiç tatmadığım, hatta bir kaç gün öncesine kadar adını bile hiç
duymadığım bir reçel yaptım. Kozalak Reçeli.
Çam
kozalağının reçeli mi olurmuş diyebilirsiniz. Bu çok normal ve yerinde bir
tepki. Ama faydalarını duyduktan ve tadına baktıktan sonra evinizde bulundurmak ve hatta pişirmek isteyebilirsiniz. Pişirirken evi saran çam kokusunu duyduktan
sonra bitse de yenisini yapsam bile diyebilirsiniz.
Seneler
önce kozalakları boyayıp, süsler yapıp evimde dekor olarak kullanmış ve
bloğumda paylaşmıştım. Veee kozalakları sevmek için artık daha çok sebebim var.
Açıkçası kozalağın reçeli olabileceği hiç aklıma
gelmedi. Bu reçelin tarifini internette gördüğümde, beraberinde okuduklarım
beni çok etkiledi. Ormandan gelen şifa diye bahsediliyor. Gerçekten de öyle.
Doğanın bize sunduklarına alıcı gözüyle bir baksak, ne güzellikler görüp, ne
şifalar bulacağız.
İsmi
ne kadar güzelse, tadı da bir o kadar lezzetli kozalak reçelinin. Ama bu reçel
öyle ekmeğe sürülüp löpür löpür yenen türden değil. Şifa niyetine daha çok. Günde
1 tatlı kaşığını geçmemek gerekiyor. Astıma, öksürüğe, bronşite, üst solunum
yolu enfeksiyonlarına iyi geldiği, vücut direncini arttırdığı söyleniyor.
Rusya’da
yıllardır soğuk algınlığı, grip, üst solunum yolu enfeksiyonları, astım, boğaz
ve diş eti hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor. Hücre yenileyici özellikte
olduğundan cildi gençleştiriyor. Vücudu yeniliyor, enerji veriyor. Muhteşem
aroması sayesinde nefes almayı kolaylaştırıyor. Çam ağaçlarının sakinleştirici
etkisi ve çam kokusunun insanı rahatlatan özelliği sayesinde bir diğer faydası da insanı rahatlatması. Özellikle hastane
bahçelerinde çam ağaçlarının olması tesadüfi değilmiş demek.
Kozalak
reçelini yapmanın çok fazla zorluğu yok. Sadece dikkat edilmesi gereken birkaç
husus var. Mesela kozalakların türü, toplanma mevsimi, kozalakların boyutu ve
hijyen. Mayıs-Haziran Temmuz aylarında çıkan, bebek kozalak türündeki küçük
yeşil kozalakların toplanması gerekiyor.
Her üç ayı geçirmiş olsam da
evimizin bahçesindeki yeşil ve bebek kozalaklardan toplayıp yaptım reçelimi.
Gayet de güzel oldu. İnternette bazı tariflerde reçelin rengi kırmızıya çalan
bir tondaydı. Kıvamı da benimkinden daha kıvamlı gibi görünüyordu. Ama
izlediğim videolarda kozalakların toplandığı yerin ve mevsiminin reçelin
renginde etkili olabileceğini düşündüm. Bence dağlarda yetişen çam ağaçları
daha reçineli olabilir. Ancak kıvam olarak hepsi hemen hemen aynı. Reçel dense
de daha çok şurup kıvamında. Benim kozalak reçelim de bal rengine yakın bir
renkte ve baldan biraz daha akışkan bir kıvamda oldu. Çok da güzel oldu.
Ben
internetten birkaç tarif okuyup kendimce uyarladım. Bazı yerlerde 20
kozalağa 2 kilo şeker koymuşlardı. Şeker miktarını çok fazla buldum. Tamam
şekerin reçelde kıvam arttırıcı ve koruyucu özelliği var ama şifa amaçlı
yapılan bir reçelin o kadar çok şekerli olmasına bence gerek yok. O yüzden
şeker miktarını azaltıp su miktarını arttırdım. (Su miktarını arttırmasaydım
daha koyu kıvamlı olabilirdi.) Bir de kozalaklar kaynadıkça açılıyormuş.
Benimkilerin bazıları açılmadı. Reçinesini arttırmak isterseniz kozalakları
kaynatmadan önce kozalaklara bıçakla yarık atabilirsiniz.
Önemli
bir hatırlatma yapayım. Bu tarif ilaç niteliğinde değildir. Kronik hastalığı
olanların ya da alerjik bünyeye sahip olanların doktorlarına sormadan
kullanmamalarını öneririm.
Kozalak
Reçelinin tarifine gelirsek..
MALZEMELER:
30-40 adet yeşil bebek kozalak (3-4 cm. büyüklüğünde)
1,5 litre içme suyu
900 gr. toz şeker
1 limon suyu
1 çay kaşığı limon tuzu
YAPILIŞI:
- Çam ağacından topladığınız yeşil bebek kozalakları geniş bir kapta 10-15 dakika suda bekletin.
- Suyunu süzüp musluğun altında tek tek elinizle yıkayın. (Üzerinde üvez, toz kalmamalı.)
- Tek tek yıkanan kozalakları büyük bir tencereye koyup 1,5 litre suyla birlikte bir saat kaynatın. (Bazı tariflerde haşlanan suyu süzüp birkaç sefer bu işlemi tekrarlatıyordu. Bu işlem tekrarlanıp suyunu süzdükçe reçinenin de kalmayacağını düşündüm, öyle yapmadım.)
- Bir saat kaynayan kozalakların suyunu süzmeden şekerini ilave edin. (Kozalaklar içindeyken)
- Kıvam alana kadar şekerle birlikte ara sıra tahta kaşıkla karıştırarak pişirin. (Yaklaşık yarım saat)
- Ocaktan almaya yakın içine limon suyunu ve limon tuzunu ekleyin. (Benim hem limon suyu hem de limon tuzu eklememdeki maksat ekşi olmasını istemem.)
- Ilındıktan sonra kavanozlara döküp içine birkaç tane pişmiş kozalak koyarak kavanozların kapağını kapatın.
Ben
kozalak reçelimi farklı lezzetlerle buluşturup çeşitlendirdim. Pekmezle
karıştırdım. İçine birkaç tane karanfil attım. Müthiş lezzetli bir enerji
bombası oldu. Siz de bal, zencefil, tarçın, karanfil ile karıştırıp özellikle
kış aylarının yaklaştığı günlerde 1 tatlı kaşığı yiyerek vücut direncinizi arttırabilirsiniz.
Tekrar söylüyorum günde 1 tatlı kaşığı.
Tekrar söylüyorum günde 1 tatlı kaşığı.
Afiyet
şifa olsun..
Benim de merak ettiğim bir reçeldi. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Görünce merak edilesi bir reçel :)
Sil4 yıl kadar önce Cepa'daki bir şarküteride turşusunu görüp çok şaşırmış, reçeli olduğunu da öğrenmiştim; ama 'Güzel olmaz' düşüncesiyle yapmayı aklıma bile getirmedim. Yapan, tarifini verip öneren siz olunca düşünülebilir.
YanıtlaSilElinize sağlık. Şifa olsun dileklerimle, sevgiler...
Ben de turşusunu duydum bakın sizden. Cepa dediğinize göre Ankara'da mı yaşıyorsunuz? Eğer öyleyse pek sevinirim :)
SilHiç yemedim,çok güzel gözüküyor ama çok üşenirim böyle şeyler yapmaya :( Emeklerine sağlık Neslihancığım :)
YanıtlaSilTeşekkürler canım. Üşenmezsin sen :)
Silselammm,
YanıtlaSilbloğumda bir çekiliş başlattım katılırsan ve sayfanda paylaşırsan aşırı mutlu olurum :) kendine iyi bak..
Merhaba,
SilSayfamda çekiliş paylaşmıyorum. Sevgiler..