21 Kasım 2011 Pazartesi

Elazığ Acukası

"Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem
Ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı"

Ne güzel söylemiş Cemal Süreya. Kahvaltının kesinlikle mutlulukla bir ilgisi olmalı. İster evimizde sevdiklerimizle, ister işyerinde simit/poğaça ile, isterse üstüne gazete serilmiş bir masada zeytin, peynir, domates, elimizle böldüğümüz ekmek ve yanında da sıcacık bir çayla, kahvaltı en keyifli öğün bence.

Çalışanlar için hafta sonu kahvaltı sofrası daha da kıymetli olur. Şanslıyımki bu haftaiçi hergün evimde yapıcam kahvaltımı. Önümüzdeki haftasonu önemli bir sınavım var ve son tekrarlarımı yapmak için yıllık izin aldım. Heyecan, stres, endişe basmış durumda beni. Hayırlısıyla kazanırım da rahatlarım inşallah. Dualarınızı eksik etmezseniz sevinirim.

Gelelim Elazığ Acukası'na. 


İsmini ben uydurdum. Birçok yerde "Acuka" tarifi görmüştüm. Kahvaltılık soslara bayılan biri olarak dur ben de yapiyim dedim. Yaparken yanımda annemin de olması, malzemelere kendi malzemelerini de eklemesi ve "Acuka da neymiş, bu benim yıllardır yaptığım çemen" demesiyle annemin ve haliyle memleketimin tarifi çıktı ortaya.

Ne yalan söyleyeyim, internetten bulduğum acuka tarifi bana da çok yavan gelmişti. Bu tarif hem çok kolay hem daha lezzetli. Tek sakıncası, yerken bi seferde bitirmek istiyor insan :)

MALZEMELER:
4 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi
1 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir
1 su bardağı bayat ekmek içi
3 diş sarmısak (ezilmiş)
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
4 yemek kaşığı zeytinyağı

HAZIRLANIŞI:
Bütün malzemeleri karıştırın. Ekmeğinizin üzerine sürüp afiyetle yiyin.



Bu malzemelerle küçük bir kavanoz çıkıyor. Daha fazla yapmak için malzemeleri 2 katına çıkarabilirsiniz.

Hepinize iyi bir hafta diliyorum.

19 yorum:

  1. ayy çok güzel görünüyor. bolca da ekmek yedirir. ellerine sağlık. sayfanızı çok beğendim sizi izlemeye aldım bende beklerim görüşürüz.

    YanıtlaSil
  2. Acuka da peyniri ilk kez duydum,farklı bir acuka lezzeti olmuş,denemek lazım.Ellerine sağlık canım.
    Bence de ailece bir arada yenilen kahvaltı ve her lezzet ayrı bir lezzet ve önem kazanır.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. Bende böyle yapıyorum çemeni yalnız peynir koymuyordum içine, değişik böylede deneyeceğim.
    Ellerinize sağlık.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. neslican ellerine sağlıkk:)
    değişik bir taif öğrendik ohh:)
    mutlu akşamlar balım:)

    YanıtlaSil
  5. Canım bu acukayı sıcack ev ekmeğinin üzerine sürüp,yanında sıcacık çayımıda yudumlayıp,sonrada güp,güp yanan kömür sobasının yanında uyuyakalmak istiyoruuuum.
    Hayale bak ama..:))
    Çok güzel görünüyor.
    Öpüyorum canım

    YanıtlaSil
  6. Özlem; sayfamı beğenmene çok sevindim. Gelirim tabi.

    Seval ve Feray; peynirle deneyin bi de. Çok yakışıyor.

    Denizcan; vayyyy arkadaşım unutmamış beni :)

    Hayat Cafe; hayallere traş yok bizde ;) öpüyorum

    YanıtlaSil
  7. Neslihancığım,
    Annene katılıyorum. Eski tariflere lezzetlere yeni adlar konması benim de hoşuma gitmiyor.
    Peyniri hiç denememiştim ama cevizle peynir başlı başına çok güzelken bir de salçalar eklenince ne kadar güzel oluyordur. Ben de hafta sonunda deneyeceğim.
    Ellerine sağlık,
    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  8. Kahvaltıya da kahvaltılık soslara da bayılıyorum :) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel görünüyor, mutlaka deniyeceğim.

    YanıtlaSil
  10. Işılcım; geleneksel yiyeceklere yeni isimler koyulmasını ben de sevmiyorum. Çok haklısın. Bu seferlik en azından memleketime ithaf ettim ;) Peynirle kimse denememiş anlaşılan. Mutlaka denemelisiniz.

    Ege ve Aycan; beğeninize teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  11. neslicim görünce canım çekti haftasonunu dört gözle bekliyorum hemen yapacam eline sağlık

    YanıtlaSil
  12. neslicim olsada yesek şimdi ne güzel olurdu hafta sonu mutlaka yapacam eline sağlık bu arada tariflerin hepsi birbirinden güzel

    YanıtlaSil
  13. neslicim şimdi olsada yesek ne güzel olurdu.haftasonu mutlaka yapcam hem kolay hemde leziz bir tarif olmuş eline sağlık. bu arada diğer tariflerinde hepsi birbirinden güzel olmuş sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  14. Günaydın, çok severim acukayı. Bir ara (tarifiniz benzer- galeta unu yok) çok yapardım, fakat, ekmeği çok yediriyor diye arar vermiştim.
    Annenize kesinlikle katılıyorum. Önemli olan adlarıyla yaşatılması...
    Sınavınızda başarılar dilerim, sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. Bende elazığlıyım hemşeri çıktık elinize sağlık çok güzel görünüyor :)

    YanıtlaSil
  16. Sare; kesinlikle ekmeği çok yediriyor. Çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  17. Mutfakta bir acemi; çok memnun oldum hemşerim. Beğenmenize de sevindim (:

    YanıtlaSil
  18. acukayla tost yapmayı denemenizi öneririm

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...