27 Kasım 2012 Salı

Krokanlı Pasta ve Bir Pandispanya Hikayesi

Bir gün gelecek ve pastanelerin vitrininde ağzının suyunu akıtarak baktığın ya da doğum günlerinde bir dilim hakkını iki hatta üç dilimle kullandığın "Krokanlı Pasta"yı kendin yapacaksın deseler "Yok artık!" derdim. 

Aslında ilk pandispanyamı  yaptığımda oldukça gurur duymuştum kendimle ama nedense krokanlı pasta benim için çıtanın baya üstlerinde yer alıyor ve ulaşılması zor gözüküyordu. Belki de tek korkutan krokandı. Krokan yapmasını öğrendikten ve yaptıktan sonra artık pastasını da yapmak şart olmuştu. Krokanı geçtim, kremasına Antalya'dan aldığım damla sakızı macununu da koyunca pasta bile kendinden geçti desem yeridir. 

Ya amma abarttın, altı üstü bir pasta yapmışsın, sanki 7 katlı düğün pastası mı yaptın da bu kadar ballandırıyorsun diyenleriniz olabilir, haklıdırlar, abarttığım doğru ama ulaşılmaza ulaşınca bir anda gözüm döndü, affola..

"İlk pandispanyamı yaptığımda..." demişken o başlı başına bir hikaye aslında. Geçen yıl Özsüt'ün pasta yarışmasına katılmak için arayışlarımı sürdürdüğüm sırada keşfetmiştim kendilerini. Sonra o pandispanyayı pastaya çevirip, ismini de cuk oturtup, pek bir güvenerek başvurmuştum yarışmaya. (ve pasta harici, pastaya benzer tariflerimle) 

Sonuç ne mi oldu?

Sonuç 1:  Pastaların arasından muhtemelen açık ara elendim ama Neslibal isminde şahsıma münhasır bir pastaya sahip oldum.


Sonuç 2: Özsüt'ten adresime gelen "Yarışmalarına göstermiş olduğum ilgiden dolayı teşekkür ettikleri ve ayın pastasını hediye ettikleri bir çekim oldu"


Sonuç 3: O günden beri yeni yıl pastasından tutun da, her pastayı bu pandispanya ile yapıp ve hatta hatta kakaolu fındıklı cup kekler bile yapıp, yedirdiğim kişilerdeki mutlu suratlara tanık oldum..




Bu pandispanyanın en sevdiğim tarafı; birincisi kokusu, ikincisi yumuşacık oluşu... E artık ver şu tarifi diyorsanız buyrun:

MALZEMELER:

Pandispanyası İçin: (20-22 cm'lik kalıba)
4 yumurta (sarısı ve akı ayrılmış)
2 yemek kaşığı tepeleme toz şeker (sarılarını çırpmaya)
4 yemek kaşığı tepeleme toz şeker (aklarını çırpmaya)
1 paket 25 gramlık kakao
1,5 çay bardağı kaynar su
3 tepeleme yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çimdik tuz (akları köpürtmeye)
1 çay bardağı sıvıyağ

Kreması İçin:
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
3 tepeleme yemek kaşığı un
3 tepeleme yemek kaşığı nişasta
1 paket damla sakızlı vanilya
1 yemek kaşığı damla sakızı macunu (yoksa 2 paket damla sakızlı vanilya da olur)
1 paket toz krem şanti

Üzeri ve Arası İçin:
1 su bardağı krokan (elinizle parçalayabilir ya da birkaç saniye rondodan geçirebilirsiniz)
1 yemek kaşığı toz antep fıstık


YAPILIŞI:

Pandispanyanın Yapılışı:
  • Kakaoyu kaynar suyun içinde eritin. Bir kenara alın, ılınsın. 
  • Yumurta aklarını bir çimdik tuz ile çırpın. Yavaş yavaş 4 yemek kaşığı toz şekeri ekleyerek kar görünümü alana kadar çırpın. Kenara koyun.
  • Ayrı bir kapta yumurta sarılarını 2 yemek kaşığı toz şeker ile beyazlayana kadar çırpın.
  • Yağı ve vanilyayı ekleyin. 
  • Kakaolu suyu ekleyin. 
  • Akları da kaşık kaşık döküp, karışıma yedirin. 
  • Unu ve kabartma tozunu birlikte eleyip karışıma ekleyin.
  • Katı yağ ile yağladığınız kalıba karışımı dökün. (Dibine yağlı kağıt kesip sererseniz daha iyi olur) Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında çöp şiş temiz çıkana kadar pişirin.

Piştikten sonra pandispanyayı fırından çıkarıp ılınmasını bekleyin. Daha sonra kalıbından çıkarıp keki ters çevirin. Kek soğuyunca makara ipliği ile ortasından ikiye bölün. (Bıçakla kesmek hem keki parçalayabiliyor hem de orantısız olabiliyor. İple kesmek hem çok rahat hem de eşit parçada kesilmiş oluyor)

Kremanın Yapılışı:
  • Vanilya, damla sakızı macunu ve toz krem şanti hariç bütün malzemeleri derin bir tencerede pişirin. 
  • Pişen muhallebinin içine vanilyayı ve damla sakızı macunu ekleyip iyice yedirin. 
  • Toz krem şantiyi de ekleyip mikserde 5 dakika kadar çırpın. (Krem şanti koyduğum için muhallebiye margarin koymadım)
İkiye ayırdığınız pandispanyanın arasına kremadan sürüp arasına krokan serpin. Üzerini pandispanyanın diğer katı ile kapatıp kremayı iyice yayarak kaplayın. Krokanları ve antep fıstığı tozunu serpin. Soğuduktan ve buzdolabında dinlendirdikten sonra servis yapın.

Afiyet şeker olsun..

71 yorum:

  1. eline sağlık pastan gerçekten çok güzel olmuş :)

    YanıtlaSil
  2. Canım,
    ellerine ve emeğine sağlık. Çok güzeller tüm pastalar.
    Haklısın insan çok istediği bir şeyi başardığı zaman mutluluğunu da yaşamak hakkı.
    Çok güzel bir tarif, teşekkürler.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  3. Melike-Habibe; çok teşekkür ederim sağolun.

    YanıtlaSil
  4. Bülbülün yeri; beğenmenize çok sevindim Birgül Ablacım. Teşekkür ederim. Azmin zaferinin sonucu pek güzel oluyormuş (:

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık Nesli. Eh bu pastaların yanına da bir kahve yakışır.

    YanıtlaSil
  6. Tijen; bu pastaların yanına en çok da senin ev yapımı cappucino yakışır (:

    YanıtlaSil
  7. Canım merhaba hemen iadeyi ziyarete
    geldim pastan nefis ellerine sağlık
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. hah haaaaaa herşey çok hoş çok tatlı.
    :)

    YanıtlaSil
  9. Ah canım benim, benim için hala ulaşılmaz bir tarif bu :) Çok zorrrr :) Ama sende görünce cesaretlenmedim değil. Çok çok özel tariflere ulaşıyoruz sayende. Gerçekten teşekkürler neslim. Uzun bir boş zaman bulduğumda yapmayı çok isterim. Bu arada profil resmine bayıldım :))

    YanıtlaSil
  10. Derya Sezgin; hoşgeldiniz. Çok teşekkür ederim. Hem ziyaretiniz hem de yorumunuz için.

    YanıtlaSil
  11. Deeptone; hayat hoş ben ne yapayım :)

    YanıtlaSil
  12. sen Antalyama ne zaman geldin gülüm ablana bi uğrasaydın.
    ellerine sağlık enlerimden birisi:))

    YanıtlaSil
  13. Ahummm; bence senin için ulaşılmaz diye birşey olamaz, olmamalı da. Tariflerimi özel yapan bana aktardığınız enerji. Senin yorumların, yazıların, var olduğunu bilmek beni mutlu ediyor inan bana. İyiki blog açmışım derken, iyiki seni tanımışım da diyorum. Profil fotom da sana teşekkür ediyor. Seviyorum seni.. :)

    YanıtlaSil
  14. Bir kase lezzet; Antalya'ya iş için sık sık geliyorum. En son Haziran ayında gelmiştim, sanırım bir kaç hafta sonra yine gelicem. Keşke görüşebilsek. Teşekkürler canım benim..

    YanıtlaSil
  15. Aman yarabbim bu nasıl bir lezzet.. Ellerine sağlık canım benim. İadeyi ziyarete geldim şahane bir lezzetle karşılaştım.. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  16. Vuslat; beğenmenize ve hemencecik gelmenize çok sevindim.. Hoşgeldiniz. Sizi geç tanımak dışında çok mutlu oldum..

    YanıtlaSil
  17. ay şu allatki krokanlar nasıl bşy öle u lalal=)
    güzel yorumun için teşekkürler canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Duygu Şenyürek; o krokanlar çok fena bir şey :) Ben teşekkür ederim ziyaretiniz için. Bloğunuz çok şık bu arada..

    YanıtlaSil
  19. pastan harika görünüyor,eline sağlık..

    YanıtlaSil
  20. Arkadasim ziyaretin ve yorumun icin tesekkürler…
    Haslanmis yumurta ve füme somon Kurufasulye ve pilav gibi birbirinden ayrilmat br tat..Yani birbirlerine cok yakisiyorlar...

    YanıtlaSil
  21. ellerine sağlık canım istenirse başarılmayacak şey yok demekki
    nefis olmuş

    YanıtlaSil
  22. Hayır hiç de abartmamışsınız gerçekten büyük bir emek vermişsiniz. İlk önce krokan yapımı öğrenilecek, Antalya'dan gerekli malzeme takviyesi yapılacak bana çok zor. Kutluyorum sizi, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  23. KESİNLİKLE PANDSPANYAYI DENEYECEĞİM HEMEN . KAANDA ZEVKLE YARDIM EDER =)

    YanıtlaSil
  24. Neslimm önce hemen şunu söylemek istiyorum, benim asla yapamayacağım bir tarif bu. O kadar zor, farklı ve güzel ki ellerine sağlık.

    Ben pasta vitrinlerine baktığımda yapmak istediğim tek şey, alıp hemen yemek :)

    İnsanın istediği şeyleri yapabilmesi, o azmin olması harika bir duygu, sende bunu başarmışsın canım benim. Tekrar ellerine emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  25. Mehtap; teşekkür ederim canım.

    YanıtlaSil
  26. Serap; rica ederim. Ben teşekkür ederim asıl, ziyaretiniz ve yorumunuz için.

    YanıtlaSil
  27. fatma Mermer; başarmak için istemek ve denemek lazımmış. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  28. İlhan Bey; gözü korkutan bir tarif gibi görünse de ilkinden sonra rahatlıkla yapılıyor. Krokanın tarifini vermiştim, dikkatli yapılırsa çok kolay. Malzeme takviyesi de sorun değil, damla sakızlı macun yoksa damla sakızlı vanilya ya da damla sakızı da olur. İnanın çok zor değil. Siz yaparsınız (:

    YanıtlaSil
  29. Dolu dolu mutfak; yapmanızı tavsiye ederim. Kaan şef olduktan sonra hiç zorlanmazsınız. Sevgiler (:

    YanıtlaSil
  30. Aslımmm; aslında ben çok abarttım sanırım zor diye. Pasta birazcık zor olabilir ama pandispanyası daha kolay. Bence insanın istediği şeyleri yapabilme azmi sende de var Aslım. Hatta benim cesaret etmekte zorlandığım şeyleri yapmakta bile. O yüzden hem sana teşekkür ediyorum hem de seni başarılarından dolayı tebrik ediyorum canım benim.

    YanıtlaSil
  31. çok güzel mamalar gördüm karnım acıktı resmen :))
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  32. Neslim emeğin abartması olurmu hiç, harika bir pasta olmuş ellerine sağlık. Deneyeceğim....

    YanıtlaSil
  33. Neslicim,önce ellerine emeklerine sağlık diyorum.Görüntü muhteşemm:)
    İnsan cesaret edemediği lezzeti yapınca tabiiki başarısını da paylaşıcak:)
    Ayrıca o nefis pastanın tadına bakan şanslılardan olmak isterdim:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  34. hayaline kavuşmuş olman çok sevindirici ellerinize ve emeğinize sağlık çok güzel pasta

    YanıtlaSil
  35. uzun suredir pandispanya tarifi ariyor ama bulamiyordum.ya ben de bir problem var yada pandispanyalarda.deneyecegim .not aldim.

    YanıtlaSil
  36. Bu pasta tarifini yarin uyanikken okumam lazim..mutlaka denemek istiyorum,yarisini okudum yarinda uyuklar vaziyetteyim:)) ama nefis oldugundan eminim...gecenin 11 i demem yerdim :))

    YanıtlaSil
  37. Sarı mutfak-Hande; teşekkür ederim (:

    YanıtlaSil
  38. Ferayım; insanların gözünü korkuttum sanki. Pandispanya diyince korkar olacaklar ama yine de sen dene.

    YanıtlaSil
  39. Seval Hanım; çok teşekkür ediyorum. Cesaret, yeni birşeyler yapma durumunda bende daha fazla sanırım. Sizi tanımış olan şanslılardan olduğum için benden de size sevgiler..

    YanıtlaSil
  40. Adsız; gerçekleşebilecek hayaller kurmak bazen en güzeli. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  41. Özgür Tatlar; öyleyse aradığın tarifi buldun (:

    YanıtlaSil
  42. Dost bahçesinden lezzetler; tarif uyutuyor ama pastayı yiyince uyanıyor insan. Teşekkürler canım uyuklar vaziyette zaman ayırdığın için.

    YanıtlaSil
  43. Krokanlı pasta mı dedin? çok nadir yediğim ama ilk tercihim olan bu pastayla ne kadar övünsen azdır:) hakikaten kolay gibi görünüyor olsa da göründüğü gibi değil emeğine sabrına ellerine sağlıkla teşekkürler..Sevgiyle Esen Kal

    YanıtlaSil
  44. Hikayelerdir geriye kalan; ay çok teşekkür ederim (: sizin övgüleriniz beni daha da mutlu ediyor. Keşke imkan olsa da size ilk tercihiniz olan pastayı ben ikram etsem..

    YanıtlaSil
  45. Neslibal'ım :) enfes olmuş, bir dilim alıyorum bu güzellikten. Ellerine sağlık canım. Öpüyorum, kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil
  46. Görüntüsü bile insanı yemeye davet ediyor, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  47. Beyaz Hanımeli; Neslibal'ın bütün dilimleri sana feda olsun canım benim (:

    YanıtlaSil
  48. Bolat; görüntüsünden sonra tadı devreye giriyor. Teşekkür ederim (:

    YanıtlaSil
  49. eyvaahhh hepsi sahane görünüyor yahu :) pandispanya hamuru yapmak hep cok korkutur beni.çünkü acı deneyimlerim var hehe

    hepsisatista.blogspot.com

    YanıtlaSil
  50. Gercekten enfes görünüyor.
    Insanin caninin cekmemesi gibi bir lüxü olamaz:))Ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  51. Tarifi simdi oldukca uyanik vaziyette inceledim not aldim..onumuzdeki hafta sonunda mutlaka deneyecegim diyorumda sadece damla sakizi yok?? Olmadan olurmuki yoksa ozelligi omu kremasi icin?? Bugun cikinca arap dukkanlarina bakacagim belki bulurum..Kek i ins. yaparimda korkum eger guzel yaparsam oturup yarisini yersem ne olacak:))
    (Bu arada tarif degildi beni uyutan..kendimdim uyuyan:) )
    Guzel pazar gunu diliyorumm

    YanıtlaSil
  52. Nefis olmuş görüntüsü de harika ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  53. Pia Mia; kek yapmak kolay da pandispanyayı tutturmak biraz zor. Tarifimi uygularsanız acı deneyimleriniz geçmişte kalacaktır. Teşekkürler beğeniniz için.

    YanıtlaSil
  54. Pasta Sarayım; teşekkür ederim canım ablam.

    YanıtlaSil
  55. Dost bahçesinden lezzetler; geri döneceğini biliyordum (: Damla sakızı yoksa damla sakızlı falım var, damla sakızlı vanilya var. Damla sakızı macunu olmasa da olur (gerçi olsa daha bir güzel olur)
    Yarısını yemekten değil, tamamını bitirmekten kork canım benim (:

    YanıtlaSil
  56. Çeşnici Handan; çok teşekkürler canım.

    YanıtlaSil
  57. Deeptone; yaşasınnnnnn!!! Artık ölsem de gam yemem (:

    YanıtlaSil
  58. BENCE MUHTEŞEM GÖZÜKÜYOR
    ELLERİNE SAĞLIK
    HAYIRLI GÜNLER

    YanıtlaSil
  59. Seyyah Gül; teşekkür ederim. Size de iyi haftalar..

    YanıtlaSil
  60. krokanı cok severim ellerinize sağlık eminim tadıda mükemmeldir

    YanıtlaSil
  61. Fatma; krokan sevilmeyecek bir şey değilki. Tadı gercekten süper oldu. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  62. Çok lezzetli görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  63. Emine Şahin; çok teşekkür ediyorum..

    YanıtlaSil
  64. En kısa sürede deneyeceğim gördüğüm yaptığım pandispanya tariflerinden bir iki kısım farklı ve bu farklılığın nasıl bir sonuç çıkaracağını merak ediyorum genelde evde bayanlar 4 yumurtalı olan tarifi yapıyorlar ben çok yumurta sevmediğim için 3 yumurtalı olanı yapıyorum yanlıız arada çok fark olmuyor pastacılık kursunda güzel şeyler edinmiştim tabi pratik yapamıyorum ama en boş günümde şöle afilli bir pasta yapasım geldi bu yazından sonra :-)

    YanıtlaSil
  65. Asayra Kurt; ben de çok yumurtalı pandispanyaları sevmem ama bu tarifteki 4 yumurta tam kararında. Yumuşacık, sünger kıvamında bir pandispanya oluyor. Çok begeneceginizden eminim (:

    YanıtlaSil
  66. merhaba krokan çok sert rondo parçalar mı emin olamadım, bahsettiğimiz şeker ve fındıktan yapılan şekerleme değil mi? bu arada elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  67. Bayan Miyav; ben de sizin gibi ilk başta aynı endişeyi duymuştum ama parçalıyor. Aynen öyle, şeker, fındık ve bademden yapılan bir şekerleme. Teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  68. Bugun krokanli olan pastanizi yaptim. Umarim guzel olmustur aksama tadina bakacagiz:) cok yordu gercekten zor bi pastaymis.3 saate yakin ugrastim.umarim basarabilmisimdir. Misafirlerim begenecek mi bakalim. Tarifiniz icin tesekkurler...

    YanıtlaSil
  69. Bugun krokanli olan pastanizi yaptim. Umarim guzel olmustur aksama tadina bakacagiz:) cok yordu gercekten zor bi pastaymis.3 saate yakin ugrastim.umarim basarabilmisimdir. Misafirlerim begenecek mi bakalim. Tarifiniz icin tesekkurler...

    YanıtlaSil
  70. Pandispanya hikayeniz gerçekten çok lezzetli görünüyor :) ellerinize sağlık
    hünerli tarifler

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...