11 Şubat 2013 Pazartesi

Cevizli Zeytinli Ekmekler ve İzmir'de Doğmak


İnsanın yemek bloğu olunca içeriğe sadık kalmak adına yazdıkları da sınırlı oluyor haliyle. Bazen arkadaşlarım "ya aslında yemek bloğu değil de kendi başından geçenleri yazdığın bir blog açsaydın, o zaman görseydin gülmekten milletin nasıl kırıldığını, hüznü, tıklanmayı, takipçiyi" gibi şeyler söyleseler de yemek bloğumun içinde bazı paylaşımlarım oluyor zaten. 

Madem daha fazlası isteniyor, öyleyse bir yerden başlamak gerek. Ben de en başından başlayayım o zaman...

7 aylık doğmuşum ben. Annem bana hamileyken babam o zamanlar İzmir'de görevli. Annem Ankara'dan İzmir'e babamın yanına gidecek. Doktor, anneme erken doğum yapabileceğini, o yüzden dikkatli olması gerektiğini söylemiş. Fazla sarsmayın bebeği demiş. Demiş demesine de annemlerin arkadaşları da İzmir'e gelmeye karar verince önlü arkalı iki araba gitmeye karar vermişler. Babam öndeki arabayı takip edecem diye basınca gaza haliyle annemin sancısı ile birlikte benim de doğum olayım ufaktan başlamış olmuş.

En yakında Kuşadası'na gitmişler, orda hastanenin doğumhanesi boyandığından doğuma almamışlar. İzmir'e zor bela varan bizimkiler atmışlar kendilerini ilk buldukları hastaneye. Annem bir sedyede üç kişi yatan ve doğum sırası bekleyen kadınları görünce ölürüm de doğurmam bu hastanede demiş. 



Ve sonunda babamın Alsancak'da bulduğu başka bir hastanede karar kılınmış. Orası da olmayaydı yollarda mı arabanın içinde mi nerde doğacaktım kimbilir? Gittikleri hastane özel Fransız Hastanesi. Kimbilir kaç para ödediler o zaman bilmiyorum ama bazen güzel yemek yapmamı "Eee Fransız Hastanesinde doğarsan olacağı bu tabi" diyen aileme hak veriyor, bazen de olayları en son öğrenen ben olduğum için "olaya Fransız kalmamı" bu duruma bağlıyorum.


Çok küçük doğmuşum, minicik. Minicik olmama rağmen kocaman gözlerim varmış ve beni annemin yanına götürdüklerinde gözlerim açık, cin gibi bakıyormuşum etrafa. Doktorlar pek yaşar umuduyla bakmamışlar bana. O yüzden birazcık şımartılmışım. Hani bazen nazlı tiplere derler ya "pamuklara mı sardılar seni?" diye. Cidden pamuklara sarmış annem beni. Çok ufak olduğumdan zıbın bile giydirememiş. Giydirdikleri de etimde iz yapıyormuş. O derece yani. Gel gelelim doktorların ölür bu bebe gözüyle baktığı bendeniz, öldürmeyen Allah öldürmez tezini bir kez daha kanıtlamış olmuşum. 



9 aylık ufacık bebeyi denize sokmuşlar, o günden beri de çıkmamışım. İzmirlileri nerde olsa bulmuşum. İzmirliyim ya da İzmir'de yaşıyorum diyene hep kanım kaynamış. İzmir Marşı'nı her duyduğumda duygulanmış, "Yaşa Mustafa Kemal Paşa yaşa, adın yazılacak mücevher taşa" sözlerinde hep gururlanmışım. "İzmir'in denizi kız, kızı deniz kokar" mısralarının altına ben de imzamı atmışım. Taşına toprağına hayran olmuşum. Memleketim olmasa da memleketlim kadar kayırmışım insanlarını. Çağdaşlığını, modernliğini, güzel iklimini hep sevmişim. Zeytini ve zeytinyağını bu kadar sevişimi bundan belkiye bağlamışım. Abimi, yiğenlerimi, kuzenlerimi bu şehre emanet etmiş, arada sırada da olsa gidip gelmenin mutluluğu ile avutmuşum kendimi.

Alelacele doğmuşum, öyle de yaşamaya devam etmişim... İlk suyumu İzmir'de içmiş, ilk ekmeğimi İzmir'de yemişim. Hal böyle olunca da yapıvermişim bir hamur, bir de üstüne mani dizmişim, olmuş size cevizli zeytinli ekmekler. 

Cevizimi kırarım
Ekmeğime katarım
Yarim ceviz sevmeyende
Zeytinli de yaparım


Buyrun tarifi:

MALZEMELER:
5 su bardağı un
2 su bardağı ılık süt
1 yumurta
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 su bardağı ceviz içi (çok ufalanmamış)
1 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış zeytin

Üzeri İçin:
2 yumurtanın sarısı
1 çay kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı süt
Çörek otu




YAPILIŞI:
  • Unu, toz şekeri ve tuzu yoğurma kabında karıştırıp ortasını havuz gibi açın. 
  • Ilık sütü, yumurtayı, sıvıyağı ve mayayı ilave edip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. (Hamur ele yapışan türden olacak, korkmayın) 
  • Üzerini nemli bir bezle örtüp 1 saat mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanan hamuru ikiye ayırıp yarısına zeytini, yarısına da cevizi ekleyin. 
  • Elinizi sıvıyağ ile ıslatıp hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. 
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip üzerlerine yumurta sarısı, toz şeker ve sütle hazırladığınız karışımı sürün. 
  • Çörek otunu da serptikten sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.


İsterseniz bu lezzetli ekmekler ile küçük sandviçler de hazırlayabilirsiniz. Bu sandviçler iş yerindeki arkadaşlarım için yapıldılar. 


Afiyet şeker olsun..

52 yorum:

  1. bir İzmirli olarak çok gururlandım canımm harika anlatmışsınm doğum hikayeni :)ben de 13 sene sonra doğmuşum :) mucize bebeğiz :)))

    YanıtlaSil
  2. Boşnak Kızı; aaa gerçekten mi? Mucize bebekleriz demek. İzmirli olmak gerçekten bir ayrıcalık. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Poğaçalar harika görünüyor,yazın mükemmel emeğine yüreğine kalemine sağlıkla İzmir den kocamannn selam sevgilerimle:) mutlu akşamlar

    YanıtlaSil
  4. Canım,
    arkadaşların doğru söylemişler çok güzel kalemin var, sözcükleri çok güzel kullanıyorsun. Bence de yazmalısın. Zevkle okudum. İzmirlilere hayran biri olarak, mucize bebeğin öyküsü çok hoşuma gitti.
    Ellerine sağlık. Ceviz aşığı biri için harika bir tarif.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  5. ekmekler nefis görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. bunu sona yine okuycim.
    mimin var ben de.
    ben de iki tarif yazdım.
    bugün lorlu poğaça geçenlerde de cevizli tahinli kurabiye. ikisi de nefis.
    :)

    YanıtlaSil
  7. Hikayelerdir geriye kalan; sizi boşuna o kadar sevip, saymıyorum. Çok teşekkür ederim sözleriniz için. Ankara'dan da İzmirime sevgiler, selamlar...

    YanıtlaSil
  8. Bülbülün yeri; ne güzel şeyler söylemişsiniz öyle. Çok teşekkür ederim Birgül Ablacım. Daha sık yazmaya seve seve gayret ederim. Siz de sevgiyle ve sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  9. Mutfağa buyrun; çok teşekkür ederim Sevdacım.

    YanıtlaSil
  10. Deeptone; umarım arkadaşa bakıp çıkıcam diye kafayı uzatmıyorsundur. Bak bekliyorum gel gene. Ya senin tarifler de kurgunun bir parçası mı bilemiyorumki???

    YanıtlaSil
  11. tarifler kurgu olur mu hiç.
    geçen gün cevizli tahinli kurabiye tarifi verdim. yaptılar blogçular. çok da güzel olduğunu sölediler. lorlu poğaça da nefis ben de yeni yaptım daha.
    :)

    YanıtlaSil
  12. eee neden sormuyorsun ki peki, tarifler kurgunun parçası mı diye. kurgu tarif nasıl olur ki, allam yaaa.
    :)

    YanıtlaSil
  13. Deeptone; ya tamam ben de yapıcam senin tariflerinden söz. Hem niye kurgu tarif olmasınki, senin öykülerde herşey olabilir.

    Şimdi soruyorum: Tarifleriniz kurgunun bir parçası mı sevgili deeptone? (:

    YanıtlaSil
  14. ya nasıl olur sölesene kurgu tarif.
    yani bak geçen gün yazdığım cevizli tahinli kurabiye acaip güzel bişi bak, denediler de arkadaşlar ayrıca, yorumlarda okursun (özsüt kısır cevizli tarçınlı kurabiye adlı yazı). bugünkü lorlu poğaçayı da haftasonu yaptım yedim öğrenip. geçen gün de mantı böreği ile arnavut böreğini yazdım, ama tam iyi öğrenemediğim için tariflerini vermedim.

    tarifler, öykünün içinde geçiyor, öykünün parçası ama kurgu değil.

    kurgu tarif nasıl olabilir ki.
    yazılarımı okuyan bisürü kişi yapıyo hemen deniyo. yani okurları mı yanıltıcam ki.

    yani kurgu nasıl ki, 2 bardak şeker yerine 3 mü dicem veya bi fincan yağ yerine 2 mi dicem.

    geçen yıl bi dolu tarif yazmıştım hatırladın mı (ıssız adam mutfağı diye)
    :)
    kurgu tarif de ilk senden duydum valla.
    :)

    YanıtlaSil
  15. 7 Aylık Neslim, biliyorsun erken doğanlar çok zeki ve becerikli olurmuş. Yeğenimden biliyorum.
    Çok heyecanlı bir doğum hikayesi, sonunda kocaman gözlü güzel bir kız çocuğu doğmuş sağlıkla. Büyümüş sonra ve...
    Tarif için klasik cümleler kurucam Neslim ama içimden gelenler bunlar. Sunumun, görüntü, Tarifin, tümüyle konsept hepsi nefis görünüyor canım benim. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  16. Süper bir doğum hikayesi :) bu arada tarif ve içinde geçen:
    ''Cevizimi kırarım
    Ekmeğime katarım
    Yarim ceviz sevmeyende
    Zeytinli de yaparım'' metni resimlere tam uymuş :)

    YanıtlaSil
  17. Neslim demek sende İzmir lisin benim oğlanlarda İzmirli birisi 7 aylık, birisi 8 normal yok yani, Belki sende gelirsin sonra İzmir e onlarda doğdukları yere kaçtılar hep. Canım ekmeklere bayıldım ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  18. Ne güzel anlatmışsınız. Bence de daha sık yazmalısınız. Keyifli oluyor başkalarını daha iyi tanımak. Ekmekler de harika görünüyor. Cevizli de zeytinli de çok severim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  19. ben şanslı okurlardanım o fotoğrafını gördüğünüz cevizli ekmeklerden birini de hooooop diye mideme gönderiverdim bu sabah hem de kahvaltı üstüne.. mini kahvaltı yaptım da doyamadım valla çok lezzetliydi...ellerine sağlık neslicim...

    YanıtlaSil
  20. Ellerine sağlık canım çok güzel bir tarif..Anlatımında en az tariflerin kadar güzel ve etkileyici:))İzmirden sevgiler..

    YanıtlaSil
  21. Eğenin incisi İzmir'de sevilir ama yani:)çok yakınız ve neredeyse her hafta sonu gezmeye gidiyoruz:
    Canım ben zeytinlisinden alıyorum.
    Nefisss görünüyor nefiss:)
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  22. Neslicim guzel bir hayata ilk adim atis hikayesi...seni Fransiz senii diyesim var:)Sevdim yazdiklarini paylasimini cok..Annenle olan resmin ve ekmek tarifin bir harika..ekmegi denemek istiyorum..ama once cekirdeksiz zeytin almam lazim..yoksa tek tek agzimla cikarmak zor olur, saka saka..sonra kimse benden ekmek yemeyecek..hepsi bana kalacak:) sarildim..

    YanıtlaSil
  23. harikasın canım
    ekmeklerinde maninde çok güzel
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  24. Nefis görünüyor,ellerine saglik canim.Sevgiyle kal....

    YanıtlaSil
  25. Vayyy hemşerim :)) İzmir kızı başkadır tabi :))

    YanıtlaSil
  26. :) bak ne güzel anlatmışsın ya.
    deniz sevmen evet normalmiş. yaz arada böle yaaa.
    :)
    diğerlerini de not aldım.
    :)

    YanıtlaSil
  27. Deeptone; ya ölçüleri değiştirmek değil tabiki kurgu tarif. Yani öykünün bir parçası olabilir diye düşünmüştüm (:

    YanıtlaSil
  28. Aslım; ya evet öyle söylerler de bazen keşke zekamı farklı yerlerde ve farklı şekillerde kullanabilsem demiyor değilim. Tarifimi beğenmene de çok sevindim canım. Kocaman gözlerimle öpüyorum seni (:

    YanıtlaSil
  29. Damla Başer (Kurabiye Atölyesi); öncelikle hoşgeldiniz. Çok teşekkür ederimj. Mani bizzat, şahsen kendime ait (:

    YanıtlaSil
  30. Ferayım; İzmir'in havasını koklayan başka havaları zor alıyor. Bakarsın giderim ben de neden olmasın.

    YanıtlaSil
  31. Deniz; daha sık yazmam konusunda beni teşvik ettiğiniz için çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi yazılarda daha çok tanıyor insan. Daha sık yazıcam söz. Ekmekleri beğenmenize de çok sevindim. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  32. Elifim; evet sen şanslı okurlardansın. Afiyet şeker olsun (:

    YanıtlaSil
  33. Zeyno'nun Mutfağı; çok teşekkürler her ikisi için de. İzmirime de benden selamlar...

    YanıtlaSil
  34. Hayat Cafe Tarifleri; İzmir'e yakın olmak bile yeter canım yaa. İstediğinden istediğin kadar alabilirsin (;

    YanıtlaSil
  35. Emelcim; güzel hayata adımımı biraz hızlı atmış olsam da hikayesi olan bir adım olduğu için mutluyum. Çok sağol canım benim. Annem ve ben öpüyoruz seni.

    Not: Zeytinleri de elinle pırtlatıver bişey olmaz (:

    YanıtlaSil
  36. Sarı mutfak-Hande; çok teşekkürler canım. Artık mani de diziyorum ya, hadi hayırlısı bakalım.

    YanıtlaSil
  37. Pasta sarayım; çok teşekkürler. Siz de sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  38. Deeptone; beğendin demek. Mutlu oldum valla. Yazarım tabi. Tarifimi de kurguların arasına ay pardon öykülerin arasına koyuver (:

    YanıtlaSil
  39. Elif'in terazisi; teşekkür ederim (:

    YanıtlaSil
  40. fotoğraflar beni cezbetti,ne kadar güzel olmuşlar,özenle yapılmış titizlikle fotoğraflanmış ellerinize sağlık :)
    banada beklerim izleyicim olursunuz belki sevinirim :)
    görüşmek üzere sevgiler...

    YanıtlaSil
  41. Uğurböceğimmutfağı; cok mutlu etti beni sözleriniz. Elimden geldiğince özenmeye çalışıyorum. Çok teşekkürler. Seve seve olurum tabi neden olmayayım.

    YanıtlaSil
  42. Ben de İzmir'den hemen yorum yazayım dedim. Çok güzel anlatmışsın.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  43. Pembe kekik; ne iyi ettiniz. Teşekkür ederim. Ankara'dan da sevgiler...

    YanıtlaSil
  44. İzmirli olmak bir ayrıcalıktır,idoğma büyüme İzmirli olunca bu yazıya hemen yaorum yazılır.Doğum hikayeniz ne keyifli ,bayıldım.
    Ekmekçikler ve resimler süper...

    YanıtlaSil
  45. Ihlamurcum; İzmirli olduğunuzu bilmiyordum. Kesinlikle İzmirli olmak bir ayrıcalık. Doğma büyüme olunca daha da bir ayrıcalık. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  46. biz izmirli degiliz ama izmir hayraniyiz.sevgiler.

    YanıtlaSil
  47. Özgür Tatlar; o da güzel (: sevgiler..

    YanıtlaSil
  48. Seni tanıdığıma sevindim çok güzel yazmışsın bloguna bu tarifle başladım bende yemek yapmaya deneyimlemeye bayılıyorum vakit oldukça tariflerinden faydalanacağım çok teşekkürler ekmek harika görünüyor...sevgilerle....

    YanıtlaSil
  49. Asayra Kurt; ben de seni tanıdığıma çok sevindim (: hoşgeldin bloğuma. Asıl ben teşekkür ederim tariflerimi denemeye değer bulduğun için.

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...