Bir yazın daha sonuna geldik. Aslında Ağustos ortası
olmasına rağmen Ankara’da sonbahar yüzünü göstermeye başladı. Mevsimlerden yaz
ve kış insanı olsam da, kavurucu sıcaklardan sonra bu hafif üşütüp hırka
giydiren havaları da sevmedim değil.
Bu seneki yaz tatilim bitti. Tatilde en çok neyi
özledin diye sorsalar; bir saniye bile düşünmeden evimin salonunda koltuğa
uzanıp Cafe Fernando’nun kitabındaki tarifleri okuyup, o tarifleri pişirip,
pişenden bi ısırık alıp gözlerimi kapatıp çiğnerken, ulan ne mübarek adamsın CF
diye mutfakta kendi kendime gülümsemeyi derim.
Yemin ediyorum Cafe Fernando ona yazdıklarımı ve
yaptıklarımı görse beni nüfusuna alır, benden sonra bayrağı sen devralmalısın
çekirge deyip beni bağrına basardı. Her ne kadar ben Cafe Fernando dedikçe eşimin
suratı azıcık ekşiyip biraz da asılsa da o da anladı ki deli gibi sevmek
ruhumuzda var.
Cafe Fernando’nun brownilerinden defalarca yapmış
biri olarak, kilom kadar çikolata giren bu brownilerde, çikolatanın o yoğun
tadını kıran hep bi ekşilik, bi böyle kıtırtıyla ağızda dağılmalar falan
aradım. Meğerse aradığım güzellik vişneli brownide saklıymış. Ve ne yazık ki
bazı tariflerin tarifi imkansız. Ta ki deneyip tadana kadar..
Daha önce brownie yapmadıysanız başlangıcı klasik brownie ile yapıp, tahinli leblebili ile devam edip, vişneli ile taçlandırmanızı
öneririm. Zirve neresi bilmiyorum.
Bu kadar haklı övgüden sonra gelelim efsane bir lezzete sahip vişneli
browninin tarifine..
MALZEMELER:
3 yumurta
100 gr. tereyağı
140 gr. sütlü çikolata
220 gr. bitter çikolata
100 gr. beyaz çikolata
130 gr. toz şeker
140 gr. un
1 çimdik tuz
1 kase donmuş vişne
YAPILIŞI:
- Brownie kabınızın ortasını ve kenarlarını tereyağı ile yağlayıp dışardan taşacak şekilde yağlı kağıt serin. Yağlı kağıdın üzerini ve kenarlarını da yağlayın.
- Tereyağını benmari usulü eritin. (Ben çelik bir tencerenin içine su koyup, üzerine cam kase oturttum. Kısık ateşte spatula yardımı ile tereyağını erittim.)
- Eriyen tereyağının içine sütlü ve bitter çikolatayı parçalayarak ekleyin. Spatula ile sürekli karıştırarak tereyağına yedirin. (Bu süreçte aman dikkat kasenin içine su girmesin.)
- Çikolatalar tamamen eriyip homojen bir karışım olduktan sonra kaseyi tencerenin içinden çıkarıp soğumaya bırakın.
- Mikser kabında yumurtaları ve şekeri mikserin en hızlı ayarında beş dakika çırpın.
- İçine yavaş yavaş çikolatalı karışımı ekleyin. Birkaç dakika daha çırpın. Mikseri kapatın.
- Unu ve tuzu ekleyip spatula ile karışıma yedirin. (Tuz kullanmamızın sebebi, çikolatanın keskinliğini arttırmak)
- Brownie kabınıza karışımı döküp üzerini düzleyin. Biraz katı bir karışım olacak endişelenmeyin. Beyaz çikolatayı karışımın üzerine yerleştirip, brownie harcı ile üzerini hafifçe kapatın.
- 160 derecelik önceden ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin.
- 10 dakika sonra donmuş ve havlu kağıtla suyu alınmış vişneleri browninin üzerine dizip tekrar fırına verin. 20 dakika kadar da vişnelerle pişirin. Buradaki pişme süresi sizin brownide sevdiğiniz kıvama bağlı. Daha akışkan bir kıvam isterseniz 15 dakika pişmesi yeterli. Ben daha kıtır sevdiğimden 20 dakika pişirdim.
- Pişen browniyi soğuduktan sonra yağlı kağıttan çıkarıp mümkünse bir gün dinlendirin. Mümkün değilse çayınızı, kahvenizi hazırlayıp servis yapın.
Afiyet şeker olsun.
çıldırmış olmalısınız bu nasıl bi şey böyle:)
YanıtlaSil