Bir gün gelecek ve pastanelerin vitrininde ağzının suyunu akıtarak baktığın ya da doğum günlerinde bir dilim hakkını iki hatta üç dilimle kullandığın "Krokanlı Pasta"yı kendin yapacaksın deseler "Yok artık!" derdim.
Aslında ilk pandispanyamı yaptığımda oldukça gurur duymuştum kendimle ama nedense krokanlı pasta benim için çıtanın baya üstlerinde yer alıyor ve ulaşılması zor gözüküyordu. Belki de tek korkutan krokandı. Krokan yapmasını öğrendikten ve yaptıktan sonra artık pastasını da yapmak şart olmuştu. Krokanı geçtim, kremasına Antalya'dan aldığım damla sakızı macununu da koyunca pasta bile kendinden geçti desem yeridir.
Ya amma abarttın, altı üstü bir pasta yapmışsın, sanki 7 katlı düğün pastası mı yaptın da bu kadar ballandırıyorsun diyenleriniz olabilir, haklıdırlar, abarttığım doğru ama ulaşılmaza ulaşınca bir anda gözüm döndü, affola..
"İlk pandispanyamı yaptığımda..." demişken o başlı başına bir hikaye aslında. Geçen yıl Özsüt'ün pasta yarışmasına katılmak için arayışlarımı sürdürdüğüm sırada keşfetmiştim kendilerini. Sonra o pandispanyayı pastaya çevirip, ismini de cuk oturtup, pek bir güvenerek başvurmuştum yarışmaya. (ve pasta harici, pastaya benzer tariflerimle)
Sonuç ne mi oldu?
Sonuç 1: Pastaların arasından muhtemelen açık ara elendim ama Neslibal isminde şahsıma münhasır bir pastaya sahip oldum.
Sonuç 2: Özsüt'ten adresime gelen "Yarışmalarına göstermiş olduğum ilgiden dolayı teşekkür ettikleri ve ayın pastasını hediye ettikleri bir çekim oldu"
Sonuç 3: O günden beri yeni yıl pastasından tutun da, her pastayı bu pandispanya ile yapıp ve hatta hatta kakaolu fındıklı cup kekler bile yapıp, yedirdiğim kişilerdeki mutlu suratlara tanık oldum..
Bu pandispanyanın en sevdiğim tarafı; birincisi kokusu, ikincisi yumuşacık oluşu... E artık ver şu tarifi diyorsanız buyrun:
MALZEMELER:
Pandispanyası İçin: (20-22 cm'lik kalıba)
4 yumurta (sarısı ve akı ayrılmış)
2 yemek kaşığı tepeleme toz şeker (sarılarını çırpmaya)
4 yemek kaşığı tepeleme toz şeker (aklarını çırpmaya)
1 paket 25 gramlık kakao
1,5 çay bardağı kaynar su
3 tepeleme yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çimdik tuz (akları köpürtmeye)
1 çay bardağı sıvıyağ
Kreması İçin:
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
3 tepeleme yemek kaşığı un
3 tepeleme yemek kaşığı nişasta
1 paket damla sakızlı vanilya
1 yemek kaşığı damla sakızı macunu (yoksa 2 paket damla sakızlı vanilya da olur)
1 paket toz krem şanti
Üzeri ve Arası İçin:
1 su bardağı krokan (elinizle parçalayabilir ya da birkaç saniye rondodan geçirebilirsiniz)
1 yemek kaşığı toz antep fıstık
YAPILIŞI:
Pandispanyanın Yapılışı:
- Kakaoyu kaynar suyun içinde eritin. Bir kenara alın, ılınsın.
- Yumurta aklarını bir çimdik tuz ile çırpın. Yavaş yavaş 4 yemek kaşığı toz şekeri ekleyerek kar görünümü alana kadar çırpın. Kenara koyun.
- Ayrı bir kapta yumurta sarılarını 2 yemek kaşığı toz şeker ile beyazlayana kadar çırpın.
- Yağı ve vanilyayı ekleyin.
- Kakaolu suyu ekleyin.
- Akları da kaşık kaşık döküp, karışıma yedirin.
- Unu ve kabartma tozunu birlikte eleyip karışıma ekleyin.
- Katı yağ ile yağladığınız kalıba karışımı dökün. (Dibine yağlı kağıt kesip sererseniz daha iyi olur) Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında çöp şiş temiz çıkana kadar pişirin.
Piştikten sonra pandispanyayı fırından çıkarıp ılınmasını bekleyin. Daha sonra kalıbından çıkarıp keki ters çevirin. Kek soğuyunca makara ipliği ile ortasından ikiye bölün. (Bıçakla kesmek hem keki parçalayabiliyor hem de orantısız olabiliyor. İple kesmek hem çok rahat hem de eşit parçada kesilmiş oluyor)
Kremanın Yapılışı:
- Vanilya, damla sakızı macunu ve toz krem şanti hariç bütün malzemeleri derin bir tencerede pişirin.
- Pişen muhallebinin içine vanilyayı ve damla sakızı macunu ekleyip iyice yedirin.
- Toz krem şantiyi de ekleyip mikserde 5 dakika kadar çırpın. (Krem şanti koyduğum için muhallebiye margarin koymadım)
İkiye ayırdığınız pandispanyanın arasına kremadan sürüp arasına krokan serpin. Üzerini pandispanyanın diğer katı ile kapatıp kremayı iyice yayarak kaplayın. Krokanları ve antep fıstığı tozunu serpin. Soğuduktan ve buzdolabında dinlendirdikten sonra servis yapın.
Afiyet şeker olsun..
eline sağlık pastan gerçekten çok güzel olmuş :)
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilellerine ve emeğine sağlık. Çok güzeller tüm pastalar.
Haklısın insan çok istediği bir şeyi başardığı zaman mutluluğunu da yaşamak hakkı.
Çok güzel bir tarif, teşekkürler.
Sevgiyle kal.
Melike-Habibe; çok teşekkür ederim sağolun.
YanıtlaSilBülbülün yeri; beğenmenize çok sevindim Birgül Ablacım. Teşekkür ederim. Azmin zaferinin sonucu pek güzel oluyormuş (:
YanıtlaSilEllerine sağlık Nesli. Eh bu pastaların yanına da bir kahve yakışır.
YanıtlaSilTijen; bu pastaların yanına en çok da senin ev yapımı cappucino yakışır (:
YanıtlaSilCanım merhaba hemen iadeyi ziyarete
YanıtlaSilgeldim pastan nefis ellerine sağlık
sevgiler...
hah haaaaaa herşey çok hoş çok tatlı.
YanıtlaSil:)
Ah canım benim, benim için hala ulaşılmaz bir tarif bu :) Çok zorrrr :) Ama sende görünce cesaretlenmedim değil. Çok çok özel tariflere ulaşıyoruz sayende. Gerçekten teşekkürler neslim. Uzun bir boş zaman bulduğumda yapmayı çok isterim. Bu arada profil resmine bayıldım :))
YanıtlaSilDerya Sezgin; hoşgeldiniz. Çok teşekkür ederim. Hem ziyaretiniz hem de yorumunuz için.
YanıtlaSilDeeptone; hayat hoş ben ne yapayım :)
YanıtlaSilsen Antalyama ne zaman geldin gülüm ablana bi uğrasaydın.
YanıtlaSilellerine sağlık enlerimden birisi:))
Ahummm; bence senin için ulaşılmaz diye birşey olamaz, olmamalı da. Tariflerimi özel yapan bana aktardığınız enerji. Senin yorumların, yazıların, var olduğunu bilmek beni mutlu ediyor inan bana. İyiki blog açmışım derken, iyiki seni tanımışım da diyorum. Profil fotom da sana teşekkür ediyor. Seviyorum seni.. :)
YanıtlaSilBir kase lezzet; Antalya'ya iş için sık sık geliyorum. En son Haziran ayında gelmiştim, sanırım bir kaç hafta sonra yine gelicem. Keşke görüşebilsek. Teşekkürler canım benim..
YanıtlaSilAman yarabbim bu nasıl bir lezzet.. Ellerine sağlık canım benim. İadeyi ziyarete geldim şahane bir lezzetle karşılaştım.. Sevgilerimle..
YanıtlaSilVuslat; beğenmenize ve hemencecik gelmenize çok sevindim.. Hoşgeldiniz. Sizi geç tanımak dışında çok mutlu oldum..
YanıtlaSilay şu allatki krokanlar nasıl bşy öle u lalal=)
YanıtlaSilgüzel yorumun için teşekkürler canım
sevgiler
Duygu Şenyürek; o krokanlar çok fena bir şey :) Ben teşekkür ederim ziyaretiniz için. Bloğunuz çok şık bu arada..
YanıtlaSilpastan harika görünüyor,eline sağlık..
YanıtlaSilArkadasim ziyaretin ve yorumun icin tesekkürler…
YanıtlaSilHaslanmis yumurta ve füme somon Kurufasulye ve pilav gibi birbirinden ayrilmat br tat..Yani birbirlerine cok yakisiyorlar...
ellerine sağlık canım istenirse başarılmayacak şey yok demekki
YanıtlaSilnefis olmuş
Hayır hiç de abartmamışsınız gerçekten büyük bir emek vermişsiniz. İlk önce krokan yapımı öğrenilecek, Antalya'dan gerekli malzeme takviyesi yapılacak bana çok zor. Kutluyorum sizi, ellerine sağlık.
YanıtlaSilKESİNLİKLE PANDSPANYAYI DENEYECEĞİM HEMEN . KAANDA ZEVKLE YARDIM EDER =)
YanıtlaSilNeslimm önce hemen şunu söylemek istiyorum, benim asla yapamayacağım bir tarif bu. O kadar zor, farklı ve güzel ki ellerine sağlık.
YanıtlaSilBen pasta vitrinlerine baktığımda yapmak istediğim tek şey, alıp hemen yemek :)
İnsanın istediği şeyleri yapabilmesi, o azmin olması harika bir duygu, sende bunu başarmışsın canım benim. Tekrar ellerine emeğine sağlık.
Mehtap; teşekkür ederim canım.
YanıtlaSilSerap; rica ederim. Ben teşekkür ederim asıl, ziyaretiniz ve yorumunuz için.
YanıtlaSilfatma Mermer; başarmak için istemek ve denemek lazımmış. Teşekkürler..
YanıtlaSilİlhan Bey; gözü korkutan bir tarif gibi görünse de ilkinden sonra rahatlıkla yapılıyor. Krokanın tarifini vermiştim, dikkatli yapılırsa çok kolay. Malzeme takviyesi de sorun değil, damla sakızlı macun yoksa damla sakızlı vanilya ya da damla sakızı da olur. İnanın çok zor değil. Siz yaparsınız (:
YanıtlaSilDolu dolu mutfak; yapmanızı tavsiye ederim. Kaan şef olduktan sonra hiç zorlanmazsınız. Sevgiler (:
YanıtlaSilAslımmm; aslında ben çok abarttım sanırım zor diye. Pasta birazcık zor olabilir ama pandispanyası daha kolay. Bence insanın istediği şeyleri yapabilme azmi sende de var Aslım. Hatta benim cesaret etmekte zorlandığım şeyleri yapmakta bile. O yüzden hem sana teşekkür ediyorum hem de seni başarılarından dolayı tebrik ediyorum canım benim.
YanıtlaSilçok güzel mamalar gördüm karnım acıktı resmen :))
YanıtlaSilellerine sağlık
Neslim emeğin abartması olurmu hiç, harika bir pasta olmuş ellerine sağlık. Deneyeceğim....
YanıtlaSilNeslicim,önce ellerine emeklerine sağlık diyorum.Görüntü muhteşemm:)
YanıtlaSilİnsan cesaret edemediği lezzeti yapınca tabiiki başarısını da paylaşıcak:)
Ayrıca o nefis pastanın tadına bakan şanslılardan olmak isterdim:)
Sevgiler...
hayaline kavuşmuş olman çok sevindirici ellerinize ve emeğinize sağlık çok güzel pasta
YanıtlaSiluzun suredir pandispanya tarifi ariyor ama bulamiyordum.ya ben de bir problem var yada pandispanyalarda.deneyecegim .not aldim.
YanıtlaSilBu pasta tarifini yarin uyanikken okumam lazim..mutlaka denemek istiyorum,yarisini okudum yarinda uyuklar vaziyetteyim:)) ama nefis oldugundan eminim...gecenin 11 i demem yerdim :))
YanıtlaSilSarı mutfak-Hande; teşekkür ederim (:
YanıtlaSilFerayım; insanların gözünü korkuttum sanki. Pandispanya diyince korkar olacaklar ama yine de sen dene.
YanıtlaSilSeval Hanım; çok teşekkür ediyorum. Cesaret, yeni birşeyler yapma durumunda bende daha fazla sanırım. Sizi tanımış olan şanslılardan olduğum için benden de size sevgiler..
YanıtlaSilAdsız; gerçekleşebilecek hayaller kurmak bazen en güzeli. Teşekkür ederim.
YanıtlaSilÖzgür Tatlar; öyleyse aradığın tarifi buldun (:
YanıtlaSilDost bahçesinden lezzetler; tarif uyutuyor ama pastayı yiyince uyanıyor insan. Teşekkürler canım uyuklar vaziyette zaman ayırdığın için.
YanıtlaSilKrokanlı pasta mı dedin? çok nadir yediğim ama ilk tercihim olan bu pastayla ne kadar övünsen azdır:) hakikaten kolay gibi görünüyor olsa da göründüğü gibi değil emeğine sabrına ellerine sağlıkla teşekkürler..Sevgiyle Esen Kal
YanıtlaSilHikayelerdir geriye kalan; ay çok teşekkür ederim (: sizin övgüleriniz beni daha da mutlu ediyor. Keşke imkan olsa da size ilk tercihiniz olan pastayı ben ikram etsem..
YanıtlaSilNeslibal'ım :) enfes olmuş, bir dilim alıyorum bu güzellikten. Ellerine sağlık canım. Öpüyorum, kucak dolusu sevgiler.
YanıtlaSilGörüntüsü bile insanı yemeye davet ediyor, elinize sağlık:)
YanıtlaSilBeyaz Hanımeli; Neslibal'ın bütün dilimleri sana feda olsun canım benim (:
YanıtlaSilBolat; görüntüsünden sonra tadı devreye giriyor. Teşekkür ederim (:
YanıtlaSileyvaahhh hepsi sahane görünüyor yahu :) pandispanya hamuru yapmak hep cok korkutur beni.çünkü acı deneyimlerim var hehe
YanıtlaSilhepsisatista.blogspot.com
Gercekten enfes görünüyor.
YanıtlaSilInsanin caninin cekmemesi gibi bir lüxü olamaz:))Ellerine saglik canim.
Tarifi simdi oldukca uyanik vaziyette inceledim not aldim..onumuzdeki hafta sonunda mutlaka deneyecegim diyorumda sadece damla sakizi yok?? Olmadan olurmuki yoksa ozelligi omu kremasi icin?? Bugun cikinca arap dukkanlarina bakacagim belki bulurum..Kek i ins. yaparimda korkum eger guzel yaparsam oturup yarisini yersem ne olacak:))
YanıtlaSil(Bu arada tarif degildi beni uyutan..kendimdim uyuyan:) )
Guzel pazar gunu diliyorumm
Nefis olmuş görüntüsü de harika ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilbilokumdasın.
YanıtlaSil:)
Pia Mia; kek yapmak kolay da pandispanyayı tutturmak biraz zor. Tarifimi uygularsanız acı deneyimleriniz geçmişte kalacaktır. Teşekkürler beğeniniz için.
YanıtlaSilPasta Sarayım; teşekkür ederim canım ablam.
YanıtlaSilDost bahçesinden lezzetler; geri döneceğini biliyordum (: Damla sakızı yoksa damla sakızlı falım var, damla sakızlı vanilya var. Damla sakızı macunu olmasa da olur (gerçi olsa daha bir güzel olur)
YanıtlaSilYarısını yemekten değil, tamamını bitirmekten kork canım benim (:
Çeşnici Handan; çok teşekkürler canım.
YanıtlaSilDeeptone; yaşasınnnnnn!!! Artık ölsem de gam yemem (:
YanıtlaSilBENCE MUHTEŞEM GÖZÜKÜYOR
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK
HAYIRLI GÜNLER
Seyyah Gül; teşekkür ederim. Size de iyi haftalar..
YanıtlaSilkrokanı cok severim ellerinize sağlık eminim tadıda mükemmeldir
YanıtlaSilFatma; krokan sevilmeyecek bir şey değilki. Tadı gercekten süper oldu. Teşekkürler
YanıtlaSilÇok lezzetli görünüyor ellerinize sağlık
YanıtlaSilEmine Şahin; çok teşekkür ediyorum..
YanıtlaSilEn kısa sürede deneyeceğim gördüğüm yaptığım pandispanya tariflerinden bir iki kısım farklı ve bu farklılığın nasıl bir sonuç çıkaracağını merak ediyorum genelde evde bayanlar 4 yumurtalı olan tarifi yapıyorlar ben çok yumurta sevmediğim için 3 yumurtalı olanı yapıyorum yanlıız arada çok fark olmuyor pastacılık kursunda güzel şeyler edinmiştim tabi pratik yapamıyorum ama en boş günümde şöle afilli bir pasta yapasım geldi bu yazından sonra :-)
YanıtlaSilAsayra Kurt; ben de çok yumurtalı pandispanyaları sevmem ama bu tarifteki 4 yumurta tam kararında. Yumuşacık, sünger kıvamında bir pandispanya oluyor. Çok begeneceginizden eminim (:
YanıtlaSilmerhaba krokan çok sert rondo parçalar mı emin olamadım, bahsettiğimiz şeker ve fındıktan yapılan şekerleme değil mi? bu arada elinize sağlık :)
YanıtlaSilBayan Miyav; ben de sizin gibi ilk başta aynı endişeyi duymuştum ama parçalıyor. Aynen öyle, şeker, fındık ve bademden yapılan bir şekerleme. Teşekkür ederim :)
YanıtlaSilBugun krokanli olan pastanizi yaptim. Umarim guzel olmustur aksama tadina bakacagiz:) cok yordu gercekten zor bi pastaymis.3 saate yakin ugrastim.umarim basarabilmisimdir. Misafirlerim begenecek mi bakalim. Tarifiniz icin tesekkurler...
YanıtlaSilBugun krokanli olan pastanizi yaptim. Umarim guzel olmustur aksama tadina bakacagiz:) cok yordu gercekten zor bi pastaymis.3 saate yakin ugrastim.umarim basarabilmisimdir. Misafirlerim begenecek mi bakalim. Tarifiniz icin tesekkurler...
YanıtlaSilPandispanya hikayeniz gerçekten çok lezzetli görünüyor :) ellerinize sağlık
YanıtlaSilhünerli tarifler