23 Aralık 2021 Perşembe

Elmalı Turta

Yıllar olmuş bloğumda bir şey paylaşmayalı.. İki yılı geçmiş.. Neler oldu bu sürede? Aslında çoğu ülkede olanlarla aynı şeyleri yaşadık.. Corona hayatımızı esir aldı. Maskelerle, mesafelerle, dezenfektanlarla yaşar hale geldik. Sağlık olsun da gerisi önemli değil deyip yaşamaya devam ettik. Ve tabi çoğumuz bu süreci mutfakta daha çok geçirdi. Yeni tarifler denendi, yeni lezzetler pişirildi. Ben de yeni kitaplarımla harika tarifler denedim. Elmalı turta da onlardan biri.

Tart ve Turta kitabını almadan önce ikisinin farkını bilmiyordum. Meğerse tek bir taban hamurundan oluşana tart, iki katlı hamurdan oluşana turta deniliyormuş. Bir de tart hamurunda şeker, yumurta ve krema var. Turta hamuru ise un, tereyağı, soğuk su, sirke ve çok az tuzdan oluşuyor.

Kitapta yazdığına göre; Antik Yunanlılar ve Romalılar, un ve sudan oluşan turta hamurlarının içine aromalı etler koyuyormuş. İtalya’da aristokratların verdiği davetlerde aşçılar, içinde canlı kuşlar bulunan devasa turtalar yaparmış. Turtalar kesildiğinde kuşlar dışarıya uçar ve davetlileri şaşırtırmış. Avrupa’da bazı turtalar o kadar büyük olurmuş ki içine cüce ozanlar, oyuncular ya da dansçılar saklanırmış. Bu kişiler davet sırasında turtanın içinden çıkıp davet masasında şarkı söyleyip dans ederek etrafta dolaşmaya başlarmış. Buna karşılık İngiltere’de turtalar çok ciddiye alınırmış. Kraliçe I. Elizabeth’in özellikle elmalı turta ile vişneli turtadan çok hoşlandığı, hatta vişneli turtanın kendisi tarafından ortaya çıkarıldığı söylenmekteymiş.


Aslında mükemmel bir tart ya da turta yapmanın sırrı, taban hamurunda saklı. Bu kısım hem yumuşak hem de gevrek olmalı. Ağızda dağılmalı fakat kolayca ufalanmamalı. İç malzemesi olmadan da tek başına yenilebilecek kadar kusursuz bir lezzeti olmalı.

Turta Hamuru Malzemeleri:

400 gr un

200 gr tereyağı (soğuk)

120 gr soğuk su (1 çay bardağı kadar)

1 yemek kaşığı sirke

Yarım çay kaşığı tuz


İç Malzemesi:


4 adet elma

70 gr esmer şeker ya da toz şeker (2 yemek kaşığı)

1 tatlı kaşığı tarçın

1 çay bardağı dövülmüş ceviziçi (hafif dişe gelsin)

1 su bardağı su

1 yemek kaşığı nişasta

1 tatlı kaşığı tereyağı


Turta Hamurunun Yapılışı:

  • Tereyağını soğuk ve küp küp doğrayın. 
  • Un ile karıştırıp kum gibi olana kadar yoğurun. 
  • Sirkeyi, soğuk suyu ve tuzu ekleyip yoğurmaya devam edin. (Tart ve turta hamurunun püf noktası, hamur çok fazla yoğurulmayacak.) 
  • Hamuru streç filme sarıp mümkünse 1 saat, değilse yarım saat buzdolabında bekletin.

İç Malzemenin Yapılışı:
 

  • Elmaların kabuklarını soyup rendeleyin. Orta boy bir tencereye alın. 
  • Bir kasede nişastayı ve suyu karıştırıp, nişastayı eritin. Tarçınla birlikte elmalara ekleyin. 
  • Orta ateşte yaklaşık 10 dakika pişirin. 
  • Kıvam alınca tereyağını ekleyip, soğumaya bırakın. (Tereyağı olmasa da olur ama olursa hem çok güzel bir parlaklık hem de kıvam veriyor.)

Turtanın Yapılışı:

  • Turta hamurunu dolaptan çıkarın. İkiye bölün. 
  • Turta kalıbınızdan biraz büyük açın. Kalıba yerleştirip kenarlarını kalınlaştırın.
  • Soğumuş iç harcı üzerine dökün. 
  • Hamurun diğer yarısını ister kafes şeklinde, ister düz bir şekilde turtanın üzerine kapatın. 
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında fansız 40-45 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. 
  • Pişince fırından çıkarıp pudra şekeri serpip servis yapın. Ilık servis edilmesi öneriliyor ama fırından çıkan tarçın ve elma kokusuna kayıtsız kalabilirseniz ertesi günkü hali de efsane..

Afiyet şeker olsun..

3 yorum:

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...