23 Ocak 2013 Çarşamba

Sebzeli Lazanya


Hafta sonu baklava yufkasından börek yapma isteğimin yerini tembelliğim sayesinde lazanya alınca, ne zamandır yapmak istediğim bir yemeği pişirmenin dayanılmaz mutluluğunu yaşadım. Evde bir kutu lazanya ve tüm malzemeler vardı ama kıyma yoktu. Kıyma almak için dışarı çıksam baklavalık yufka alıp geri dönme ihtimalim var. Bu lazanya da bolonez sossuz olsun nolacakki, hem belki bir yerlerde, sebzeli lazanya olsa da yesek diyerek tarif arayanlardır vardır diyerek kıymasız yaptım bakalım. 

Acaba hamurları ağırlaştırır mı diye korkuyordum, boşunaymış. Hafif ve lezzetli oldu. Valla yiyenler çok beğendi. Lazanya hamurlarını haşlama aşamasında birkaç aksilik yaşasam da sonuç beklediğimden daha güzel oldu. Ya aslında kendi tariflerimi yazarken şöyle harika oldu, böyle mükemmel bir lezzet diye yazmak istemiyorum ama tarafsız kalırsam da tarifin hakkını vermemiş olurum gibi geliyor. Neyse siz yaparsanız tadına kendiniz karar verin.

Herkese hayırlı kandiller. 

MALZEMELER:
1 paket lazanya 
(Ben Barilla kullandım. Paketin içinde 20 yaprak var) 



İç Harcı İçin:      
4 adet patates
2 adet havuç
1 adet küçük kuru soğan
2 su bardağı bezelye
1 demet maydanoz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 kase beyaz peynir (çatalla ezilmiş)
Karabiber, tuz (varsa istediğiniz baharatlar)

Beşamel Sos İçin:
2 yemek kaşığı sıvıyağ
4 yemek kaşığı un
3 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı hindistan cevizi

Üzeri İçin:
Rendelenmiş hellim peyniri (ya da dil peyniri)


YAPILIŞI:

İç Harcın Yapılışı:
  • Patatesleri, havuçları ve bezelyeleri haşlayıp küp küp doğrayın.
  • Geniş bir tavada ince ince doğradığınız soğanları zeytinyağı ile birlikte tam pembe olmayacak şekilde kavurun. 
  • Üzerine küp küp doğradığınız patatesleri ve havuçları ekleyip biraz çevirin. 
  • Sonra bezelyeleri ve baharatları ekleyin. 
  • Çok pişirmeden ve sebzeler parçalanmadan tavada çevirin.
  • Soğuduktan sonra incecik doğranmış maydanozu ve peyniri ekleyerek iyice harmanlayın.
Beşamel Sosun Yapılışı:
  • Unu yağ ile birlikte kokusunu verene kadar kavurun. 
  • Azar azar sütü ekleyin. 
  • Muhallebi kıvamına gelip fokurdayınca tuzu ekleyin. 
  • Birkaç dakika daha pişirin. 
  • Hindistan cevizini de ekleyip ocağın altını kapatın.
HAZIRLANIŞI:
  • Lazanya yapraklarını kaynar suda teker teker birkaç dakika haşlayın. (Ben hepsini bir seferde haşladığım için birbirlerine yapıştılar, ayıramadım. Markete gidip bir paket lazanya daha almak zorunda kaldım. Yapışan hamurları ince ince doğrayıp ondan da börek yaptım) 
  • Dikdörtgen bir borcamın ya da fırına dayanıklı bir kabın altına beşamel sosun yarısını yayın. Ben her kata beşamel sos koymadım. 
  • Haşlanmış lazanya yapraklarını beşamel soslu borcamın altına bir kat dizin.
  • Üzerine iç harcından yayın. 
  • Tekrar lazanya yaprakları ile üzerini örtün. 
  • Bu işlemi son kata gelene kadar tekrarlayın. 
  • En üst kata beşamel sosun kalanını döküp bıçakla üzerini düzeltin.
  • Rendelenmiş hellim peynirini üzerine serpip, 200 derecelik önceden ısıtılmış fırında pişirin. 
  • Peynirlerin üzeri yanmaya yüz tuttuğunda üzerini alüminyum folyo ya da yağlı kağıt ile kapatıp pişirmeye devam edin. (Toplam pişirme süresi 30 dakika) 
  • Fırından çıkarıp 10 dakika kadar beklettikten sonra sıcakken servis yapın. 

Afiyet şeker olsun..

49 yorum:

  1. sebzelisinin tarifi yoktu bende sebzekolik biri olarak çok iyi oldu benim için :) ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor :)

    YanıtlaSil
  2. Her türlüsünü severim Eline sağlık ve hayırlı kandiller

    YanıtlaSil
  3. bayılırımmmmm nefis görünüyor...

    Sevgiler
    Evren

    YanıtlaSil
  4. lazanya nefis olmuş canım.ellerine sağlık.hayırlı kandiller.

    YanıtlaSil
  5. Bu mübarek günde Rabbim tüm dua ve
    ibadetlerimizi firdevs makamında kabul etsin inşallah.Hayırlı kandil
    ler sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Sana da hayırlı Kandiller Neslicem:)
    Sözlerine çok mutlu oldum.Kalp kalbe karşı dedikleri bu olsa gerek:)

    Lazanya'ya gelince çok sevdiğim ama diyet durumlarından uzun süredir yapmadığım ve yemediğim bir lezzet.
    Bu harika görüntüler diyet bozduracak türden.Ellerine sağlık canım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. lazanyayı çok seviyorum...
    bende kıymalısını denemiştim...
    ellerine sağlık canım....


    mevlid kandilimiz mübarek olsun canım...

    YanıtlaSil
  8. Canım,
    ellerine sağlık. Süper görünüyor. Kıymalının yerine bunu tercih ederim.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  9. Boşnak Kızı; çok sevindim o zaman. Sebze seviyorsanız yaparsınız artık. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  10. Yaseminin Mutfağından; aynen. Çok teşekkür ederim. Size de hayırlı kandiller.

    YanıtlaSil
  11. Bir dilim düş; teşekkür ederim canım. Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  12. Mutfağa buyrun; çok sağol canım. Hayırlı kandiller.

    YanıtlaSil
  13. Derya Sezgin; amin. Hayırlı kandiller.

    YanıtlaSil
  14. Sevalce Lezzetler; kalbimden geçenleri söyledim Seval Hanım. Ben de sizin sözlerinizle çok mutlu oluyorum. Diyetlik bir durum varsa siz yine de bozmayın.
    Hayırlı kandiller.

    YanıtlaSil
  15. Gurme Şirine; ben de kıymalısını denemek istiyorum. Çok teşekkürler canım. Mübarek olsun.

    YanıtlaSil
  16. Bülbülün yeri; hangisini isterseniz artık. Teşekkür ederim Birgül Ablacım.

    YanıtlaSil
  17. Şahane. Bende yaptım da yemeye doyamadıydık..Ellerine sağlık canım benim. Sevgilerimle.Hayırlı kandiller.

    YanıtlaSil
  18. Vuslat; teşekkür ederim canım çok sağol. Hayırlı kandiller.

    YanıtlaSil
  19. Neslicim, gayette guzel miss ler gibi lazanya olmus...esim cok sever ama inan bana 20 senede belki ancak 2 kez yaptim:)) Onedenle lazanya yemeye annesine gider hahaha.uyanik beni..Bugunde arkadasim gelecek bizim icin lazanya yapip pisirmis aksama yiyelim diye:)) biliyorlar o konudaki tenbelligimi..ama seninki nefis bence sebzeli daha guzel olmus..ellerinesaglik..Afiyetler olmustur:) Buketin sagligi konusunda haber ver hep..canim umarim kisa zamanda iyilesir..sevgiyle eksi 24 ten..Brrrr:(

    YanıtlaSil
  20. evde yapılmayı bekleyen aynı kutudan var...bu hafta sonu listeme aldım yapayım bari....güzel görünüyor...aşka geldim yapacağım...ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  21. Dost bahçesinden lezzetler; beğenmene çok sevindim valla. Eşin annesininkine alıştıysa kolay kolay başkasını sevdiremezsin. Erkekler öyledir çünkü. Sen daha da güzelini yapsan "anneminki gibi olmuyor" diyip dururlar. O yüzden boşver gidip annesinde yesin. Hem zor zaten yapılışı :) Size de afiyet olsun canım. Buket'in sağlığı günden güne iyiye gidiyor. Birkaç güne kadar yoğun bakımdan çıkaracaklarmış. Daha iyi haberler vericem inşallah. Hala neredesin bilmiyorummmm :(

    YanıtlaSil
  22. Akdeniz Kızı; o kutu bu hafta sonu yapılırsa evdekilerin çok mutlu olacağından eminim. Teşekkürler beğeniniz için.

    YanıtlaSil
  23. Bende yapmak istiyorum Neslim, hatta ben yapmasam biri yapsada yesem :)
    Gerçekten çok güzel görünüyor, ellerine sağlık.
    Kandilimiz mubarek olsun canım benim.

    YanıtlaSil
  24. Canim Neslim ben Kanada dayim..Toronto civari:)Bugun bir arkadasim geldi, Hong Kong dogumlu..ne getirmis biliyormusun Lazanya:)) Biliyor yapmiyorum ve bizimkiler de seviyor kendilerine yapmis, bir tepside bize :)) Heyyy dedim..yarin aksama Lazanya var:)-28 den sicacik sevgiler :))

    YanıtlaSil
  25. Çok güzel görünüyor.Olsun değişik tatlar denemek lazım değil mi:)Selam ve sevgiler:))

    YanıtlaSil
  26. Aslım; sen burda olsan ya da ben orda olsam canın her istediğinde yapardım ben sana.Çok sağol canım benim.

    YanıtlaSil
  27. Dost bahçesinden lezzetler; Kanada mı? Ben Rusya diye düşünmüştüm :) Bu günlerde lazanyaya doymuşsundur artık. Afiyet şeker olsun canım. Ankara'dan da güneşli bir havadan sevgiler :)

    YanıtlaSil
  28. Birincisin; değişik tatlara sonuna kadar açığım. Benden de selamlar ve sevgiler :)

    YanıtlaSil
  29. Sebzeli lazanya hiç yememiştim ama çok iyi bir fikirmiş. Beşamel soslu pek de lezzetli olmuştur. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  30. içine haşlanmış tavuk parçaları da eklersek güzel olur =)
    bende beklerim bloguma =)

    YanıtlaSil
  31. Deniz; benim de ilk denemem oldu. Beşamel sosunu pek sevmem ama lezzetli oldu gerçekten. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  32. Rainbow Gatherer; neden olmasın.. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  33. Hiç lazanya yapmadım ben. Davet yemeklerinde et yemeği ile pilav yerine iyi bir alternatif olabilir

    YanıtlaSil
  34. eminim harika olmuştur ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  35. canım görünen köy kılavuz istemez..harika görünüyor zaten ellerine sağlık...:)) sende onay verdikten sonra bizede yapmak düşer:) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  36. Neslicim..sayfama braktigin yorum benide huzunlendirdi ne oldu ne yasandi bielmiyorum ama yorum yazarkenki dokulen gozyaslarina degmez diye dusun canim..sayfana gelip msg.birakmak istedim..Guzel gecir hafta sonunu huzun olmasin gozlerinde..sevgiyle..

    YanıtlaSil
  37. Neslim iyimisin? nasıl gidiyor Her şey?

    YanıtlaSil
  38. hem lazanya hem sebze oh oh my god.
    :)

    YanıtlaSil
  39. eh mimini görmüşsündür herhaldeeee.
    :)

    YanıtlaSil
  40. Bak bu harika; davet yemeklerinde gerçekten de çok afilli bir ikram olur.

    YanıtlaSil
  41. Disal; ay canım benim beğendiysen ne mutlu bana. E bi yap da senin fikirlerini de alalım. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  42. Emelcim; ağlamak yok, gülmek var (:

    YanıtlaSil
  43. Aslım; iyiyim canım benim. İdare ediyor herşey.

    YanıtlaSil
  44. Deeptone; lazanya oh my god!!
    Mimi gördüm teşekkür ederim de çok uzun be güzelim. Bakarsın cevaplarım bir vakit. Ama sayfamda değil, senin yorumlarda.

    YanıtlaSil
  45. Ben zaten lazanyaya bayılırım. Her şekilde çok güzel olmuştur eminim canım. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  46. Ahum benim; ya sen bi Ankara'ya gelsen ben sana lazanyanin kralını yediririm be güzelim.

    YanıtlaSil
  47. turkiyede yasamadigim icin turk mutfagini uzaktan kiskanarak seyrediyom yemek blogcularinin paylastiklarini

    YanıtlaSil
  48. Ferhat Bayram; gurbette de yapabileceğiniz kolay tariflerle sıla hasretinizi azaltabilirsiniz.

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...