Hafta sonu baklava yufkasından börek yapma isteğimin yerini tembelliğim sayesinde lazanya alınca, ne zamandır yapmak istediğim bir yemeği pişirmenin dayanılmaz mutluluğunu yaşadım. Evde bir kutu lazanya ve tüm malzemeler vardı ama kıyma yoktu. Kıyma almak için dışarı çıksam baklavalık yufka alıp geri dönme ihtimalim var. Bu lazanya da bolonez sossuz olsun nolacakki, hem belki bir yerlerde, sebzeli lazanya olsa da yesek diyerek tarif arayanlardır vardır diyerek kıymasız yaptım bakalım.
Acaba hamurları ağırlaştırır mı diye korkuyordum, boşunaymış. Hafif ve lezzetli oldu. Valla yiyenler çok beğendi. Lazanya hamurlarını haşlama aşamasında birkaç aksilik yaşasam da sonuç beklediğimden daha güzel oldu. Ya aslında kendi tariflerimi yazarken şöyle harika oldu, böyle mükemmel bir lezzet diye yazmak istemiyorum ama tarafsız kalırsam da tarifin hakkını vermemiş olurum gibi geliyor. Neyse siz yaparsanız tadına kendiniz karar verin.
Acaba hamurları ağırlaştırır mı diye korkuyordum, boşunaymış. Hafif ve lezzetli oldu. Valla yiyenler çok beğendi. Lazanya hamurlarını haşlama aşamasında birkaç aksilik yaşasam da sonuç beklediğimden daha güzel oldu. Ya aslında kendi tariflerimi yazarken şöyle harika oldu, böyle mükemmel bir lezzet diye yazmak istemiyorum ama tarafsız kalırsam da tarifin hakkını vermemiş olurum gibi geliyor. Neyse siz yaparsanız tadına kendiniz karar verin.
Herkese hayırlı kandiller.
MALZEMELER:
İç Harcı İçin:
4 adet patates
2 adet havuç
1 adet küçük kuru soğan
2 su bardağı bezelye
1 demet maydanoz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 kase beyaz peynir (çatalla ezilmiş)
Karabiber, tuz (varsa istediğiniz baharatlar)
Beşamel Sos İçin:
2 yemek kaşığı sıvıyağ
4 yemek kaşığı un
3 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı hindistan cevizi
Üzeri İçin:
YAPILIŞI:
İç Harcın Yapılışı:
- Patatesleri, havuçları ve bezelyeleri haşlayıp küp küp doğrayın.
- Geniş bir tavada ince ince doğradığınız soğanları zeytinyağı ile birlikte tam pembe olmayacak şekilde kavurun.
- Üzerine küp küp doğradığınız patatesleri ve havuçları ekleyip biraz çevirin.
- Sonra bezelyeleri ve baharatları ekleyin.
- Çok pişirmeden ve sebzeler parçalanmadan tavada çevirin.
- Soğuduktan sonra incecik doğranmış maydanozu ve peyniri ekleyerek iyice harmanlayın.
Beşamel Sosun Yapılışı:
- Unu yağ ile birlikte kokusunu verene kadar kavurun.
- Azar azar sütü ekleyin.
- Muhallebi kıvamına gelip fokurdayınca tuzu ekleyin.
- Birkaç dakika daha pişirin.
- Hindistan cevizini de ekleyip ocağın altını kapatın.
HAZIRLANIŞI:
- Lazanya yapraklarını kaynar suda teker teker birkaç dakika haşlayın. (Ben hepsini bir seferde haşladığım için birbirlerine yapıştılar, ayıramadım. Markete gidip bir paket lazanya daha almak zorunda kaldım. Yapışan hamurları ince ince doğrayıp ondan da börek yaptım)
- Dikdörtgen bir borcamın ya da fırına dayanıklı bir kabın altına beşamel sosun yarısını yayın. Ben her kata beşamel sos koymadım.
- Haşlanmış lazanya yapraklarını beşamel soslu borcamın altına bir kat dizin.
- Üzerine iç harcından yayın.
- Tekrar lazanya yaprakları ile üzerini örtün.
- Bu işlemi son kata gelene kadar tekrarlayın.
- En üst kata beşamel sosun kalanını döküp bıçakla üzerini düzeltin.
- Rendelenmiş hellim peynirini üzerine serpip, 200 derecelik önceden ısıtılmış fırında pişirin.
- Peynirlerin üzeri yanmaya yüz tuttuğunda üzerini alüminyum folyo ya da yağlı kağıt ile kapatıp pişirmeye devam edin. (Toplam pişirme süresi 30 dakika)
- Fırından çıkarıp 10 dakika kadar beklettikten sonra sıcakken servis yapın.
Afiyet şeker olsun..
sebzelisinin tarifi yoktu bende sebzekolik biri olarak çok iyi oldu benim için :) ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor :)
YanıtlaSilHer türlüsünü severim Eline sağlık ve hayırlı kandiller
YanıtlaSilbayılırımmmmm nefis görünüyor...
YanıtlaSilSevgiler
Evren
lazanya nefis olmuş canım.ellerine sağlık.hayırlı kandiller.
YanıtlaSilBu mübarek günde Rabbim tüm dua ve
YanıtlaSilibadetlerimizi firdevs makamında kabul etsin inşallah.Hayırlı kandil
ler sevgiler...
Sana da hayırlı Kandiller Neslicem:)
YanıtlaSilSözlerine çok mutlu oldum.Kalp kalbe karşı dedikleri bu olsa gerek:)
Lazanya'ya gelince çok sevdiğim ama diyet durumlarından uzun süredir yapmadığım ve yemediğim bir lezzet.
Bu harika görüntüler diyet bozduracak türden.Ellerine sağlık canım.
Sevgiler...
lazanyayı çok seviyorum...
YanıtlaSilbende kıymalısını denemiştim...
ellerine sağlık canım....
mevlid kandilimiz mübarek olsun canım...
Canım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Süper görünüyor. Kıymalının yerine bunu tercih ederim.
Sevgiyle kal.
Boşnak Kızı; çok sevindim o zaman. Sebze seviyorsanız yaparsınız artık. Teşekkür ederim
YanıtlaSilYaseminin Mutfağından; aynen. Çok teşekkür ederim. Size de hayırlı kandiller.
YanıtlaSilBir dilim düş; teşekkür ederim canım. Öpüyorum.
YanıtlaSilMutfağa buyrun; çok sağol canım. Hayırlı kandiller.
YanıtlaSilDerya Sezgin; amin. Hayırlı kandiller.
YanıtlaSilSevalce Lezzetler; kalbimden geçenleri söyledim Seval Hanım. Ben de sizin sözlerinizle çok mutlu oluyorum. Diyetlik bir durum varsa siz yine de bozmayın.
YanıtlaSilHayırlı kandiller.
Gurme Şirine; ben de kıymalısını denemek istiyorum. Çok teşekkürler canım. Mübarek olsun.
YanıtlaSilBülbülün yeri; hangisini isterseniz artık. Teşekkür ederim Birgül Ablacım.
YanıtlaSilŞahane. Bende yaptım da yemeye doyamadıydık..Ellerine sağlık canım benim. Sevgilerimle.Hayırlı kandiller.
YanıtlaSilVuslat; teşekkür ederim canım çok sağol. Hayırlı kandiller.
YanıtlaSilNeslicim, gayette guzel miss ler gibi lazanya olmus...esim cok sever ama inan bana 20 senede belki ancak 2 kez yaptim:)) Onedenle lazanya yemeye annesine gider hahaha.uyanik beni..Bugunde arkadasim gelecek bizim icin lazanya yapip pisirmis aksama yiyelim diye:)) biliyorlar o konudaki tenbelligimi..ama seninki nefis bence sebzeli daha guzel olmus..ellerinesaglik..Afiyetler olmustur:) Buketin sagligi konusunda haber ver hep..canim umarim kisa zamanda iyilesir..sevgiyle eksi 24 ten..Brrrr:(
YanıtlaSilevde yapılmayı bekleyen aynı kutudan var...bu hafta sonu listeme aldım yapayım bari....güzel görünüyor...aşka geldim yapacağım...ellerinize sağlık
YanıtlaSilDost bahçesinden lezzetler; beğenmene çok sevindim valla. Eşin annesininkine alıştıysa kolay kolay başkasını sevdiremezsin. Erkekler öyledir çünkü. Sen daha da güzelini yapsan "anneminki gibi olmuyor" diyip dururlar. O yüzden boşver gidip annesinde yesin. Hem zor zaten yapılışı :) Size de afiyet olsun canım. Buket'in sağlığı günden güne iyiye gidiyor. Birkaç güne kadar yoğun bakımdan çıkaracaklarmış. Daha iyi haberler vericem inşallah. Hala neredesin bilmiyorummmm :(
YanıtlaSilAkdeniz Kızı; o kutu bu hafta sonu yapılırsa evdekilerin çok mutlu olacağından eminim. Teşekkürler beğeniniz için.
YanıtlaSilBende yapmak istiyorum Neslim, hatta ben yapmasam biri yapsada yesem :)
YanıtlaSilGerçekten çok güzel görünüyor, ellerine sağlık.
Kandilimiz mubarek olsun canım benim.
Canim Neslim ben Kanada dayim..Toronto civari:)Bugun bir arkadasim geldi, Hong Kong dogumlu..ne getirmis biliyormusun Lazanya:)) Biliyor yapmiyorum ve bizimkiler de seviyor kendilerine yapmis, bir tepside bize :)) Heyyy dedim..yarin aksama Lazanya var:)-28 den sicacik sevgiler :))
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor.Olsun değişik tatlar denemek lazım değil mi:)Selam ve sevgiler:))
YanıtlaSilAslım; sen burda olsan ya da ben orda olsam canın her istediğinde yapardım ben sana.Çok sağol canım benim.
YanıtlaSilDost bahçesinden lezzetler; Kanada mı? Ben Rusya diye düşünmüştüm :) Bu günlerde lazanyaya doymuşsundur artık. Afiyet şeker olsun canım. Ankara'dan da güneşli bir havadan sevgiler :)
YanıtlaSilBirincisin; değişik tatlara sonuna kadar açığım. Benden de selamlar ve sevgiler :)
YanıtlaSilSebzeli lazanya hiç yememiştim ama çok iyi bir fikirmiş. Beşamel soslu pek de lezzetli olmuştur. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSiliçine haşlanmış tavuk parçaları da eklersek güzel olur =)
YanıtlaSilbende beklerim bloguma =)
Deniz; benim de ilk denemem oldu. Beşamel sosunu pek sevmem ama lezzetli oldu gerçekten. Teşekkür ederim.
YanıtlaSilRainbow Gatherer; neden olmasın.. Teşekkür ederim.
YanıtlaSilHiç lazanya yapmadım ben. Davet yemeklerinde et yemeği ile pilav yerine iyi bir alternatif olabilir
YanıtlaSileminim harika olmuştur ellerine sağlık:)
YanıtlaSilcanım görünen köy kılavuz istemez..harika görünüyor zaten ellerine sağlık...:)) sende onay verdikten sonra bizede yapmak düşer:) ellerine sağlık
YanıtlaSilNeslicim..sayfama braktigin yorum benide huzunlendirdi ne oldu ne yasandi bielmiyorum ama yorum yazarkenki dokulen gozyaslarina degmez diye dusun canim..sayfana gelip msg.birakmak istedim..Guzel gecir hafta sonunu huzun olmasin gozlerinde..sevgiyle..
YanıtlaSilNeslim iyimisin? nasıl gidiyor Her şey?
YanıtlaSilhem lazanya hem sebze oh oh my god.
YanıtlaSil:)
eh mimini görmüşsündür herhaldeeee.
YanıtlaSil:)
Bak bu harika; davet yemeklerinde gerçekten de çok afilli bir ikram olur.
YanıtlaSilAylincim; teşekkür ederim.
YanıtlaSilDisal; ay canım benim beğendiysen ne mutlu bana. E bi yap da senin fikirlerini de alalım. Teşekkür ederim.
YanıtlaSilEmelcim; ağlamak yok, gülmek var (:
YanıtlaSilAslım; iyiyim canım benim. İdare ediyor herşey.
YanıtlaSilDeeptone; lazanya oh my god!!
YanıtlaSilMimi gördüm teşekkür ederim de çok uzun be güzelim. Bakarsın cevaplarım bir vakit. Ama sayfamda değil, senin yorumlarda.
Ben zaten lazanyaya bayılırım. Her şekilde çok güzel olmuştur eminim canım. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilAhum benim; ya sen bi Ankara'ya gelsen ben sana lazanyanin kralını yediririm be güzelim.
YanıtlaSilturkiyede yasamadigim icin turk mutfagini uzaktan kiskanarak seyrediyom yemek blogcularinin paylastiklarini
YanıtlaSilFerhat Bayram; gurbette de yapabileceğiniz kolay tariflerle sıla hasretinizi azaltabilirsiniz.
YanıtlaSil