Akşam iş çıkışı eve geldim, evde atıştırmalık bitmiş. Elimizin altında yiyebileceğimiz birşeyler olmalı ama yok. İlk aklıma kek yapmak geldi. Ama dedim şimdi yumurtaları, sütü buzdolabından dışarı çıkar, ılınmalarını bekle. Bu heves varken geçer mi zaman?
Boşver dedim kızım. Bu sefer de ılınmayı versinler. Tuzlu bir kek yapmak istiyordum. Uzmanlar şekerden uzak durun diyorlardı son günlerde. Çıkardım buz gibi yumurtaları, sütü, peyniri, zeytini. Takıverdim önlüğümü. Kırıverdim yumurtaları pıt pıt. Bi çimdik tuzla çırpıverdim mikserle. Peyniri ufaladım elimde. Bir avuç zeytinin çekirdeklerini çıkarıp bir güzel karıştırdım peynirle.
Dur dedim baharat da lazım gelir. Atıverdim pulbiberi, kuru naneyi, kekiği. Mahlep olacaktı bir yerlerde. Kocam keskin kokulu baharatları sevmiyor. Koysam sever mi acaba derken koymuş buldum kendimi. Sonra da yağıydı, unuydu derken oluverdi güzel bir karışım. Biraz katı oldu sanki, dolaptan azıcık da yoğurt kattım içine.
Pişince nasıl olacaktı acaba? Dedikleri gibi malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekiyor muydu? Fırını önceden ısıtmamıştım. Kabaracak mıydı acaba? Pişsin bakacaktım olur mu olmaz mı? Daha önce tüm standartlara uygun bir zeytinli, peynirli kek yapmıştım. Hatta adını da zeytinli somun koymuştum. O da çok lezzetli olmuştu ama bakalım bu nasıl olacaktı?
Pişerken fırının camından kabaran keke baktıkça "işte bu be, yaptım oldu aga" deyip durdum. Piştikten sonra kıyamadım kesmeye. İlk dilimi kocam yemeliydi. Sabah kahvaltına götür mutlaka dedi bana telefonda. Tamam dedim.
Sabah iki dilim kesip koyuverdim çantama. İşyerinde çayımla yerken ulan iki dilim yeter mi sana, alaydın ya üç beş dilim dedim lezzetinden.
Sözün özü, ortalama 15 dakkada hazır ettiğim bu kekin ne yumurtaları ve sütü oda sıcaklığında bekledi. Ne köpük gibi olana kadar çırpıldı. Ne unu koyduktan sonra tahta kaşıkla karıştırıldı. Ne de fırın önceden ısıtıldı. Bir tabu da böylece yıkılmış oldu.
MALZEMELER:
3 yumurta
1 çimdik tuz
2 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağından biraz az sıvıyağ
10-15 adet zeytin (çekirdekleri çıkarılmış)
1 çay bardağı ufalanmış peynir
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı mahlep, pul biber, kuru nane, kekik
Çörekotu
YAPILIŞI:
- Yumurtaları bir çimdik tuzla mikserle çırpın.
- İçine sıvıyağı, sütü ve yoğurdu ekleyin.
- Unu ve kabartma tozunu da koyup düşük devirde çırpmaya devam edin.
- Bir kapta peyniri, zeytini, mahlebi ve baharatları karıştırın.
- Kek hamurunun içine katıp azıcık daha karıştırın.
- Yağladığınız kek kalıbının içine çörek otu serpip kek hamurunu dökün.
- Soğuk fırında ilk yarım saat 150 derecede sonra 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet şeker olsun..
Canım nefis bir ekmek miss miis ellerine sağlık,sevgiler...
YanıtlaSilDerya Sezgin; ekmek gibi valla. Sağol canım.
YanıtlaSilellerinize sağlık.çok sempatik anlatmışsınız:).kekte gerçekten süper görünüyor.
YanıtlaSilGayette güzel olmuş. Ben çoğu zaman kekleri soğuk malzemeyle yaparım son anda karar vermişsem. Hiç olmadığı olmadı :))
YanıtlaSilEllerine sağlık..
Öcal-Mutfak-Esra; teşekkür ederim. Her ikisini de beğenmenize sevindim :)
YanıtlaSilHülya Aydoğan; ben de bundan sonra soğuk malzemelerle yapıcam sanırım. Bu olduysa diğerleri de olur. Teşekkür ederim.
YanıtlaSildemekki malzemeler sogukkende nefis kekler ortaya cikiyormus;-)ellerine saglik harika olmus kekin sevgiler..
YanıtlaSilTuruncu Tatlar; kesinlikle çıkıyor. Teşekkür ederim benden de sevgiler..
YanıtlaSilYeter ki yap,yapanın elinden hiç bir şey kurtulmaz..Olmuşşş hemde çok güzel bayıldım..Ben bütün keklerimi böyle rastgele yapıyorum,vallada çok güzel oluyor..ellerine sağlık,afiyet olsun..
YanıtlaSilSen yaparsinda olmazmi guzelcim:)) birde guzel anlatmis keyifli keyifli..miss ler gibi kokular buralara kadar gelmis..ablasininda canini istetmis:)) afiyet olsun Neslimm
YanıtlaSilohh miss gibi olmuş ellerine sağlık:)
YanıtlaSilBazen tariflere fazla bağlı kalmamak böyle harika sonuçlar doğurabiliyor Neslim. Şimdi içinde neler var ı okurken bir yandan da düşünüyorum evde bu var şu var tamam hemen yapabilirim diye :) mutlaka denicem bu tarifini.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım benim.
Nursen Aksoy; ben de bundan sonra bütün kekleri böyle yapıcam galiba (bir tek asla şaşmayan bir pandispanyam var o hariç)
YanıtlaSilTeşekkür ediyorum.
Emel Ablacım burda olsan da o kokuları yakından koklatabilsem sana keşke :) öpüyorum kocaman..
YanıtlaSilTeşekkürler Aylincim.
YanıtlaSilEbru Köroğlu; teşekkür ederim eksik olmayın. Gelirim tabi.
YanıtlaSilAslım; zaman tabuları yıkma zamanı :) öpüyorum seni canım benim.
YanıtlaSilElinize sağlık, güzel bir kek, ekmek. Bu tam bir Kahvaltılık olmus:)) severim...
YanıtlaSilBen de beklerim sizi.
fulyapimlezzetler.blogspot.com